Autor Wątek: Olej w skrzyni biegów  (Przeczytany 57537 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline silver

• Toyot Chodzacy
Odp: Olej w skrzyni biegów
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Maja 2012, 15:55:40 »
Ja ostatnio u siebie w Yarku zmieniłem olej w skrzyni jak mi strzeliło 100 kkm i powiem Ci, że nie żałuje. Po 100 tys i 9 latach olej już był przepracowany i czarny. Skrzynia zaczęła lżej chodzić. Nie wiem jak tam olej wygląda po 60 tys. ale raz na jakis czas warto zmienić. Koszt jakoś strasznie przytłaczający nie jest  :-)

tom

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Maja 2012, 16:11:45 »
e (np amory ok 74% - prawie jak z fabryki)

wiem że nie o tym temat ale nie mogę się powstrzymać :)

74% amorków po 70 tysiącach?? :P nie ma się czym chwalić - pobij to - avensis t22 d4d 2002 rok w momencie kiedy go sprzedawałem miał 215tysięcy przebiegu - amorki niewymieniane nigdy 78%, tarcze nie wymieniane nigdy (przód tył) :P

takze 74% po 70 tysiącach to niezły wynik, ale jak taki bedzie po 200 to bedzie sie czym chwalić?

sorry za offfftop

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Maja 2012, 16:15:36 »
No tak - trochę racji :) No ale ja nie oszczędzam auta na drodze  :grin:
Where Wishes Fly......

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Maja 2012, 16:23:50 »
Chyba trochę wszyscy są przedrażliwieni nowymi samochodami.... Auris to Corolla, ja miałem Corollę, zakupiłem jak miała 56 tyś przejechane i jakiś czas temu sprzedałem jak miała równiutko 200tyś, nie zmieniałem i nie wlewałem ani grama oleju do skrzyni, zmieniałem tylko olej silnikowy i tyle.
Wiem, że płyny trzeba co jakiś  czas wymieniać ale bez przesady ...

Myślę, że masz rację. Ja w żadnym samochodzie nigdy nie wymieniałem oleju w skrzyni i zawsze wszystko chodzilo jak w zegarku. Fakt, że żaden z nich nie miał przebiegu powyżej 150tys.km, ale pytając mechaników, sami stwierdzali, że taka wymiana to nadgorliwość. No ale, wiecie, jak się klient trafi i chce zapłacić za to... :song: Nie będę tu pisał, ile zapłaciłem, za przegląd po 60tys. bo pewnie i tak by mi nikt nie uwierzył, ale to co trzeba było, zrobione jest, a i wpisy w książce serwisowej też, a auto śmiga i ma się wyśmienicie :-)
"With Oden on our side..."

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Maja 2012, 18:23:53 »
Mój Pan Mietek ma na nazwisko Jaworski i prowadzi ASO TOYOTA Jaworski. Ogólnie niezły z niego gostek.....

Powiadasz Piotrze, że Jaworski jest taki skory do negocjacji i upustów cenowych ????
Hm,  ........ w sumie do Bydgoszczy albo Włocławka mam prawie taką samą drogę :)

Jeśli Bednarski (robiłem u niego przegląd po 15 tkm) nie ulegnie presji konkurencji to kto wie , może podjadę do któregoś z sąsiadów i drugi przegląd tam zrobię ?.

PS
Z jednej strony, mam takie doświadczenia życiowo-motoryzacyjne, że wymiana oleju w skrzyni albo zgodnie z zaleceniami "ekspertów" płynu hamulcowego to dla mnie abstrakcja (nigdy tego nie robiłem) a i tak wszystko było OK.
Z drugiej zaś, mam pierwsze w życiu salonowe auto (do tego w leasingu) więc będę musiał zrobić (i zapłacić  :grin: ) to co nakazuje producent.

PS2
Czy twój bardzo wysoki upust (600 pln) nie wziął się przypadkiem stąd, że chłopaki "na wsi we Włocławku" mogli sobie pozwolić na maxymalne podbicie ceny za przegląd , a potem udzielenie "kosmicznego" rabatu po którym de facto zeszli do ogólnie obowiązujących cen ? 
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2012, 18:26:40 wysłana przez tomery »

tom

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Maja 2012, 18:38:28 »
ile zapłaciłeś za pierwszy przegląd? ja 725zł (na oleju marki Toyota)

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Maja 2012, 19:32:26 »
z sześciuset złotowym  upustem mogło być tak jak Sas pisze pod warunkiem, że oleje były Piotra.
Znając życie zapomniał z pewnością o tym napisać.
Ja też w swoich autach nie wymieniałem nigdy oleju w skrzyni może dla tego, że zawsze byłem pierwszym właścicielem ich.

Offline mihu100

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Maja 2012, 20:37:49 »
Ja tez zawsze  byłem pierwszym właścicielem jest to moja 3 toyota i w poprzednich nidgy nie wspominano o wymianie oleju w skrzyni biegów. Stąd moje pytanie.

tom

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Maja 2012, 20:50:41 »
to na prawde wszystko zależy od ASO i od konkretnego pracownika. do mnie powiedizeli: "wypadałoby wymienić olej ale nie jest to niezbędnie konieczne" - ja tam jednak wolalem dmuchać na zimne :)

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Maja 2012, 22:10:34 »
Mój Pan Mietek ma na nazwisko Jaworski i prowadzi ASO TOYOTA Jaworski. Ogólnie niezły z niego gostek.....

Powiadasz Piotrze, że Jaworski jest taki skory do negocjacji i upustów cenowych ????
Hm,  ........ w sumie do Bydgoszczy albo Włocławka mam prawie taką samą drogę :)

Jeśli Bednarski (robiłem u niego przegląd po 15 tkm) nie ulegnie presji konkurencji to kto wie , może podjadę do któregoś z sąsiadów i drugi przegląd tam zrobię ?.

PS
Z jednej strony, mam takie doświadczenia życiowo-motoryzacyjne, że wymiana oleju w skrzyni albo zgodnie z zaleceniami "ekspertów" płynu hamulcowego to dla mnie abstrakcja (nigdy tego nie robiłem) a i tak wszystko było OK.
Z drugiej zaś, mam pierwsze w życiu salonowe auto (do tego w leasingu) więc będę musiał zrobić (i zapłacić  :grin: ) to co nakazuje producent.

PS2
Czy twój bardzo wysoki upust (600 pln) nie wziął się przypadkiem stąd, że chłopaki "na wsi we Włocławku" mogli sobie pozwolić na maxymalne podbicie ceny za przegląd , a potem udzielenie "kosmicznego" rabatu po którym de facto zeszli do ogólnie obowiązujących cen ?
NIe wiem z czego wziął się mój upust. Może to była tylko gra PR serwisanta?
jutro postaram się znaleźć fakturę i zobaczę co mi zrobili. Patrząc tylko na książeczkę serwisową, napisane jest że wymiana płynu w skrzyni biegów i przedniego mechanizmu różnicowego jest wymagana tylko przy automacie razem  co 3 lata/45 tys. km, dla modeli Ave i Rav4 co 4 lata/60 tys. km.
Jeśli chodzi o cenę przeglądu to zawsze przed możesz zadzwonić i do Jaworskiego i do Bednarka. Będziesz znał cenę i do Ciebie będzie należał wybór.
W mojej pierwszej Rolce na pewno nie było wymiany oleju w skrzyni biegów.
Obi

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Maja 2012, 22:47:59 »
[...] avensis t22 d4d 2002 rok w momencie kiedy go sprzedawałem miał 215tysięcy przebiegu - amorki niewymieniane nigdy 78%, tarcze nie wymieniane nigdy (przód tył) :P
[...]

Tiaaa... a ile tych tarcz zostało ?????
Dzisiaj oglądałem E12 sedan po (teoretycznych) 130tys. km i tarcz to tam już nie ma...
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Maja 2012, 08:27:26 »
Cytuj (zaznaczone)
Ja ostatnio u siebie w Yarku zmieniłem olej w skrzyni jak mi strzeliło 100 kkm i powiem Ci, że nie żałuje. Po 100 tys i 9 latach olej już był przepracowany i czarny. Skrzynia zaczęła lżej chodzić. Nie wiem jak tam olej wygląda po 60 tys. ale raz na jakis czas warto zmienić. Koszt jakoś strasznie przytłaczający nie jest 

Niekiedy te 60 000km to jest stanowczo za dużo jak auto tyra jak wół..

Niech przyświeci moje przykładem stan perfekt i bieżący nadzór nad smarami i olejami ale...

Musiała toyotka sholować to co było Niemieckie i się psuło czyli siadł aparat Boscha w Avensisie T22 (notabene do kupienia za kilkadziesiąt zł zamiennik) ale sie zepsuł więc 100km hol po górach, później szwagrowi w Oplu Astrze wpadło szkliwo ze świecy do cylindra i silnik zaczał chodzic jak Ursus C360 więc hol ok. 100km z Trzebini , straciłem dwie liny.

Jak taki olej jeden z najlepszych na świecie wyglada ., prosze bardzo !

o pisze Amsoil na temat dopuszczanych poziomów tak orientacyjnie:

Więc dla mnie nie ma szans aby ten olej ochronił przekładnie w należyty sposób przez 60 000km a co dopiero jak ktoś pisze że się nie wymienia oleju !

Tak to wyglada :-)

Wszystko zależy od eksploatacji auta.
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2012, 08:30:47 wysłana przez Croom »
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Maja 2012, 08:44:56 »
Wszystko zależy od eksploatacji auta.
a ja myślę, że także od tego czy jeździ się sprowadzonym rozbitkiem czy też kupionym od rocznika 1925 czy też samemu zakupiło się auto jako nowe w salonie i samemu się go ujeżdża.

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Maja 2012, 09:07:09 »
Dokładnie.............
Where Wishes Fly......

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 15 Maja 2012, 09:11:13 »
...Przebieg 60 tys. Przy tym przebiegu tpyota zaleca wymiane oleju w skrzyni biegów...

W książeczce przeglądów (przynajmniej w posiadanym przeze mnie jej wydaniu) pisze, że przy tym przebiegu trzeba jedynie skontrolować stan oleju w skrzyni, a nie obligatoryjnie go wymienić. Czyli w zasadzie dyskusja jest bezprzedmiotowa - jeśli ktoś uzna, że trzeba go wymienić, to wymieniamy, jeśli nie, to nie. (choć znając podejście serwisów, pewnie uzna że trzeba, w końcu to dodatkowa kasa :-) )
"With Oden on our side..."

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl