Autor Wątek: Przednie światła przeciwmgielne (F)  (Przeczytany 88060 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adambyw

• Gość
Odp: Przednie światła przeciwmgielne (F)
« Odpowiedź #180 dnia: 05 Listopada 2007, 09:57:08 »
Mam książkę, jak utknę to będę pytał.

carinaman20

• Gość
« Odpowiedź #181 dnia: 05 Listopada 2007, 19:20:45 »
Mam książkę, jak utknę to będę pytał.

Tylko nie sugeruj się książką, że trzeba odkręcić sworzeń wachacza. Jak dobrze pokombinujesz z ustawieniem zwrotnicy, to przegub zewnętrzny wyjdzie.
CM

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #182 dnia: 05 Listopada 2007, 19:33:41 »
Panowie koniec tego ot następne takie odpowiedzi będą usuwane  :police:
Focus II 1,6 :)

md521

• Gość
« Odpowiedź #183 dnia: 08 Listopada 2007, 23:28:22 »
Witam wszystkich!
  Należę do tych carinowców, co założyli sami halogeny p/mgielne z przodu.  Pozwolę więc podzielić się kilkoma uwagami:
 moja Carina 1,6 96r /wersja angielska / : posiadała kable do halogenów przednich, posiadała kostkę do włącznika w kabinie, bezpiecznik też był założony ale.... instalacja nie była kompletna / podobno tak Toyota broni się przed domorosłymi elektrykami-monterami halogenów /.
  Brakowało przekaźnika oraz polączenia elektrycznego między nim a włącznikiem.  Tak więc pierwsze kroki skierowałem do stacji ASO gdzie odbiłem schemat instalacji elektrycznej / w książce o Toyocie nie na go /. A następnie zakupiłem włącznik halogenów i przekaźnik i po drobnej acz niewygodnej dłubaninie udało mi się uzyskać włączanie przekaźnika włącznikiem / to nawet słychać/. Należy ptzy tym pamiętać, że włącznikiem podaje się masę na cewkę przekaźnika, natomiast + do halogenów idzie poprzez styki i bezpiecznik. Masa jest podłączona " na sztywno" do halogenów.  A na koniec umieściłem diodę świecącą obok włącznika i zasiliłem ją tak by paliła się w momencie wlączenia halogenów / czyli podaję masę na diodę, tę która idzie do przekaźnika. Jeszce tylko chwila zabawy z lokalizacją przewodów od halogenów / na szczęście są połączone równolegle więc szukamy tylko jednego kabla w wiązce wchodzącej z komory silnika do kabiny, tej na samym dole po lewej stronie, przy nogach kierowcy/ i łączymy go ze stykiem przekaźnika - tym na którym pojawia się + po jego włączeniu.
   Zabawa na cały dzień ale jaka satysfakcja a i wygoda w pochmurne czy mroczne dnie i noce jesienno-zimowe. Polecam i pozdrawiam

adambyw

• Gość
« Odpowiedź #184 dnia: 12 Listopada 2007, 14:51:23 »
Możesz udostępnić ten schemat?? na forum albo na maila?
adambyw (malpa) rpc,pl

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #185 dnia: 12 Listopada 2007, 15:06:10 »
Tez przyłączam się do prośby. Chciałbym ustawić swoje halogeny tak, by się zapalały razem z pociągnięciem wajchy od długich (mowa o sygnalizowaniu długimi czyli ciągnięciu wajchy od siebie, nie o ich włączaniu w trasie, czyli pchaniu jej od siebie) ;] Taki schemat by z pewnością mi się przydał ;]

md521

• Gość
« Odpowiedź #186 dnia: 13 Listopada 2007, 15:40:25 »
O.K. Jutro dodam !

md521

• Gość
« Odpowiedź #187 dnia: 15 Listopada 2007, 10:03:23 »
Ze wzgledu na wielkość przesyłam na priva.
  Dagon daj mi swój adres e-mail to Ci prześlę.
 Pozdrawiam

Wyslij mi na meila ja wstawie to na forum mickro21@wp.pl pozdrawiam Miche

« Ostatnia zmiana: 15 Listopada 2007, 13:26:33 wysłana przez Miche »

Offline Miche

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #188 dnia: 16 Listopada 2007, 22:28:51 »
Fotki nadeslane przez md521

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 16 Listopada 2007, 22:34:13 wysłana przez Miche »
Focus II 1,6 :)

Offline junior

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #189 dnia: 23 Listopada 2007, 13:18:09 »
witam, ma ktoś zamontowane halogeny z allegro typu j/n ?
http://www.allegro.pl/item267394621_halogeny_przeciwmgielne_white_b_mocne_hom_e4.html
lub
http://www.allegro.pl/item268474723_halogeny_przeciwmglowe_soczewkowe_przekaznik.html
jakie wrażenia, efekty, problemy z montażem/rozwiązania montażowe
ewentualnie może coś innego polecicie w rozsądnej cenie.?
Made in Italy

md521

• Gość
« Odpowiedź #190 dnia: 28 Listopada 2007, 13:16:25 »
Tak, ja mam takie zamontowane w swojej Carince/ podłużne, nie soczewkowe/.  Umieściłem je w zaślepce od halogenów wycinając dokładnie otwór tak, by włożyć oprawę. Mocowanie troche adoptowałem tak, by po skręceniu zapierało się o zaślepkę.  Wyglada to jako, tako.....
ale ze względu na cenę halogenów jest akceptowalne....  Ustawienie oczywiście po kilku próbach.  Dla mnie spełniają swoją rolę ale.... nie ukrywam, ze już kupiłem na szrocie dwa oryginalne Hella i teraz kombinuję, jak je umocować we wnękach na nie.
  A może ktoś posiada rysunek lub zdjęcie specjalnych uchwytów - wkładek do mocowania oryginałów?

Pozdrawiam   

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #191 dnia: 28 Listopada 2007, 20:17:00 »
Do mocowania oryginałów potrzebne są dwie ramki stalowe (po każdej na halogen). Każda z tych ramek montowana najpierw do uchwytów z zderzaku a halogen montowany na tej ramce. W nią właśnie wchodzą bolce z halogena.

md521

• Gość
« Odpowiedź #192 dnia: 28 Listopada 2007, 20:46:02 »
Czyli chyba jednak bez zakupu w ASO się nie obędzie.... :-(

Dagon

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 28 Listopada 2007, 23:46:52 »
Poszukaj na szrocie jakiegoś rozbitka może. Jak nie, to w ASO ten element chyba nie jest drogi. Jak mi się halogen zbił, kupowałem nowy w ASO właśnie. W katalogu części jaki mają u siebie jest cały schemat jak zamontowany jest halogen. Możesz poprosić o jego wydrukowanie. Na miejscu zobaczysz co masz i co z tego schematu potrzebujesz. Od razu zamówisz ;] Pamiętaj tylko, że w cari były montowane 2 typy halogenów. Jeden jest szeroki i wygląda TAK , drugi jest mniej-więcej o połowę krótszy. Do obu były 2 oddzielne schematy (musiałem pokazać, który jest mi potrzebny) i z tego co pamiętam, ramki też się od siebie różniły kształtem (choć miejsca montażu do zderzaka były takie same). Tak więc zwróć uwagę czy masz halogen taki jak u mnie czy krótszy.
Powodzenia.

md521

• Gość
« Odpowiedź #194 dnia: 29 Listopada 2007, 11:18:52 »
Tak, wiem o tym, dlatego kupiłem dwie Helle dłuższe.
 Dziękuję za podpowiedz :laugh:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl