Od niedawna posiadam Ave I D4 (2 l. benzyna) 2001 r. (rozbiłem swojego Lex'a GS 300 Mk.I z 1994 , niestety:((( ). Mam problem z brakiem napięcia w zapalniczce. Uprzedzając porady - bezpiecznik 15A (CIG and RAD) sprawdzałam - OK, po wyjęciu nie działa również radio. Woltomierz po ustawieniu stacyjki w pozycji ACC pokazuje 0.4 V, czyli pewnie brudne konektory, uszkodzony kabelek albo przepalony bezpiecznik topikowy, który ponoć jest za gniazdem.
No właśnie - ponoć, bo nie jestem w stanie zdemontować gniazda. Gdzieś w necie znalazłem opis po angielsku, jak ktoś zrobił to w T22 z 2002 (rozumiem, że podobna do mojej). Podobny opis znalazłem w wątkach na naszym forum, ale próby wykręcenia tej części metalowej za pomocą kciuka (była też guma i odpowiednio dopasowana średnicą gumowana rączka od śrubokręta), zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara, zakończyła się niepowodzeniem. Nie chcę przesadzić i czegoś rozwalić, a konsola mi nawet nie trzeszczy, więc nie chciałbym także tego zdejmować bez potrzeby.
Mam w związku z tym prośbę - czy któryś z Szanownych Kolegów byłby na tyle uprzejmy, żeby w miarę dokładnie opisać taki demontaż w T22, ewentualnie jakieś zdjęcia lub link.
P.S. Mam konsolę środkową z radiem, klimatyzacją, nawigacją i komputerem pokładowym (zasięg, średnie spalanie, średnia prędkość).