Autor Wątek: Podłączenie kamery parkowania z przodu  (Przeczytany 55415 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
Podłączenie kamery parkowania z przodu
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Października 2012, 12:26:42 »
dzięki za info
narazie wszystko połaczyłem za pomocą tzw skręcania kabli a nei lutowania, więc skoro działa to polutuję wszystko i może coś się poprawi

Wczoraj zamieniłem 12v ze stacyjki na plus z akumilatora a dziś rano akumulator zdechł,dodam ze przyck od kamery mialem wlaczony całą noc - czy może być tak ze zle co s polaczylem?
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2012, 10:41:53 wysłana przez kingcin »

Offline kingcin

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #31 dnia: 24 Października 2012, 10:27:40 »
Tak, kamera była cały czas zasilana, po wyłączeniu kluczyka... a pewnie po wcześniejszych próbach akumulator był słabo naładowany

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Października 2012, 10:38:08 »
czy napięcie moge podłączyc do przekaźnika od świateł dziennych które są podłączone pod stacyjkę?
A czy masa może zostać z akumulatora?

Offline kingcin

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #33 dnia: 24 Października 2012, 11:29:21 »
Nie wiem jak masz podłączone owe światła dzienne, więc nie wiem. Ale jeśli do przekaźnika dochodzi 12v pojawiające się po przekręceniu kluczyka, to jeśli wepniesz się w ten kabel to jakoś będzie to działać.

masa może być z akumulatora.
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2012, 11:36:07 wysłana przez kingcin »

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 24 Października 2012, 13:46:24 »
Za zakłócenia może być odpowiedzialny alternator. Zarówno indukując na przewodzie do kamery (złe ekranowanie przewodu) jak i indukując na samej kamerze. Da się to jako tako zaekranować, ale chyba łatwiej dołożyć filtr dolnoprzepustowy na (+) lub na (+ zapłon)   ewentualnie oba, zależy z czego zasilasz.
"Tak jeden za drugim podawał swe nazwisko,
Ostatnie to słowa w ich życiu.
Ostatnie pytanie, ostatnia odpowiedź
i jedna kula - to wszystko..."                               Horytnica - "Katyńskie łzy"

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Października 2012, 13:53:03 »
Zasilanie z zaplonu,to.muszę to założyc, a jak sadzisz dlaczego po jakims czasie kamery nie pracuja.
Gdzie  go można kupić i ja go się podłącza?
Nasuwa mi sie jeszcze jedna kwestia,jak obcialem chincza to mam 2 kabelki i jeszcze takie coś ala siateczka i z tym nic nie robilem -kamera z tyly tego nie miala
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2012, 13:59:54 wysłana przez Jeziorko »

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Października 2012, 14:29:13 »
Zasilanie z zaplonu,to.muszę to założyc, a jak sadzisz dlaczego po jakims czasie kamery nie pracuja.
Gdzie  go można kupić i ja go się podłącza?
Nasuwa mi sie jeszcze jedna kwestia,jak obcialem chincza to mam 2 kabelki i jeszcze takie coś ala siateczka i z tym nic nie robilem -kamera z tyly tego nie miala
Kamery mają czujnik termiczny by procesorek się nie przegrzał (przynajmniej te z którymi miałem jakiś czas temu do czynienia miał) i po osiągnięciu odpowiedniej temperatury odłączają zasilanie najczęściej termistorem. Jeżeli jest tak w twoim przypadku musisz pomyśleć o odprowadzeniu ciepła z układu - przód może się grzać od silnika - tył może być mocno odizolowany termicznie. Podejżewam, że w listwie doświetlenia rejestracji - nie ma wiatru do chłodzenia, jest dodatkowe źródło ciepła w postaci żarówek doświetlających rejestrację - mocno grzeją. Przyczyną mogą też być zbyt duże prądy spowodowane spadkami napięcia (np. na długich przewodach, lub obciążeniem przewodu w który się wpiąłeś) i układ by pracować w znamionowym zakresie mocy uzupełnia brak pobierając więcej prądu - przez to szybciej się nagrzewa.

Filtry chyba są na allegro, a jak nie tam to na elektroda.pl ludzie często oferują wykonanie różnych układów i na bank tam znajdziesz. Mają trzy kabelki - końcówki jeden to masa a dwa to plus (przecinasz plus twojej instalacji i wpinasz oba uzyskane końce w owe dwa kabelki - końcówki urządzenia). Zazwyczaj stosuje się to do głośników. Możliwe, że będziesz musiał dublować filtry dolno i górno przepustowe bo nie wiem jakie częstotliwości zakłócają kamerę w twoim przypadku. (może się okazać, że nie pomoże bo głośniki to prosta spawa, a w kamerze masz procesor i właśnie to on jest zakłócany).

Ta siateczka to właśnie ekran przewodu chroniący go przed wpływem zakłóceń elektromagnetycznych.Musisz dobrze wyekranować połączenia urządzeń z kablem transmisyjnym (video). Jak nie pomoże to będziesz musiał odizolować elektromagnetycznie kamery np. przez schowanie ich w metalowych pudełeczkach. Co do materiału na pudełka musisz zobaczyć co da leprzy efekt.

Nie widząc i nie macając mogę tylko gdybać co jest przyczyną. Powyższe metody działają na konkretne zakłócenie. Sprawdź, jeśli możesz jeszcze wymontować, czy zestaw "sieje" poza samochodem lub przy zgaszonym silniku, bo może walczymy z niewłaściwym potworem.

Zapomniałem napisać, że zakłócenia mogą też wpływać na odbiornik, a kamery i przewody są ok! Wyłączanie kamer raczej nie przez odbiornik bo zakładam, że pisząc o wyłączonych kamerach widzisz, że odbiornik działa czyli zgasła tylko kamera. Odbiornik też jest zabezpieczony termistorem.
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2012, 14:34:03 wysłana przez uRo »
i jedna kula - to wszystko..."                               Horytnica - "Katyńskie łzy"

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Października 2012, 14:33:40 »
Jak mialem tylkk kamere z tyłu to wszystko było ok. ,moze powoduje to, ze wszystkie przeeodu mam tylko poskrecane a nie polutowane. Dodatkowo kupiłem też przekaźnik więc może też cosik pomoże
« Ostatnia zmiana: 24 Października 2012, 14:50:21 wysłana przez Jeziorko »

Offline kingcin

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Października 2012, 14:53:00 »
ale radio nie przełączą się w tryb kamery, czy przełącza się, a nie nie ma obrazu ?

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Października 2012, 14:59:19 »
Po wlaczenie auta jest ok ale po pewnym czasie sie nie przełącza czyli brak reakcji gra jakby nigdy nic,obie kamery tak samo. Wczesniej jak byl tylko tył to było ok

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Października 2012, 18:20:56 »
Każdy elektryk praktyk ci powie, że dobra skrętka jest najlepsza (z wyjątkiem aluminium). Przejedź się i sprawdź czy podczas występowania usterki kamery są gorące. Spróbuj zatrzymać się, zgasić silnik i jeszcze raz odpalić, jeżeli to np. temperatura to dalej nie będzie działać. Może w przewodzie którego użyłeś napięcie zanika po jakimś czasie (jak na przykład w instalacji oświetlenia wnętrza gdzie lampka wewnętrzna zapala sięi gaśnie po jakimś czasie - kondensatorek podtrzymujący) i trzeba zasilić z innego źródła.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Października 2012, 18:33:43 »
Teraz jak jechalem i odlaczylem przod to tyl dzialal rewelacyjnie.

--EDIT--

a wczoraj jak jechałem i przestały działać, to jak wyłączyłem silnik i włączyłem znowu działały.
Dziś podłączyłem pod przekaźnik od dziennych i zobaczymy

--EDIT--

Dzis jak jechalemm ten sam objaw, ze po kilku minutach kamerki nie dzialaly. Na postojy wylaczylem auto i przez kolejne 20 minut jazdy działały prawidłowo.
Dodatkowo zauważyłem że nawigacja tns 700 cos szwankuje,zle pokazuje pozycje auta - auto jedzie do tyły.
Czy może byc to spowodowane złymi diodami ktore zamontowalem- no sprzedawca był średnio kumaty.

--EDIT--

Nawigacje ponownie skalibrowalem powinno pomóc oraz zmienilem diody na inne zobaczymy jutro jak sie beda zachowywać.
Mam jeszcze pytanie dot diody czy jest znaczenie jak sie łączą z kablem od czujnika w radiu? Czy mogą się dotykać?

--EDIT--

dziś podłączyłem przekaźnik, zgodnie ze schematem i tak:
- nawigacja działa do d....., a w zasadzie nie dział, niby jade do przodu ale po jakiś polach i tak dalej
- kamerki się wyłączaja po jakimś czasie
- jak mam przednią włączoną i załączę wsteczny, to obraz z tylnej jest zakłócany przez przednią - tzw gryzą się

poradźcie co robić...
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2012, 10:03:25 wysłana przez kingcin »

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 26 Października 2012, 08:35:03 »
Dokup tani LCD i podłącz jedną z nich osobno z ręcznym włącznkiem na niezależnych obwodach (sugeruję przednią). Sens kamery z przodu widzę tylko do rejestracji przejazdu więc warto by założyć wyświetlacz z rejestratorem na SD lub micro SD.
http://www.xsonic.pl/monitory-samochodowe-monitory-kamer-cofania-c-8_127_752.html
Może spróbuj dołożyć splitter obrazu (na podanej wyżej stronie jest - 400zł) możesz nim płynnie przełączać obraz lub przy dużym wyświetlaczu oglądać jednocześnie obie kamery (ten splitter może obsłużtć 4 kamery jednocześnie poprzez podział ekranu) tylko robi się drogo...

Co do wchodzenia kamer na siebie jesteś pewien, że diody są poprawnie założone? No i czy nie masz gdzieś niekontrolowanego styku? Jeżeli zrobiłeś jak na podesłanych ci wcześniej schematach to diody powinny wykluczać jednoczesne działanie dwóch kamer, skoro jednak się zakłócają to może właśnie to jest przyczyną ich gaśnięcia? Jedną z opcji jest założenie na stałę przełączników odłączających każdą kamerę i pogodzenie się z ręcznym ich załączaniem według potrzeb (niezależnie od włączonego biegu R czyli nie zasilasz ze światła cofania)

Pojawiło się już tyle opcji, że może to w samym sprzęcie tkwi problem??

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 26 Października 2012, 08:41:07 »
dzięki za odpowiedź,

w weekend na spokojnie jeszcze raz wszystko podłączę, bo skoro się coś gryzie to pewnie gdzieś coś źle podłączyłem.
Dziwi mnie też że nawigacja źle łąpie sygnał gps, czy można te sprawy połączyć?
« Ostatnia zmiana: 26 Października 2012, 08:49:50 wysłana przez Jeziorko »

Offline kingcin

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #44 dnia: 26 Października 2012, 10:09:16 »
Sens kamery z przodu widzę tylko do rejestracji przejazdu więc warto by założyć wyświetlacz z rejestratorem na SD lub micro SD.
Jak ma duży kąt to fajna rzecz przy wyjeżdżaniu na skrzyżowaniach  z ograniczoną widocznością, szczególnie jak maska długa.

jeśli mimo przekaźnika jest obraz z 2 kamer to
- albo źle podłączyłeś
- albo przekaźnik nie działa (sprawdzić, najpierw na słuch, czy przełącza po wrzuceniu wstecznego - powinien kliknąć, potem miernikiem)

skoro radio nie przełącza się po czasie w tryb kamery, to albo nie dochodzi 12v sygnalizujące wsteczny bieg, albo coś nie tak z samym radiem
musisz wziąć miernik i sprawdzić czy prąd dochodzi do czujnika w radiu, jeśli nie to czy dochodzi do diod.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl