Autor Wątek: Yaris 2000r Centralny zamek przestał zamykać prawe drzwi...  (Przeczytany 54240 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
Odp: Yaris 2000r Centralny zamek przestał zamykać prawe drzwi...
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Sierpnia 2013, 20:00:51 »
Podepnę się do tematu ze swoimi dzisiejszymi doświadczeniami. Siłownik drzwi kierowcy nie działał, zamykały się wszystkie drzwi oprócz tych. Rozebrałem mechanizm, dokładnie wymyłem wszystko, nasmarowałem, złożyłem- nie działał.
Dopiero rozebranie silniczka (odgięcie dwóch metalowych bolców) i dokładne wyczyszczenie patyczkiem wnętrza pomogło. Ale teraz ten zamek mi z ręki wyskakiwał jak go próbowałem "na sucho" :cheesy:
Szczotek w silniczku było jeszcze ze 2mm. Tak więc warto rozebrać silniczek, a nie stwierdzać, że ledwie się rusza bo padł.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Sierpnia 2013, 22:02:30 »
w dzisiejszym odcinku Davidoff został bohaterem swojego domu (yarisa) :cheesy: :good:
TIIDA '09

Offline RyszardW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 25 Lipca 2015, 13:29:05 »
Mam taki sam problem.Rozebrałem boczek.Odczepiłem zespół silniczka od klamki i nie potrafię odpiąć od takiego suwaczka.Wyciągnąłem plastykową zawleczkę i dalej nie potrafię odpiąć .Co zrobić żeby odczepić  zsp. silniczka.Proszę o poradę.R

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #33 dnia: 25 Lipca 2015, 13:56:23 »
którego suwaka, zaznacz na zdjęciu

jeśli chodzi ci o ten drut z żółtą blokadą to trzeba ją wypiąć i pociągnąć do siebie

żeby wyjąć zespół silnika trzeba odkręcić 3 torxy w drzwiach z boku, wykręcić kapturek na drucie z góry, odkręcić prowadnicę szyby (jedna śruba 10mm i odłożyć na bok), odkręcić jedną śrubę zespołu silnika (10mm), odbezpieczyć blokadę i wypiąć z boku drut od klamki, odbezpieczyć blokadę i wypiąć do siebie drut od zamka, odpiąć wtyczkę od silnika i powoli wyciągać uważająć by nie odkształcić najdłuższego druta z którego zdejmowało się na początku kapturek
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2015, 14:00:23 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline RyszardW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 25 Lipca 2015, 15:21:23 »
Ze wszystkim sobie poradziłem .Tą żółty zatrzask odpięty tylko nadal nie mogę odpiąć suwaka który chodzi po blaszce z podłużnym otworem.Ten suwaczek ma taka podkładkę z plastyku z języczkiem który też wysunąłem a tej podkładki nie jestem w stanie zdjąć żeby odczepić popychacz.to jest popychacz od klamki.Jak to zrobić .R
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2015, 15:56:02 wysłana przez RyszardW »

Offline RyszardW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Lipca 2015, 16:27:23 »
Niestety mimo usilnych starań nie udało mi się odpiąć dźwigni  klamki od zsp. siłownika.Może ktoś mi podpowie jak to zrobić.Nie jestem w stanie zdjąć z płaskiego trzpienia takiej plastikowej podkładki z zawleczką na suwaku.R

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 26 Lipca 2015, 16:30:04 »
Zrób i wklej tu fotę tego problematycznego miejsca.

Offline RyszardW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 27 Lipca 2015, 09:04:09 »
Niestety muszę jeździć i samochód zmontowałem.Tam są tylko 2 dźwignie .Jedna do zamka z takim żółtym zatrzaskiem i z tym nie ma problemu i druga do klamki zakończona podłużnym wodzikiem osadzona na trzpieniu zespołu siłownika i zabezpieczona podkładka z tworzywa której nie mogę zdjąć.Pozostałe popychacze nie stwarzają problemów.Jeżeli ktoś demontował ten zsp. to będzie wiedział o co chodzi.Albo ta podkładka się skleiła albo jest jakiś inny patent.R

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #38 dnia: 27 Lipca 2015, 17:13:04 »
ja zdejmowałem i nie bardzo wiem o co chodzi
zabezpieczenie druta od klamki schodzi na tej samej zasadzie co zabezpieczenie tego od zamka, może wymagać tylko nieco więcej siły bo jest większe i sam drut ciężej schodzi bo jest grubszy

pierwsze pytanie czy masz yarisa 99 czy verso moze tam jest inny mechanizm
drugie pytanie nawet jak nie masz djęć to na stronie 1 lub 2 tego tematu masz zdjęcia i można je pobrać, narysować w paincie ramkę o co chodzi zapisać i tu wkleić
TIIDA '09

Offline RyszardW

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Lipca 2015, 09:27:22 »
Mam Yarisa Verso z 2004r i być  może jest tam inny mechanizm.Może powinienem odpiąć klamkę i tam odczepić popychacz zabezpieczony pierścieniem sprężystym.Wydawało się że prościej jest odczepić od zespołu siłownika ale nie daje się zsunąć podkładka plastikowa a nie chcę jej zniszczyć.Nie bardzo wiem jak umieścić zdjęcia lub skany rysunku.Podpowiedz.R

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Lipca 2015, 13:31:19 »
Nie wiem czy mechanizm jest inny ale wyjmowlem nie raz bez problemu - dwie spinki i wylatuje.

ps. sprawdzilem i silownik jest ten sam a kaseta inna
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2015, 13:36:09 wysłana przez mechu »

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Lipca 2015, 17:57:31 »
TIIDA '09

Offline lukash4

• Toyot Leżący
  • *
    • Biżuteria Srebrna sklep internetowy
« Odpowiedź #42 dnia: 01 Sierpnia 2015, 19:37:09 »
Podłączam się do wątku... niestety też mam problem z zamkiem od strony kierowcy- siłownik przeważnie nie zamyka zamka (widać jak lekko go rusza i to wszystko). To samo z otwieraniem chociaż mam wrażenie ,że częściej otwiera niż zamyka.
Dzisiaj dobrałem się do siłownika- wyczyściłem- niestety nie sprawdziłem przed zamontowaniem- problem nadal występuje chociaż kilka razy pod rząd działało wszystko ok.
Czy może to być jakiś inny problem np. z cięgnami? Jutro rozbiorę znowu drzwi i chciałbym wiedzieć na co zwrócić uwagę...
https://silveris.pl - polska biżuteria srebrna

Offline tomektm88

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Sierpnia 2015, 22:59:10 »
A rozbierales silnik silownika i czysciles go?

Offline lukash4

• Toyot Leżący
  • *
    • Biżuteria Srebrna sklep internetowy
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Sierpnia 2015, 16:07:33 »
Tak-silnik siłownika rozebrany i przeczyszczony chociaż nie wyglądał na specjalnie brudny.
Dzisiaj ponownie wszystko zdemontowałem, przeczyściłem wszystkie cięgna itp. , dobrze nasmarowałem i narazie działa ok ;)
Mam nadzieję, że tak już zostanie...
https://silveris.pl - polska biżuteria srebrna

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl