Autor Wątek: Termometr zewnętrzy  (Przeczytany 21525 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jartys

• Gość
Termometr zewnętrzy
« dnia: 11 Lutego 2013, 14:17:31 »
Witam wszystkich szczęśliwych posiadaczy Yarisa TS, mam taki problem: źle działa termometr, tzn pokazuje mocno zaniżoną temperaturę zewnetrzną, z moich obserwacji wynika, że chodzi o 10 stopni... co to może być? czyżby to była wina czujnika? czy też może to coś poważniejszego? Auto jest z 2007 r.

jartys

• Gość
Odp: Termometr zewnętrzy
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Marca 2013, 13:37:07 »
Czyżby był to problem nie do rozwiązania bez serwisu?? niestety mieszkam w takim miejscu, że do każdego dobrego serwisu mam spory kawałek a i jeszcze brak czasu do tego.... A muszę przyznać, że irytujące jest wskazanie -10 jak na zewnątrz jest 0 stopni....

Offline robbie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Maja 2013, 20:10:36 »
Chetnie odswieze ten watek - mam podobnie tylko ze w Aursie. Niby da sie z tym jezdzic ale to bardzo irytujace. Wyglada na to ze trzeba caly modul wymienic (niestety nie mozna kupic samego termometru a w ASO Cze-wa kosztuje to ok 380 pln). Na razie probowalem oczyscic - skutek raczej mizerny. W ASO mowili mi ze to niekoniecznie sam termometr, ze moze problem z wiazka. Moze ktos podrzuci jakies rozwiazanie poza kupnem uzywki?
"Take it easy driving; the life you save may be mine." James Dean

Ida

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Sierpnia 2013, 09:42:17 »
 :-( Ja mam to samo w Aurisie 2013.W ASO wymienili czujnik - niestety nic to nie zmieniło.Teraz wymyśliłam, że może on (czyli termometr) oblicza średnią np. z tygodnia? miesiąca?
Może ktoś pokonał ten problem?

Offline diamondvp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Sierpnia 2015, 12:22:42 »
Witam czy ktoś zna rozwiązanie problemu też mam yaris 1.8 ts z 2007 roku i termometr pokazuje o 10 za mało i do tego słabo chłodzi mi klima czy może to być przyczyną. Dodam żeKlima nabita . I jeszcze hak ktoś wie niech napisze gdzie jest ten czujnik w ts 1.8.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Sierpnia 2015, 13:22:23 »
Sprawdz offset w ustawieniach ( potrzebny jest tester toyoty)

Offline diamondvp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Sierpnia 2015, 13:37:42 »
Dzięki za odpowiedź Mechu to znaczy podpiąć pod kompa czy coś innego bo jestem laikiem w tych sprawach doradźccoś po chlopsku :-)

Offline diamondvp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Sierpnia 2015, 13:45:58 »
I czy wiesz może czy klima jest powiązana z tym czujnikiem zewnętrznym

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Sierpnia 2015, 15:17:33 »
podpinasz pod tester toyoty ( nie zadne komputerki u pana czesia )

tak - klima ma z tym zwiazek ale jak wylaczysz "auto" i zalączysz "ac" to musi leciec zimne (w ts-ie bardzo zimne)

Offline diamondvp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Sierpnia 2015, 18:21:51 »
Dobrałem się do czujnika po odpięciu 3 kreski czyli ok klima działa bez zmian słabo chłodzi. Podpinam czujnik temperatura na dworze 33 u mnie w aucie pokazuje 22 . Chciałem nagrzać czujnik suszarką żeby go oszukać i sprawdzić zachowanie klimy ale niestety po kilku minutach grzania na termometrze cały czas 22"c nie wiem dlaczego bo gdy temperatura na dworze się zmienia to i w aucie też . Co do testera to ja chętnie ale w moim woj nie znam nikogo kto ma chyba że w aso a podpowiedz co tym testerem trzeba sprawdzić pokaże czy czujnik jest sprawny czy co?

Offline diamondvp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Sierpnia 2015, 19:44:56 »
Jak się okazało w moim aucie jest czujnik z toyoty yaris 1 czy to może być przyczyną złego wskazania temperatury. Mam zamiar zakupić oryginalny czujnik z yaris 2

Offline romcis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Sierpnia 2015, 20:28:44 »
Witam
U mnie w Yaris II TS jest dokładnie to samo, temperatura jest zaniżona dokładnie o 10 stopni, ale chyba nie ma to żadnego wpływu na działanie klimy.

Offline romcis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Sierpnia 2015, 20:34:50 »
W przyszłym tygodniu jadę do serwisu Toyoty, na pewno będę podpinał auto pod komputer, Zgłoszę im to, zobaczymy, może znajdą jakieś tanie rozwiązanie.

Offline diamondvp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Sierpnia 2015, 22:57:03 »
Z tego co się dowiedziałem klima jest zależna od czujnika temperatury zewnętrznej  jak ustawie auto na 20 a na termometrze pokazuje np 18 to zaczyna grzać a nie chłodzić. Dzisiaj było 33"C na termometrze pokazywało 24"C i klima chodziła jak temperatura spadła na termometrze do 16"C (na dworze 26) to klima przestała chłodzić więc chyba jednak temperatura zewnętrzna ma znaczenie ale to tylko moja dedukcja z dzisiejszej obserwacji. Ja zakupię czujnik oryginalny zobaczę czy będzie jakiś efekt . Jak coś się dowiesz daj znać.

Offline diamondvp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Sierpnia 2015, 13:36:36 »
Czy ktoś coś się dowiedział ja ustalilem że czujnik temperatury z yaris2 wersja europejska nie nadaje się do yaris2 1.8 Ts.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl