Autor Wątek: Blokada automatycznej skrzyni biegów  (Przeczytany 28992 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

xvito

• Gość
Odp: Blokada automatycznej skrzyni biegów
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Sierpnia 2012, 12:36:15 »

Trzymanie tak dlugo akumulatora jest nieodpowiedzialnym traktowanie calego auta.

Auto mam od pół roku, aku w zimę kręcił idealnie a mrozy były. Więc nie zastanawiałem się ile ma lat.
Teraz gdy padł przekopałem dokumenty które otrzymałem wraz z samochodem i zobaczyłem że ma 7 lat.
Padł dopiero jak go rozładowałem włączonym radiem na cały dzień  :song:
Właśnie wybieram się do po nowy.

A co do usterek to wiem co może się stać i to się właśnie stało:
Przepala się automat w rozruszniku gdy się odpala na słabym aku.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Sierpnia 2012, 13:30:29 »
[...]
A co do usterek to wiem co może się stać i to się właśnie stało:
Przepala się automat w rozruszniku gdy się odpala na słabym aku.

Nie do końca był bym pewien czy na pewno rozrusznik był sprawny w takim razie.
Wiele razy aku powiedział mi, że ma dosyć, ale nigdy nie zakatowałem rozrusznika. Jeśli aku ledwo zipał to nie powinieneś hehłać tylko po pierwszym przekręceniu podładować. Jeśli przegrzałeś rozrusznik i padło któreś uzwojenie to nie można winy zrzucać na akumulator, ma prawo skończyć życie. Jeżeli mamy rozrusznik wyjęty sprawdzamy go podpinając na krótko pod akumulator, jeśli wszystko działa prawidłowo przy powiedzmy 5-10 podpięciach, a po włożeniu i podpięciu w instalację coś jest nie tak, to trzeba szukać przyczyny w instalacji.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Sierpnia 2012, 15:51:17 »
Witaj xvito,
Wiele razy zabieralem glos w sprawie rozrusznikow do Camer.Rozrusznik posiaDA DWA KONTAKTY MIEDZIANE KTOREJ FACHOWo NAZYWAMY BLEK.
To wlasnie tylko te kontakty ulegaja spaleniu i sie je wymienia.Jest to czesc dostepna w Toyocie,podac nalezy dokladnie typ i rodzaj samochodu camra -toyota i rok produkcji. Dobiora taki ktory pasuje.Dziecko jest to wstanie wymienic.UWAGA,inny jest kontakt do plusa inny do minusa,nie pomylic to nastepna wymiana bedzie bez zadnego problemu.Moja Camcia nigdy tego nie miala zmienionego nawet po pol milionie kilometrow ale zawsze mialem akumulator sprawny.Wzimie dwa do trzech razy doladowany prostownikiem.Jazda na swiatlach spadek pojemnosci nie doladowanie jak trzeba to lepiej doladowac i sie nie martwic.
Pzdr.Camry 2,2
P.S Aby ulatwic ten problem obejrzalem to zdjecie z tym pieknie odmalowanym rozrusznikiem.
Odkreczas dwie srubki po klucz 10mm na czole plyty  po przeciwleglej stroniew od zebatki.Po wyjeciu dekielka odrazu zobaczysz te dwa kontakty i zobacz jak sa umocowane i odkrecaj srubki po wyjeciu zastap nowymi i posprawie.Nie wycinac z blach miedzianej gdyz jest to specjalny stop (kompozycja materialowa) ktora utrudnia powstawanie luku elekrycznego pod warunkiem ze jest wlasciwe napiecie nigdy ponizej 12V nawet pod obciazeniem.Z normalnej miedzi ten kontaktzadziala tylko pare razy i splonie.
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2012, 15:57:37 wysłana przez Camry 2.2 »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Sierpnia 2012, 16:07:55 »
Agiless,
spadek napiecia jest grozny dla calej elektroniki,tak samo i dla rozrusznika. Ta sama zasada tylko inne prady  w rozruszniku a inne w elektronice.
Jezeli wystepuje przepiecie w isntalacji i leci impuls z duzym czubem (zaobserwuj na oscyloskopie ) to wlasnie takie niebezpieczenstwa wychywtuje zabespieczenie elektroniczne ale tylko przy sprawnym napieciu.W momencie jak tego niema plonie wszystko podrodze.W elektronice nie trzeba wiele.
Najwiekszym wrogiem  nowoczesnego samochodu jest spadek napiecia.
Pzdr.Camry 2,2

xvito

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Sierpnia 2012, 19:07:53 »
Moja Camry odpala na dotyk więc nigdy nie trwało to więcej niż 3 sekundy.
Nowy aku Centra już zamontowany. Check zapala się tylko na gazie więc wszystko wróciło do normy  :cheesy:

Pozdrawiam

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Sierpnia 2012, 21:17:01 »
Check na gazie to jest norma?  <zalamka>

xvito

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Sierpnia 2012, 23:35:57 »
Nie zrozumiałeś aluzji  <zalamka>

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Sierpnia 2012, 00:03:46 »
Jak zwykle  :cheesy:

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Sierpnia 2012, 08:47:56 »
Jak zwykle  :cheesy:

Ty to przypilnuj kompa, bo znowu konta zginą  :-P

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Sierpnia 2012, 10:21:03 »
Spokojna rozczochrana już nie będą ginąć  :-P

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Sierpnia 2012, 10:52:30 »
Spokojna rozczochrana już nie będą ginąć  :-P

Musisz się przyzwyczaić Rob, dziadek przy każdej okazji będzie Ci to przypominał  :grin: :-P Powinien się cieszyć, że mu przywrócono  :song:

xvito, podjedź do jakiegoś gazownika niech popatrzy i podreguluje, szkoda silnika.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Sierpnia 2012, 12:09:05 »
Camry 2.2, z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy. Gwarantuję Ci że spadki napięcia i "czuby" pokazywane na oscyloskopie mieszczą się w zakresie tolerancji urządzeń elektronicznych działających w naszych babciach. Nie wiem jak jest w najnowszych modelach aut na świecie bo po prostu rzadko je widuję i nie maiłem przyjemności macać  :roll:. Wiem natomiast, że działają tam systemy informują o jakichś niesprawnościach.
Wracając do camry i nie tylko, elektronika nie radzi sobie z wilgocią i to jest chyba najbardziej niebezpieczne. Oczywiście, skrajnie rozładowany akumulator może nam wykończyć alternator, bo ten będzie pracował jak wariat, ale normalny użytkownik to zauważy i będzie wiedział co trzeba zrobić. Poza tym, nad poprawnością napięć czuwają bezpieczniki i one przeważnie radzą sobie z zadaniem. Trzeba tylko pamiętać, że nie kiedy wymiana spalonego bezpiecznika nie załatwia sprawy a problem leży w innym miejscu.

Marcinie, proszę o scalenie, się zagapiłem..... <zalamka>

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Sierpnia 2012, 12:55:46 »
Już miałem tyle okazji, że chooo :P Ale w tym przypadku jestem zdania oko za oko...  <diabel>

Mi się na gazie nic nie zapala, ale muszę się tym zająć, bo normą jest świecenie się CE na LPG :thumbdown:

xvito

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Sierpnia 2012, 13:09:47 »
dziadek_tadeusz   :good: to wymień żarówkę :laugh:

Z tym gazem to nie taka łatwa sprawa, jest to sekwencja z sterownikiem DIEGO produkcji polskiej, i co nie wizyta u gaziarza to gorzej, ostatnio wymieniałem filtry, czujnik temp. i kalibracja. Okazało się teraz że na gazie gorzej jeździ, przełącza na lpg za szybko póki nie zagrzeje się silnik.
Dwóch poprzednich gazowników od razu omijam szerokim łukiem, do jednego innym samochodem pojechałem wymienić filtr, filtra nie wymienił ale chciał już zakładać nowy parownik z tym że mój był dobry.
Jak rozmawiałem z ostatnim gazownikiem co mi polepszył to czuje że by wymienił mi pół instalacji bo  wtryskiwacze Matrixy już mu nie pasowały.

A jeździć daleko albo zostawiać samochód w wwa nie widzi mi się przynajmniej teraz. Najchętniej odwiedzę firmę która to zakładała, ale to wwa i cały dzień z głowy.

A puki co jeżdżę na benzynie, taką małą kurację robię  :-)

Pozdrawiam

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Sierpnia 2012, 14:23:55 »
Jeśli nie masz ochoty sam się zabrać za LPG to jesteś skazany na majstrów niestety. Jeśli mas laptopa to nie widzę problemu. Kupić kabelek, ściągnąć program, poczytać trochę info z jakiegoś forum LPG i do dzieła. Nie jest to takie trudne, o Diego jest masa informacji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl