Autor Wątek: Akumulator  (Przeczytany 30809 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Akumulator
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Czerwca 2013, 10:50:47 »
OK. Dziękuję za informacje. Wezmę Yuasa, bo lubię spokój na długi czas :-)
Czy model Yukasa Elite 62Ah będzie cacy?

Stefan

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Czerwca 2013, 09:26:55 »
Witam.
Drodzy forumowicze mam pytanie odnośnie akumulatora w moim aucie,jaki akumulator powinien się w nim znajdować w oryginale,o jakich parametrach.pytam ponieważ będę zmuszony poszukać nowego.
Dziękuje z góry za odpowiedź i pozdrawiam.

Auris 2.0 2007 r. diesel d4d 
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwca 2013, 09:44:15 wysłana przez Stefan »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Czerwca 2013, 11:10:28 »
Witam.
Drodzy forumowicze mam pytanie odnośnie akumulatora w moim aucie,jaki akumulator powinien się w nim znajdować w oryginale,o jakich parametrach.pytam ponieważ będę zmuszony poszukać nowego.
Dziękuje z góry za odpowiedź i pozdrawiam.

Auris 2.0 2007 r. diesel d4d
Podnosząc maskę zobaczysz oznaczenia na starym aku.
Obi

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Lipca 2013, 19:56:20 »
Jaki polecacie akumulator do wersji 1.4 benzyna?
Myślę nad takim: http://www.strefakierowcy.pl/21277,varta-silver-dynamic-d15-12v-63-ah-610-a.html

Offline Rockeller

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Lipca 2013, 18:49:00 »
Jeżeli akumulator to Yuasa lub Panasonic.

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Lipca 2013, 15:56:08 »
OK, dzięki. Wezmę YUASA 027T ELITE 62Ah 550A.

Offline radastech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Lipca 2013, 12:22:38 »
Akumulator z jakimi parametrami powinien być do 1.6 benzyny z 2007? ( jakie parametry miał oryginalny?) mój pod maską to jakiś "no name" więc chciałbym go wymienić na taki jaki zaleca "fabryka" Pozdrawiam.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Lipca 2013, 12:25:34 »
50-60 Ah
P+ (prawy plus)
biegun standardowy
mocowanie B13 (stopka 10,5 mm)
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2013, 12:31:15 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline daremny

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Kwietnia 2014, 13:04:27 »
Witam, poleci ktoś akumulator do 1.3 VVT-i z 2009? Padł mi fabryczny Mutlu 60 Ah 480A.
Z góry dzięki za odpowiedź.

Offline polkop555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Kwietnia 2014, 14:05:46 »
Ja mogę polecić akumulatory firmy Topla to chyba jakaś słoweńska firma. W poprzednim aucie bez problemów wytrzymał ponad 6 lat. Akumulator sie sprawdził wiec wymieniłem tez na tople i jeździła 2 lata potem auto zostało sprzedane. Znajoma miała problem z akumulatorem wymieniła na centre i po roku akumulator padł nie wytrzymał 2 zim. Kupiła ponownie centre i tej zimy której praktycznie nie było znów miała problem z odpalaniem wiec nie polecam

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Kwietnia 2014, 14:27:59 »
Ja mogę polecić akumulatory firmy Topla to chyba jakaś słoweńska firma. W poprzednim aucie bez problemów wytrzymał ponad 6 lat. Akumulator sie sprawdził wiec wymieniłem tez na tople i jeździła 2 lata potem auto zostało sprzedane. Znajoma miała problem z akumulatorem wymieniła na centre i po roku akumulator padł nie wytrzymał 2 zim. Kupiła ponownie centre i tej zimy której praktycznie nie było znów miała problem z odpalaniem wiec nie polecam

A dużo ta Pani jeździ?
Centra robi raczej dobre aku....

Obi

Offline polkop555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 07 Kwietnia 2014, 14:47:25 »
Jeździ przeważnie  po mieście ok 10 tys rocznie. Co do centry to tak właśnie ludzie myślą, ze to dobra firma. Ja tam centry nie kupie i nikomu nie polecam. Którejś zimy przy mrozach powyżej 25 stopni chyba 2 lata temu u mnie w pracy kilku osobom padły akumulatory i co było najdziwniejsze były to centry. Nie jakieś stare tylko 2-3 letnie wtedy cieszyłem sie ze nie mam tego badziewia i od tej pory mam złe zdanie o tej firmie. Co do akumulatora ma duże znaczenie czy auto garażowane czy nie, czy sie jeździ na krótkich dystansach jak i sama konstrukcja auta czy ma jakieś np osłony. W moim seacie nie było osłony pod silnikiem,auto nie garażowane, akumulator stał sobie luzem bez żadnej skrzynki czy pokrowca. Do pracy miałem 3 km w zimie to nawet silnik sie nie rozgrzewał mimo tego akumulator wytrzymał ponad 6 lat co uznałem za bardzo dobry wynik. Oryginalny z oznaczeniami seata vw audi  tylko 4 lata

Offline przemek79f

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 07 Kwietnia 2014, 20:12:30 »
Każdy tak chwali akumulatory yuasa i w sumie macie rację co do jakości tych akumulatorów, tylko jest jedno ALE. Ostatnio kupowałem akumulator u mojego znajomego,(ale do innej dużej maszynyi nie yuasa 100ah 800A) który zajmuje się profesjonalną sprzedażą akumulatorów już od 15 lat. I wypytałem się co do właśnie tych yuasa. To co mi pokazał zaszokowało mnie. Na półkach miał same obudowy akumulatorów yuasa, a osobno zapakowane miał wkłady i jeśli klijent zakupuje u niego yuase to wkłada do obudowy wkład z eletrolitem i uzbraja go dopiero przed sprzedażą. A dlaczego? Youasy płyną z japonii ok 3 miesiące, nieużywane przez ten okres dostają już białego nalotu w środku i tracą część swoich właściwości, więc żeby nie robić klijentów utrzymać ich wysoki poziom woli uzbrajać je na miejscu. A tak z ciekawości przemierzyliśmy profesjonalnym miernikiem parę innych firm i jak prąd Ah w miarę sie zgadzał u wszystkich tak już same Ampery w Centrach, Boschach i i jeszcze paru innych akumulatorach np jak pisze 800A  to miały 680, 650 itp. czyli mniej niż pisało. Najlepiej bo powyżej 800A, czyli więcej niż pisali, miały 2 firmy tylko Austriacki Banner i Warta. Warta jako jedyna produkowana jest jeszcze w niemczech a Banner w Austrii. Bosch już np w czechach i parametry miał słabiutkie. Kupiłem Bannera i narazie jest wszystko ok.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Kwietnia 2014, 20:19:03 »
Na półkach miał same obudowy akumulatorów yuasa, a osobno zapakowane miał wkłady i jeśli klijent zakupuje u niego yuase to wkłada do obudowy wkład z eletrolitem i uzbraja go dopiero przed sprzedażą

Widziałem już kilka akumulatorów w swoim życiu i powiem szczerze nie wyobrażam sobie jak można to zrobić PROFESJONALNIE w warunkach garażowo-sklepowych.

PS
Centra (Excide też robiony w Poznaniu) się pospuła ostatnio (opinia ludzi którzy mają z akumulatorami doczynienia) , Banner trzyma poziom , Bosch podobno jak się trafi (któraś linia daje radę , a taka zwyczajna jest niepolecana).
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2014, 20:26:53 wysłana przez tomery »

Offline przemek79f

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Kwietnia 2014, 20:22:51 »
Hehe własnie to widziałem pierwszy raz w życiu i normalnie wkłada wkład do środka i tyle, są tak skonstruowane ze nie ma z tym problemu. Cała czynność 5 min.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl