Autor Wątek: 120 Km/h i głośńo Auris  (Przeczytany 6536 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PM9089

• Toyot Leżący
  • *
120 Km/h i głośńo Auris
« dnia: 01 Lutego 2013, 10:55:37 »
Witam,

Być może już ktoś zaczął ten wątek ale nie mogłem znaleść  :cry:

Wczoraj wieczorem jechałem z znajomym moim autem i zwrócił mu uwagę że mój silnik jest dość głośny (może i by mnie to nie zmartwiło gdyby nie to że jest już to 3 osoba która mi to mówi)  w sumie mi też się wydaję że tak około 90 km/h jest cicho jak w trumnie ale czym większa prędkość tym głośniej .

Jest to normalne czy lepiej przejechać się do Toyoty?  Mam jeszcze rok gwarancji na samochód.
,,Nie jest sztuką zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zrobić to boczną"

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: 120 Km/h i głośńo Auris
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lutego 2013, 11:12:09 »
Nie wiem co to znaczy głośno, ale masz za pewne tak jak ja 5 biegową skrzynie i prawie 4 tys obrotów przy 120km/h. Dodatkowo auris jest słabo wyciszony. Ja na autostradach nigdy szybciej jak 130km/h nie jeżdżę, bo przestaje być wtedy komfortowo

Offline PM9089

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lutego 2013, 11:19:12 »
Dokładnie mam jak Ty...... :cheesy:

W sumie racja........ 4tyś to już sporo jak na 120km/h   przy wymianie kół na letnie spytam w serwisie.....

Dzięki

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lutego 2013, 17:56:03 »
Dodatkowo auris jest słabo wyciszony. Ja na autostradach nigdy szybciej jak 130km/h nie jeżdżę, bo przestaje być wtedy komfortowo

ojtam radio głosniej i spokojnie można jechać 160  :cheesy:

a na poważnie to cóż przy prędkościach powyżej 120 km/h  i skrzyni 5 cichym bym go nie nazwał. Istotny wpływ na hałas przy wyższych prędkościach mają również opony poczytaj w necie jak głośność twoich opon oceniana jest w testach, również da ci to jakiś pogląd

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lutego 2013, 18:24:00 »
Ja mam wersję z 6 biegową skrzynią i problem hałasu od silnika raczej nie występuje. Przy 4000 tys.obr/min na 6 biegu jedziemy już w granicach 140km/h. Większy hałas jest od kół i powietrza niż od silnika. Wiele osób podróżujących ze mną zwraca uwagę że nie słychać silnika, a jeżeli już to gdzieś tam w drugim lub nawet trzecim planie. Natomiast wyciszenie nadkoli i podwozia jest przeciętne żeby nie powiedzieć słabe. Wszelkiego rodzaju dźwięki z układu jezdnego i podwozia przedostają się do kabiny właściwie nie stłumione. Szczególnie teraz kiedy na tzw "drogach" stoi wszędzie woda.

Tutaj pytanie do kolegów czy ktoś może pokusił się we własnym zakresie poprawić fabrykę i samodzielnie wygłuszył podwozie i nadkola?
Corolla TS 2024 2.0 196KM

Offline cookie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Lutego 2013, 19:49:01 »
wydaję że tak około 90 km/h jest cicho jak w trumnie ale czym większa prędkość tym głośniej .

Jest to normalne czy lepiej przejechać się do Toyoty?  Mam jeszcze rok gwarancji na samochód.

Mam dokładnie takie same odczucia względem głośności jak Ty. Czytałem kiedyś że podobno ten typ tak ma......niestety......więc nie obawiaj się bo z autem raczej nic złego się nie dzieje.
VVT-i

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lutego 2013, 22:42:23 »
4000RPM na 6 biegu i tylko 140km/h? To moja stara toyota pędzi z takimi obrotami na 5 biegu prawie 160km/h :-o

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lutego 2013, 00:12:56 »
A "koledzy" którzy Ci to mówią, że jest głośno to jakimi samochodami jeżdzą i mają ciszej?
Where Wishes Fly......

Offline PM9089

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lutego 2013, 10:18:14 »
Dzięki za odpowiedzi  :-) 

Koledzy (te osoby które to mówią) jeden na BMW jakieś sportowe kiedyś jak mnie przewiózł myślałem że mi głowę rozerwie ( od hałasu tłumika) a reszta osób ma normalne ,,bączki" .

usunąłem OT
Kingcin

« Ostatnia zmiana: 10 Lutego 2013, 13:10:32 wysłana przez kingcin »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl