witam kolegów.yaris verso 2000r. 1.3 vvt-i, problem tkwi w tym ,że na rozgrzanym silniku obroty oscylują w granicach 1400-1700 obr.i świeci się check engine , przepustnica wyczyszczona, "krokowy" wyczyszczony ,filtry wymienione.Mam wrażenie, że krokowiec się zawiesza albo jakiś czujnik podaje złe info do kompa. Wnioskuję to z tego że po czyszczeniu przepływki i odpięciu akumulatora 2 tyg. nic się nie działo ale problem powrócił. Po krótce sytuacja wygląda tak: po odpaleniu zimnego silnika obroty są w granicach 1000 a po rozgrzaniu wzrasta do 1500-1700. Po odpaleniu z odpiętą kostką "krokowca" obroty są na normalnym poziomie. Głupi już jestem w tym temacie zwłaszcza, że mój mechanik stwierdził, że awaria obrotow w toyocie praktycznie nie zdarza się aczkolwiek jak podpiął komputer wyszedł mu błąd chyba "0505" w każdym razie stwierdził , że błąd dodyczy czujnika wolnych obrotów.Będę wdzieczny jeżeli ktoś naprowadzi mnie na właściwy trop bo niechciałbym ładować pieniędzy w naprawę tego metodą prób i błędów.Z góry serdeczne dzięki.