Autor Wątek: Auris Terra 1.4D4D drgania silnika  (Przeczytany 106168 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Moto_Christo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris Terra 1.4D4D drgania silnika
« Odpowiedź #45 dnia: 03 Listopada 2014, 09:01:25 »
może faktycznie 4-5 bieg jest za wysoko na te obroty. Żeby drgań uniknąć to najlepiej podczas rozpędzania się na 3 biegu rozkręcić go do 3000obr i zmienić bieg na 4. Wtedy obroty spadają do ok. 2200. Tak samo na czwórce i piątce. Podczas rozpędzania to jest ok ale podczas spokojnej jazdy przy każdym chwilowym spadku prędkości trzeba by redukować bieg po to by za chwilę z powrotem wrzucić wyższy. Obroty w okolicach 2000 to są takie akurat do spokojnej jazdy.
W corolce (E12) kręcę do ok. 2200-2300 i redukuję. Wtedy spada mi do ok. 1700. U zony w samochodzie w tym zakresie się tak spokojnie nie da.

Podczas postoju oraz na biegach 1 i 2 te wibracje nie występują w tym zakresie. Być może jakby się przysłuchać to może na trójce już by się dało je usłyszeć. Ale w pomijalnym natężeniu. Drgania dotyczą obrotów tylko na biegu 4-5. Na szóstym chyba też ale jechałem na nim może ze 2 razy na razie.

Co do corrolki to mam starszą wersję. Napisałem tylko to co mi powiedzieli w tym nieautoryzowanym serwisie. Że dotyczy to Auris i Corolki (tej po 2007) ze skrzynią 6 biegową.

Offline radek752

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 12 Listopada 2014, 18:23:11 »
Witam forumowiczów
posiadam od miesiąca Aurisa 1.4 D4D FL (6 biegowy) i po początkowym zachwycie zauważyłem te same objawy opisane powyżej czyli drgania przy 1900-2000 obrotów na 4 i 5, u mnie jeszcze dodatkowo jest przy tym taki głęboki basowy dźwięk. Dźwięk jest już od 1 biegu i przy każdym kolejnym jest coraz głębszy (powyżej 2 tysięcy obrotów dziwny dźwięk zanika) od 4 biegu dochodzą drgania, przy 4 biegu jeszcze idzie to przeżyć ale przy 5 biegu to już porażka. Zastanawiałem się nad wizytą w serwisie ale tam pewnie mnie skasują tylko za diagnozę i powiedzą, że ten typ tak ma  :-( .Naprawdę nikomu nie udało się nic z tym zrobić ?

Offline Mumcio1977

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 13 Listopada 2014, 08:55:56 »
serwisy nie takie złe jak je malują, już 2 razy w moim przypadku okazał się tańszy niż "pan Mietek z garażu"  :-)

Offline Moto_Christo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 13 Listopada 2014, 15:02:00 »
To ja jeszcze dodam, że po wyczyszczonym zaworze EGR i stwierdzeniu, że drgania jak były tak są pojechałem do serwisu z reklamacją. Tym razem przejechałem się z głównym mechanikiem (innym niż ten który stwierdził, że to na pewno wina zabrudzonego EGRa) i jego zdaniem wszystko jest w porządku. W zakresie obrotów 1900-2000 włącza się turbina i silnik nagle potrzebuje więcej powietrza a zawór EGR nie jest jeszcze do końca otwarty i tego powietrza brakuje. Jego zdaniem taka jest uroda współczesnych diesli i może jedynie spróbować poluzowac poduszki pod silnikiem i może to coś pomoże. Ale samych drgań zlikwidować się nie da. Dodatkowo przełożenia 6-ciobiegowej skrzyni są inne niż 5-ciobiegowej i najwidoczniej nie zostało to dokładnie zgrane z turbina i zaworem EGR. Tyle się dowiedziałem i dla mnie sprawa jest zamknięta. Żona uznała, że się przyzwyczai :)
Zastanawiam się, jako laik oczywiście, czy nie da się czegoś zmienić w komputerze. Skoro komputer steruje całym tym ustrojstwem to może da się coś ustawić tak, żeby zawór zaczął się otwierać wcześniej i przy tych 2000 obrotów był już całkowicie otwarty. Po prostu tak, żeby turbinie tego powietrza nie brakowało. Ale już pewno ktoś by na to wpadł gdyby to było możliwe.

volti

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Listopada 2014, 19:18:57 »
może da się coś ustawić tak, żeby zawór zaczął się otwierać wcześniej i przy tych 2000 obrotów był już całkowicie otwarty.
A chip tuning?

Offline gustaw223

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 13 Listopada 2014, 22:32:17 »
W firmie v tech  fachowcy powiedzieli, że dodanie mocy do silnika spowoduje jeszcze większe drgania. U mnie drgania do tego stopnia się pogłębiały , że skończyło się na wymianie sprzęgła. Teraz jest lepiej ale i tak muszę jeździć wyższych obrotach.

Offline radek752

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 17 Listopada 2014, 16:31:09 »
Jadę jutro do serwisu, a nóż widelec coś wymyślą, napiszę co wyszło jak już odbiorę samochód

Offline gustaw223

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 26 Listopada 2014, 14:15:09 »
Napisz co wymyśli tym serwisie ?

Offline Nitram

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Listopada 2014, 20:28:01 »
Dziś sprawdzałem w swoim Aurisie i u mnie opisywany wyżej efekt nie występuje, płynnie przyspiesza.

To może być wina paliwa gorszej jakości, spróbuj paliwa z innej stacji.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2014, 10:27:23 wysłana przez Filu »

Offline radek752

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 27 Listopada 2014, 22:05:59 »
Jestem już po naprawach w serwisie i wygląda to tak :
- pojechałem powiedziałem co i jak i zaproponowali wymianę kompletnego sprzęgła
- sprzęgło wymieniłem, udało się w toyocie na gwarancji (kupiłem samochód w programie toyota pewne auto, a tam dają rok gwarancji i udało się z tej gwarancji skorzystać, więc rachunek był 0 zł  :-) )
- po wymianie jest lepiej ale, opisywane defekty wciąż występują, czyli drgania przy obrotach 1900-2000 obrotów i dziwny dźwięk, chociaż są mniejsze
- po wymianie jeździłem z jakimś magikiem z tego serwisu bo wciąż miałem wątpliwości i ten gościu mówi, że niestety w tych aurisach tak już jest i nic z tym nie mogą zrobić, wymiana sprzęgło łagodzi objawy i tyle co można zrobić
- poza tym mówił, że te drgania są winą wadliwej konstrukcji mocowania silnika, a z tym to już nikt nic nie zrobi, sam nie wiem co o tym myśleć ?
- jedyne co dobre z tego to mam za darmo nowe sprzęgło i jestem miło zaskoczony tym, że nie musiałem się wykłócać o gwarancję  :-)

więc jak na forum znienacka nie objawi się jakiś "geniusz" który będzie miał sprawdzony sposób na poprawienie sytuacji, to trzeba z tym będzie jakoś żyć, w sumie się już człowiek przyzwyczaił   :-)

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Listopada 2014, 22:37:14 »
Wiecie drgania w dieslu tłumi koło dwumasowe przy wysokich i niskich obrotach... 1.4 D4D takowego nie posiada są plusy i minusy tego. Może faktycznie to jakaś wadliwa konstrukcja albo jak wam coś puka, stuka przy przyśpieszaniu to mogą być to również poduszki silnika.

Offline radek752

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Listopada 2014, 19:01:00 »
Tylko ten sam silnik w corolli zachowuje się bez takich ekscesów i tam też nie ma koła dwumasowego, więc ewidentnie coś jest nie tak

Jeszcze pytanie do forumowiczów, może ma ktoś auris z tym silnikiem tylko z przed face liftingu i podzieliłby się informacją czy przed liftem występują też takie efekty ?
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2014, 20:14:41 wysłana przez Filu »

Offline gustaw223

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 30 Listopada 2014, 01:28:20 »
Ja mam przed liftingiem  z 2009 i mam takie same problemy. Troche dala wymiana sprzegla, ale nie tu tkwi przyczyna. Chyba jakis blad konstrukcyjny , bo wszyscy mechanicy kreca glowami. Powinien producent cos z tym zrobic. Wniesmy zbiorowa reklamacje.

Offline Nitram

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 30 Listopada 2014, 08:48:22 »
Ja mam przed liftingiem  z 2009 i u mnie płynnie przyspiesza.

Offline miki.joe

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 30 Listopada 2014, 09:18:20 »
Sprawdzał ktoś z was poduszki silnika?  One mogą wydawać ten dziwny dźwięk i również wprowadzać drgania.
poza tym mówił, że te drgania są winą wadliwej konstrukcji mocowania silnika
No więc właśnie. Skłaniam się ku poduszkom z tego powodu. Jak też widać nie każdy posiada ten problem.
Może podzielicie się przebiegiem swoich Aurisek i od jakiego czasu problem występuje...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl