Autor Wątek: PRZEGRZEWANIE SIE PŁYNY W D4D  (Przeczytany 46328 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: PRZEGRZEWANIE SIE PŁYNY W D4D
« Odpowiedź #30 dnia: 14 Kwietnia 2012, 18:01:34 »
to znaczy? poproszę jaśniej
to znaczy, że filtr oleju za 18 pln doprowadzi do dalszych wpisów w innych wątkach,
typu:
czemu kontrolka olejowa nie gaśnie zaraz po uruchomieniu silnika lecz pali się jeszcze przez jakiś czas?. Tak macie? itp.
Przy okazji proponuje wymienić filtr paliwa oczywiście na oryginalny Toyota.
Pitu pitu, ja za swój dałem 15zł i już ma 10tysiów zrobione i żadnych problemów więc bym się tak nie jarał tym.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #31 dnia: 14 Kwietnia 2012, 18:07:49 »
Pitu pitu, ja za swój dałem 15zł i już ma 10tysiów zrobione i żadnych problemów więc bym się tak nie jarał tym.
bo Ty m1strzunio jesteś i nawet tabelkę ON masz inną niŻ wszyscy :laugh:

Monikaanna

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 15 Kwietnia 2012, 06:03:35 »
głowica to sprawdzenie, szlifowanie (rozkręcona na cześci pierwsze) uszczelki plus planowanie - samo planowanie 80 zł. co do filtrów - przepraszam - ale narzekać nie mogę na obsługę swojego mechanika, który nie kupuje najtańszych części lecz dobre i sprawdzone. Czeka mnie jeszcze wymiana tarcz (okazuje się, że oryginalne sa tańsze od zamienników) klocków - na przodzie. Wypowiadają sie tutaj mężczyźni - a pytanie ile kobiet wie jak jest zbudowany ich samochód?  dajcie spokój. Co do spalania - ja narzekać nie mogę. Na trasie do 130 km bierze mi 4.1, w cyklu mieszanym 4.5-4.7. A w zimie przy ostrych mrozach gdy była usterka miałam 5.0. Czy lepiej może być?

mlp

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Sierpnia 2012, 22:08:52 »
Można tu jeszcze dodać, ja to robiłem sam. Planowanie głowicy, sprawdzenie ciśnieniowe płaszcza wodnego, docieranie zaworów, wymiana uszczelniaczy zaworowych 250 zł w warsztacie szlifierskim GRIND-SERWIS.
Uszczelkę pod głowicę kupiłem firmy ERLING chyba jedna z najlepszych firm produkująca uszczelki tego typu cena 160zł (cena wyższa jak w ASO za taką uszczelkę, nie chciałem eksperymentować, nie wiadomo kto jest producentem).

Przed demontażem porobiłem sobie zdjęcia co i jak jest podłączone z wtryskiem i osprzętem (same wtryskiwacze po wyjęciu trzeba zabezpieczyć no ale to jest standard), w sumie silnik jest świetnie skonstruowany, bardzo wytrzymałe materiały (nie nadaje się do remontu tzn. nie da się przeszlifować cylindrów w bloku bo całość jest wykonana z aluminium tzn. na aluminium jest nałożona warstwa, bardzo twardej powłoki tworzącej cylinder ale tak się dzisiaj konstruuje nowoczesne silniki o wysokiej sprawności).
Wszystko się super odkręca i do wszystkiego jest dostęp, nie są potrzebne żadne specjalne przyrządy np. do ustawienia rozrządu. to jest klasyczny bardzo prosty silnik OHC z bardzo prostą regulacją luzu zaworowego, wykonaną na śrubkach nie ma żadnych płytek regulacyjnych ani hydraulicznych popychaczy (1.4 d4d).

Oczywiście do takiej roboty jest potrzebna jakaś wiedza no i dobre klucze, że o dynamometrycznym nie wspomnę, jak ktoś kiedyś bawił się z FSO w remonty silników, to wymiana uszczelki w d4d to czysta przyjemność. Śruby mocujące głowicę do bloku nie muszą być wymieniane na nowe jeśli ich długość mieści się w normie czyli nie są powyciągane (wszystko jest napisane w programie AUTO DATA), ważną rzeczą są podkładki pod te śruby, nie mogą być powygniatane czy uszkodzone, ale w sklepie firmowym toyoty można kupić same podkładki (groszowa sprawa)
Nie ma się czego bać !

obecnie przejechałem nim od wymiany uszczelki 25 tyś km i wszystko jest OK silnik ma w sumie 170 tyś. 
olej jaki stosuje to Mobil 1 turbodiesel 0W40 brak zużycia i wycieków.
poprzedni właściciel lał 10W40 castrola.

« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2012, 22:27:09 wysłana przez mlp »

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 26 Sierpnia 2012, 22:17:38 »
Elring też pakuje, np. w moim przypadku pakował Jago, które robi np. dla Suzuki :)
TIIDA '09

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Sierpnia 2012, 22:28:20 »
Uszczelkę pod głowicę kupiłem firmy ERLING chyba jedna z najlepszych firm produkująca uszczelki tego typu cena 160zł (cena wyższa jak w ASO za taką uszczelkę, nie chciałem eksperymentować, nie wiadomo kto jest producentem).

Sto razy wolałbym kupić ASOwą uszczelkę pod głowicę niż ERLIGa czy coś innego.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Sierpnia 2012, 22:33:20 »

synku uszczelka z ASO to najczęściej to samo tylko droższe :)
np. uszczelniacze NOK w pudełku Toyoty 120zł, w pudełku Corteco kosztują 20zł..
trzeba popatrzeć jak ma się możliwość

Elring to ekstraklasa jeśli chodzi o zamienniki
TIIDA '09

mlp

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Sierpnia 2012, 22:37:20 »
ERLING jest specjalistą od produkcji między innymi uszczelek pod głowicę na pierwszy montaż do prawie wszystkich samochodów z TOYOTĄ włącznie ale również produkują dla przemysłu uszczelki, uszczelniacze np. do silników pracujących w ciężkich warunkach, więc ich produkty to najwyższa półka do tego również zajmują się produkcją śrub mocujących głowicę do bloku, to się tylko wydaje że to taka prosta sprawa, ale to nie temat na teraz. Oczywiście takich firm jest więcej.
Posiadają laboratoria testujące materiały użyte do ich produkcji wprowadzają nowe i tak dalej producenci samochodów często korzystają właśnie z ich doświadczenia.
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2012, 22:42:54 wysłana przez mlp »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 26 Sierpnia 2012, 22:49:50 »

Synku :laugh:

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #39 dnia: 26 Sierpnia 2012, 22:50:58 »

Synku :laugh:

:cheesy:
TIIDA '09

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Sierpnia 2012, 22:51:09 »
Rówieśnicy a sobie od synków jadą  :good:
 :laugh:

www.ucando.pl