Autor Wątek: Auris Hybrid  (Przeczytany 23078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ToyotaZeranToyotaMarki

• Toyot Leżący
  • *
    • TOYOTA MARKI / TOYOTA ŻERAŃ
Odp: Auris Hybrid
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Czerwca 2013, 10:13:08 »
Jutro mam jazdę testową hybrydowym Aurisem. Jestem bardzo ciekaw (w życiu nie jeździłem czymś takim) jak to się przemieszcza z punktu A do B.

Udało się spróbować? Jak wrażenia?
Zapraszamy do skorzystania z naszych usług www.toyotamarki.com.pl oraz zadawania pytań

POSIADAMY SZEROKI WYBÓR SAMOCHODÓW UŻYWANYCH

https://www.facebook.com/ToyotaMarkiToyotaZeran
https://www.facebook.com/LexusZeran

Offline alf1969

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Czerwca 2013, 21:21:23 »
Jestem już po jazdach nowym Aurisem.
Pierwsze wrażenia:
Jakość !!! :-o
Nie ma nawet porównania do jakości materiałów jakie zostały wykorzystane do wykończenia kabiny pasażerskiej w nowej i poprzedniej generacji Aurisa.
Tworzywa są miękkie i dobrze spasowane.
Wnętrze prezentuje się bardzo dobrze choć mnie osobiście chyba jednak bardziej podoba się futurystyczna konsola środkowa i deska rozdzielcza poprzedniej generacji.

Sama jazda hybrydą wymaga swego rodzaju wprawy aby uzyskać spalanie na zbliżonym poziomie do podanej w ulotce 3,7.
W mieście jest to osiągalne ale trzeba bardzo spokojnie i umiejętnie operować gazem aby wykorzystać potencjał napędu elektrycznego. Po za miastem gdzie autko przemieszcza się głównie za pomocą silnika spalinowego wynik raczej nie do osiągnięcia, no chyba że będziemy strasznym zawalidrogą.
Co do wrażeń z samej jazdy to można mówić tylko w superlatywach. Pierwsze co rzuca się w "oczy" a raczej w uszy to CISZA. Trudno mówić o uruchamianiu silnika i jakichkolwiek odgłosach czy dźwiękach wydobywających się z komory silnikowej, bo po naciśnięciu przycisku START nie dzieje się nic po za ożywieniem się deski rozdzielczej.
W czasie jazdy biegi zmieniają się praktycznie nie zauważalnie. Gdy podczas jazdy następuje zmiana napędu i włącza się silnik benzynowy nie następuje praktycznie nic co by mogło na to wskazywać. Jedynie na desce rozdzielczej gaśnie zielona kontrolka. Do uszu kierowcy w czasie jazdy dociera tylko szum opon, być może to również wina samych opon. W porównaniu z moim 1,4 d4d panowała w hybrydzie grobowa cisza. Gdy wsiadłem po jeździe do swojego auta to miałem wrażenie że coś mi się popsuło  :laugh:
Podsumowując.
Samochód naprawdę wart uwagi, szczególnie jeśli większość kilometrów pokonujemy w mieście gdzie naprawdę wykorzystamy potencjał jaki ma w sobie to auto.
Natomiast jeśli pokonujesz duże dystanse lepszym rozwiązaniem będzie ................. DIESEL  :grin:
"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle przesłuchani " Feliks Dzierżyński

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Czerwca 2013, 23:35:25 »
czekałem na taka opinie :) chyba sie zapisze na jazde testowa

Leniwiec

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Czerwca 2013, 21:37:22 »
Miałem wczoraj okazję przejechać się hybrydowym Aurisem - zdecydowanie nie jest to auto dla każdego.
Pomijam kwestię kontrowersyjnej deski rozdzielczej, która mi osobiście się średnio podoba wizualnie i praktycznie (nisko umieszczony ekran radia), ale jest świetnie wykonana.
Po uruchomieniu auta i na początku jazdy jest cisza, to fakt. Na mnie to akurat nie zrobiło wrażenia, bo od 3 lat jeżdżę benzyną z automatem, więc przy spokojnym poruszaniu się po mieście pracy silnika też praktycznie nie słychać. Tu się trzeba raczej przyzwyczaić do cichego buczenia jak w tramwaju/trolejbusie (takie moje skojarzenie  :-) )

Gorzej jest, nawet dużo gorzej, jak chce się przyspieszyć. O ile takie przyspieszenie, jakie czasem jest potrzebne w ruchu miejskim jest jeszcze do wykonania w miarę sprawnie, to już poza miastem jest koszmar. Auto zbiera się potwornie długo, wyprzedzanie trwa wieczność. A poza tym robi się GŁOŚNO, czasem dość bardzo, ale takie są chyba uroki przekładni planetarnej, która utrzymuje silnik na wysokich obrotach.
Miałem możliwość w czasie jazdy zahaczyć o kilku kilometrowy odcinek autostrady. Przyspieszenie za 120 do 140 km/h trwa wieczność, praktycznie bez różnicy czy w trybie eco czy power. A na pokładzie tylko ja i handlowiec.

Ale faktem jest, że wsiadając do Auriski chciałem przejechać się w tym samym stylu jak robię to na co dzień. Spalanie wyszło mi ponad 6l, gdzie inni na tej samej trasie podobno uzyskują zazwyczaj 4,5-5  :-P

Jednak dalej mnie interesuje, bo większość czasu poruszam się po mieście. Tyle że jak już wyjadę za miasto to chciałbym mieć poczucie, że nie poruszam się mułem. A tu miałem wrażenie podobne do tego, jakie mam w swoim obecnym aucie, tyle że zapakowanym na wakacje. Więc o ile praktycznie spadną osiągi, jak jeszcze do Aurisa wpakuje się rodzinę i bagaże?
To auto ma wg mnie ewidentnie niewykorzystany potencjał silnika 1.8, a dodatkowo jest jeszcze skrzynia bezstopniowa.

Miałem ponad 7 lat Corolle, z której byłem cholernie zadowolony. W 2009 musiałem zmienić markę, bo ktoś w Toyocie wpadł na pomysł, że jak kombi to tylko Avensis  :wallbash:  Teraz znowu rozważam Toyote, bo bardzo mi się podoba Auris kombi, choć nie bardzo pojmuję rozumowanie nazwania tej odmiany Touring Sport (TS hehe) gdzie silnik ma maks jakieś 130KM  :laugh:

Wracając do sedna rozważam albo diesel 2.0 albo właśnie hybrydę, ale aby się do niej przekonać lub zdecydowanie odrzucić musiałbym takową pojeździć kilka dni po trasach jakie pokonuję na co dzień. A to nie wiem czy jest w salonie wykonalne.
Taka krótka jazda testowa to może być tylko ciekawostka, ale kompletnie nie nadaje się do podjęcia decyzji.

Co mnie jeszcze zastanawia, to jak wygląda kwestia serwisu hybrydy. W materiałach Toyota zachwala hybrydy jako tańsze w serwisie i bardziej niezawodne. To jak się ma do tego wyższy koszt niż w "normalnym" Aurisie przedłużenia gwarancji, czy też wyższy koszt obsługi serwisowej przy kalkulacjach wynajmu????

Offline cris1111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 08 Czerwca 2013, 16:34:04 »
Ja tam widziałem w regulaminie, że jazda ma 5km, pewnie jak naładowane akumulatory to wszystko można na bateriach przejechać

akumulatory na starcie są naładowane do połowy
Spalanie - Motostat.pl

Toyota Corolla 1,8 hsd 2019

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl