Autor Wątek: filtr powietrza i wtyczka (F)  (Przeczytany 7414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

danielo

• Gość
filtr powietrza i wtyczka (F)
« dnia: 07 Lutego 2005, 20:52:17 »
wlasnie sie zastanawiam nad wymiana filtra powietrza na jakis sportowy i ciekawy jestem waszych doswiadczen w tym temacie, ale glownie intryguje mnie wtyczka wpieta do obudowy oryginalnego filtra. czemu ona sluzy? i co mam z nia zrobic jak wstawie filtr stozkowy? moja Cari ma silnik 4A-FE.

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2005, 21:41:44 »
Jak bym pojechał na hamownie przed założeniem i po to bym ci powiedział dokładnie jaki efekt,a tak pojechałem na hamowanko,zmierzyłem dopiero po założeniu końcowego tłumika.Ogólnie filtr ten niema żadnych ubocznych efektów,wkładasz i jeżdzisz.Zapominasz o nim poprostu,tylko czasem go przelecisz odkurzaczem,albo pod bierzącą wodą itd.Niestwierdziłem,żadnych przyrostów mocy na dupohamowni,ale jakoś tak od tego czasu udaje mi sięmniej paliwka spalić.Wogóle to mam na tym filtrze więcej niż seria o 5KM,ale niewiem czy to przez filtr,czy przez przebieg auta( 171tyś.km),czy od nowości miałem więcej koników.Więcej koni może wynikać z przesunięcia zakresu momentu max.z 4.4tyś.obr,na 4.7tyś i iloczynem obr. i Nm jest moc.Trudno mi coś powiedzieć jednoznacznie.Ja mam i jest ok,pewnie gdyby go niebyło,to zastanawiałbym sięjak było gdybym go miał i tak w kółko,aż bym filtra nabył.

Ten czujnik wsadzony w puszke,to jak założysz stożek przykładowo,to w rurze która prowadzi stożek w miejsce puszki zrób mały otwór i na wcisk włóż tam ten czujnik,bo on chyba mierzy temp.zasysanego powietrza(przynajmniej taką wersje znam).Ale jak położysz go obok filtra,to auto też pojedzie.

danielo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2005, 21:46:32 »
dzieki za tak wyczerpujaca odpowiedz. ale i tak najbardziej spodobalo mi sie to:

Cytat: FAWORYT
Ale jak położysz go obok filtra,to auto też pojedzie.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2005, 21:55:29 »
Cytat: danielo
intryguje mnie wtyczka wpieta do obudowy oryginalnego filtra. czemu ona sluzy?

To jest czujnik temperatury zasysanego powietrza.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl