Autor Wątek: Reflektory przednie - uszkodzenie odbłyśnika (2009-2012, przed liftingiem)  (Przeczytany 178778 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Reflektory przednie - uszkodzenie odbłyśnika
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Kwietnia 2014, 20:22:24 »
Wiem, wiem, że w serwisie - powypadkowe też tam naprawiają.  <diabel> :cheesy:

Offline MARECKI1981

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Kwietnia 2014, 10:51:05 »
Panowie napiszcie mi, czy ta wypalona plamka na odbłyśniku będzie się powiększać z czasem?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Kwietnia 2014, 10:54:21 »
Kto to wie...? Jednak wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że na pewno - i to nie tylko będzie się powiększać, ile jednocześnie - co gorsza! - ciemnieć!
A to już w sposób znaczny pogorszy jakość świecenia.
Była podobna historia kiedyś z Avenami bodaj T25, gdzie po jakimś czasie lampy były aż czarne i nic nie oświetlało.

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Kwietnia 2014, 12:09:32 »
Powiększa się i ciemnieje. Rok temu miałem zmatowienie o średnicy około 3-5cm teraz jest około 10cm i ciemnieje od środka. Jakby tej metalizowanej powierzchni ubywało.

Offline MARECKI1981

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Kwietnia 2014, 12:37:10 »
A czy przed liftem były już może montowane poprawione lampy, czy do liftu jest lipa?

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Kwietnia 2014, 12:52:26 »
Wersja "tuż przed liftem" czyli ta z Touch&Go ma ten sam problem, także stawiam że nie ma "poprawionych" lamp.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Kwietnia 2014, 14:21:24 »
Ja też wątpię, bo po co by mieli poprawiać lampy, skoro zaraz soczewki wprowadzali...?
Z drugiej strony - numer lamp się jednak zmienił, co widać na nowowymienionych - trzeba byłoby porównać numery: czy to są te stare czy nowe? Mam obydwa numery gdzieś zapisane, więc jak ktoś potrzebuje, to niech pisze. Chyba nawet w wątku je podałem, nie pamiętam :)

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Kwietnia 2014, 22:15:38 »
Ja też wątpię, bo po co by mieli poprawiać lampy, skoro zaraz soczewki wprowadzali...?
Lampy są prawidłowe, tylko są przystosowane na kraje Europy Zachodniej. Producent nie przewidział, że w bloku wschodnim będą wypalać odbłyśniki w upalnym słońcu.
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 01 Maja 2014, 07:52:41 »
czepił się świateł, że za blisko świecą
Ja od początku użytkowania tego auta mam takie wrażenie. Pewnie bym z tym już dawno coś zrobił gdyby nie przypadkowa kontrola drogowa w kilka tygodni po wyjechaniu z salonu. Przedmiotem kontroli były właśnie światła + to co zwykle (dmuchanie). Panowie mieli aparaturę wielkości prawie skrzynki piwa z systemem luster w środku i po ustawieniu tego przed reflektorem stwierdzili, że jest dobrze. Pytanie czy przepisy określają tylko maksymalną odległość (wysokość) świecenia czy minimalną też ?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 01 Maja 2014, 08:24:43 »
Z tą regulacją świateł u Ciebie może być sprawa dwojaka.
Mało kto się przejmuje tym, że ustawiając "wg skrzynki" trzeba ustawić podany kąt "wyprzedzenia" (czy jakoś tak) danego reflektora (podany na reflektorze).
Ale myślę, że u Ciebie - w przeciwieństwie do Lwa, który ma specyficzne wymagania i ustawienia własne świateł :cheesy: - chodzi raczej głównie o... żarówki: fabryczne są po prostu do kitu. :roll:

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 01 Maja 2014, 12:35:00 »
w przeciwieństwie do Lwa, który ma specyficzne wymagania i ustawienia własne świateł 
Wg ITS 11% ma poprawnie ustawione światła. Ponieważ walące po oczach światła przeciwników bardzo irytują (nie tylko mnie), więc chciałem nie robić tego samego innym i podczas jazdy w dzień zawsze skręcałem światła mijania maksymalnie w dół (dopóki nie wyłączyli mi w ASO). Mnie one w dzień nie poprawiały widoczności, a przeciwnikom pogarszały. Efekt był tego taki, że po pewnym czasie nie dało się już wrócić do normalnej odległości, bo podobno coś tam opadło wskutek częstego kręcenia (na dzień w dół, na noc w górę) - tak powiedział facet w Stacji Kontroli Pojazdów. Jak wymienili w ASO lampy na nowe i ustawili, to mam wrażenie że jest to za wysoko i znowu biję przeciwników po oczach dlatego troszeczkę skręciłem w dół. Muszę podjechać kiedyś na SKP i za 10 zł skontrolować poziom tych świateł.
Tak przy okazji - od kiedy zamontowałem światła do jazdy dziennej 2 lata temu, to zmieniłem tylko jedną żarówkę pozycyjną z tyłu, a wcześniej H11 co pół roku.
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Offline MARECKI1981

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 12 Maja 2014, 08:18:33 »
Przyjrzałem się wczoraj lampom i zauważyłem że jedną mam wypaloną a drugą nie. Nie ma nawet milimetra wypalonej powierzchni  :shock:

Panowie czemu tak jest???

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #42 dnia: 12 Maja 2014, 08:51:31 »
Może jeździłeś ze spaloną żarówką... :cheesy:

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 13 Maja 2014, 13:26:27 »
jedną mam wypaloną
Napisz którą. Ja tę od strony pasażera mam konkretnie zjaraną a ta od strony kierowcy prawie nietknięta.

Offline MARECKI1981

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Maja 2014, 22:13:10 »
jedną mam wypaloną
Napisz którą. Ja tę od strony pasażera mam konkretnie zjaraną a ta od strony kierowcy prawie nietknięta.

Ja mam na odwrót, druga lampa jest idealna  :shock:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl