Autor Wątek: woda w bagażniku  (Przeczytany 147174 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jakubina

• Gość
Odp: woda w bagażniku
« Odpowiedź #30 dnia: 22 Września 2013, 22:55:23 »
Orientujecie się gdzie dostanę taki wywietrzak do bagażnika? Na allegro nie widzę
W ASO 150 zł sztuka ale jak dla mnie to nie od tego jest woda w bagażniku tylko leci przez lampy.....sam to przerabiałem, wymienili mi wywietrzniki a woda nadal była w bagażniku, dopiero uszczelnienie lamp pomogło.
Kurde w lampie nowa uszczelka, uszczelnione uszczelniaczem i nadal gdzieś leci. Nie mam już siły na to:-/

No widzisz, ja wydałem na wywietrzniki 300 zł a i tak nei pomogło dopiero moja druciarnia sylikonem okazala sie skuteczna

A powiedz mi zdemontowałeś te wszystkie obudowy przy lampie?

jakubina

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Września 2013, 07:19:10 »
Dziś pada więc mogę sprawdzić gdzie to może lecieć, wokół reflektora sucho a woda wleciała, podejrzewam, że mogą to być zaciski zderzaka lub wywietrzaki, choć te ostatnie bym wykluczył.

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Września 2013, 11:53:35 »
Orientujecie się gdzie dostanę taki wywietrzak do bagażnika? Na allegro nie widzę
W ASO 150 zł sztuka ale jak dla mnie to nie od tego jest woda w bagażniku tylko leci przez lampy.....sam to przerabiałem, wymienili mi wywietrzniki a woda nadal była w bagażniku, dopiero uszczelnienie lamp pomogło.
Kurde w lampie nowa uszczelka, uszczelnione uszczelniaczem i nadal gdzieś leci. Nie mam już siły na to:-/

No widzisz, ja wydałem na wywietrzniki 300 zł a i tak nei pomogło dopiero moja druciarnia sylikonem okazala sie skuteczna

A powiedz mi zdemontowałeś te wszystkie obudowy przy lampie?

Najlepiej sprawdzić jak pada i samochód stał na parkingu, jeśli jest mokro to na pewno lampy. Ja wymontowałem cała obudowę wnętrza bagażnika, bo była cała mokra, do tego wsiadłem do bagażnika a druga osoba lała wodę na tył samochodu:) i widać było gdzie woda się przedostaje.
Jak dla mnie to jeśli woda miał by się dostawać przez wywietrzniki to tylko przy mega ulewie albo jeździe po kałużach głębokości sięgającej zderzaka ;) Takie są moje obserwacje i wnioski :)

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Września 2013, 12:07:13 »
Niekoniecznie. U mnie (co prawda w Verso) woda leciała przez jedną uszczelkę w przepuście (otwór na kable od haka/czujników itp). I to jeszcze tak sprytnie, że płynęła sobie bokiem pod tapicerką do przodu samochodu i lądowała we wnęce koła zapasowego ale od przodu (od strony foteli tylnych). Naprawdę sporo czasu mi minęło zanim zlokalizowałem problem a też przerobiłem uszczelki w lampach i wywietrzniki.
pzdr.
Michał

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Września 2013, 14:38:38 »
Dlatego najlepiej wsiąść do bagażnika i patrzeć którędy leci  <taniec>

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Września 2013, 14:41:13 »
Tylko mówię - ja musiałem wszystko z bagażnika wyjąć (tapicerki, obudowy itp) do gołej blachy.  :grin:
pzdr.
Michał

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Września 2013, 14:48:28 »
Tylko mówię - ja musiałem wszystko z bagażnika wyjąć (tapicerki, obudowy itp) do gołej blachy.  :grin:

Ja też tak zrobiłem , bo i tak musiałem wysuszyć wszytsko;]

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #37 dnia: 23 Września 2013, 14:50:50 »
trzeba było od razu nadkola wyciszyć, bo mnie akurat irytuje ten szum. Fakt, zdarzyło mi się może ze 2 razy jechać z tyłu, ale sam fakt, że coś takiego jest jakoś mnie wkurza

Offline mihu100

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Września 2013, 11:04:52 »
Trzeba wymienić uszczelkę tylnej lampy i po problemie inne cuda raczej nie pomogą;) Auto nie musi być powypadkowe;) wystarczy, że miał uszkodzoną i wymienianą lampę co nie świadczy o jakiejś wielkiej kolizji :-)

jakubina

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 25 Września 2013, 22:38:16 »
Trzeba wymienić uszczelkę tylnej lampy i po problemie inne cuda raczej nie pomogą;) Auto nie musi być powypadkowe;) wystarczy, że miał uszkodzoną i wymienianą lampę co nie świadczy o jakiejś wielkiej kolizji :-)
Dokładnie, mi to się pojawiło jak żona nie zauważyla słupka wyjeżdżając z domu i poszła tylna lampa, od tamtej pory po wymianie lampy i założeniu nowej uszczelki problem nie znika, ale zdejmowałem błotnik bo był porysowany.

Offline dajnos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Października 2013, 09:05:45 »
Witam,

to będzie mój pierwszy post na forum po tym jak w "spadku" po rodzicach dostałem Aurisa z 2007 roku, a oni kupili sobie nowego. Teraz w domu dwa Aurisy więc powinno być co opisywać :)

W związku z tematem, zauważyłem, że po lewej stronie bagażnika mam mokrą wykładzinę. Zdemontowałem wykładzinę, plastikową listwę do której przyczepia się trójkąt (łatwiej zdemontować boczne obicie) oraz boczne obicie bagażnika aby dostrzec w którym miejscu dostaję się woda. Na początku próbowałem delikatne lać wodą ( z dużej strzykawki ) zaczynając od dachu, nic się nie działo gdy woda leciała powoli. Następnie spróbowałem w okolicach tylnej lampy i tutaj pojawiał się problem. Gdy wpuszczałem wodę między lampę a karoserię, nie zależnie czy od góry lampy czy od dołu, woda przelewała się i wylewała po zderzaku na ziemię lecz nie cała. Część wody spływała po wewnętrznej części karoserii tak aby dopłynąć w okolicę plastikowego wywietrznika bagażnika tak aby jakimś cudem wlać się do środka. Przyznam tutaj, że uszczelka na tym właśnie plastikowym wywietrzniku sparciała i nie nadawała się do ponownego montażu. Dlatego też, po przeczytaniu forum uznałem, że najtańszym sposobem będzie zaklajstrowanie tego wywietrznika silikonem (już nie ważne czy on się nadaje czy nie, ma tymczasowo działać). Przyznam, że woda nie leje się już tak mocno oraz nie leje się w miejscu poprzez które przeciekała wcześniej (zrobiłem prowizoryczną uszczelkę na samym plastiku z sylikonu, oraz dołożyłem silikonu już po założeniu wywietrznika). Teraz jednak przecieka jeszcze w miejscu, w którym silikon się kończy, dlatego muszę go troszkę jeszcze dołożyć i będzie okey.

Wnioski z problemu:

-Warto rozebrać bagażnik, sprawdzić dokładnie którędy woda się dostaje.
-Sprawdzić czy uszczelka na wywietrzniku oraz na lampie jest w odpowiednim stanie
-Jak dla mnie (wolę próbować sam naprawiać małym kosztem) łatać dziurę do momentu aż przestanie lecieć woda, najwyżej potem ASO

Sądzę, że może mój sposób nie będzie trwały ale wystarczający (przy odpowiedniej ilości silikonu) jak na moje użycie auta oraz przyszłą czujność jeżeli chodzi o ten właśnie problem.

Postaram się zamieścić jakieś zdjęcia jak to wygląda u mnie i gdzie lała się woda :)

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Października 2013, 09:36:09 »
i ja u siebie zauważyłem wodę w bagażniku przy czym u mnie z prawej strony  :o

Offline dajnos

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Października 2013, 09:41:45 »
To miłego rozkręcania na dniach obić :D Moja dobra rada po już prawie wszystkim, jakbym miał łatwy dostęp do zakupu uszczelki od plastikowego wywietrznika bagażnika to bym ją kupił i się nie martwił ale do ASO mam dobre 20 km, całkowicie nie po drodze, a jeszcze nie wiem ile ona by kosztowała oraz ile bym czekał, dlatego Hello Obi Hello Silikon :)

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Października 2013, 10:33:25 »
Aż zobaczę u siebie, jak to wygląda. Ale jak zaglądałem do auta po ulewach to nie było wody. A przynajmniej tak mi się wydawało  :-P

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Października 2013, 13:39:20 »
U mnie leciało z lewej i prawej ale już nie leci  :cheesy:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl