Autor Wątek: Reflektory przednie - uszkodzenie odbłyśnika (2009-2012, przed liftingiem)  (Przeczytany 178723 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Reflektory przednie - uszkodzenie odbłyśnika
« Odpowiedź #45 dnia: 17 Maja 2014, 22:58:55 »
To się zamieńcie  :cheesy:
A tak zupełnie poważnie, to sprawdźcie numery tych lamp - może jedną macie z "nowym" numerem, a drugą ze "starym"? :cool:

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Maja 2014, 10:32:49 »
A tak zupełnie poważnie, to...
...kolejny dowód na legendarną "jakość Toyoty"  :thumbdown:
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2014, 10:34:33 wysłana przez maro22 »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Maja 2014, 12:20:36 »
Jakość jest bardzo dobra - przynajmniej w porównaniu z całą resztą.
A już jakość obsługi gwarancyjnej - pomijam jednostkowych gostków-roztropków w ASO, bo tacy zawsze się trafią - w czołówce.
W żadnej innej marce nie byłoby dyskusji, że odbłyśniki lamp są lekko "zadymione" - nawet w Nissanie, który niewiele odbiega od Toyoty, spuściliby uprzejmie na drzewo z odpowiedzią, że "to element eksploatacyjny".
Nie narzekajmy - jak ktoś chce się bawić w marudę ze smerfów, to polecam za te same pieniądze zakup Citroena C4 Picasso.  :cheesy:

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Maja 2014, 19:24:36 »
Ją ostatnio wysłałem zdjęcia lamp do serwisu i jesteśmy już umówieni na wymianę :D
Nie było żadnej dyskusji że tak może być.
Tak pozatym to sąsiad właśnie kupił z drugiej ręki też ta sama wada.
Ciekawe jak te po wymianie się sprawują ?
Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #49 dnia: 18 Maja 2014, 21:13:44 »
Nie wiem, choć nowe lampy mam już 1,5 roku - ale równocześnie z wymianą założyłem LEDy dzienne, więc dużo rzadziej się świecą.

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 03 Czerwca 2014, 09:33:06 »
No i po wymianie - Nowy błyszczące reflektory😀
Jak tak patrzę to widać różnice pomiędzy nowymi a tymi co już jeździły trzy latka, nie biorąc pod uwagę uszkodzenia.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Offline MARECKI1981

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 04 Czerwca 2014, 13:48:38 »
Ale Ty masz pewnie gwarancję?

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 05 Czerwca 2014, 17:38:05 »
Ale Ty masz pewnie gwarancję?

Tak sprawa załatwiania na gwarancji.

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
Odp: Reflektory przednie - uszkodzenie odbłyśnika (2009-2012, przed liftingiem)
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Stycznia 2015, 14:08:32 »
Witam Forumowiczów. Nie sądziłem, że znów podepnę się pod ten post. Otóż po wymianie moich reflektorów w lipcu 2013 roku i po przejechaniu w tym czasie 21 tys. kilometrów zauważyłem, że... ZNÓW MAM WYPALONE ODBŁYŚNIKI.  :-(  Ech... Do końca gwarancji mam 1,5 miesiąca, więc zadzwoniłem do serwisu w Markach. I co? Musiałem przyjechać osobiście na oględziny. Pan Serwisant w ogóle nie wiedział o czym mówię. Oglądał lampy przez 10 minut i nic. Dopiero jak mu poświeciłem latarką to zauważył defekt. Ma on ok. 4 cm średnicy i jest na obydwu lampach. Serwisant wezwał do pomocy drugiego kolegę, a ten od razu stwierdził, że lampy są ok.  :shock:  Jak defekt będzie się powiększał, to wtedy pan przyjedzie. Tłumaczę mu, że gwarancja mi się kończy i poprzednio w Toyocie w Radomiu nie było żadnego "ale" przy wymianie. No to powiedzieli, że tam jest mniejszy salon i "dbają o klienta". DOSŁOWNIE   :wallbash:  Czyli w Markach klient nie jest tak ważny. No to ja juz w nerwach: Niech Pan otwiera mi bramę, ja juz wyjeżdżam do Radomia. Zatrzymywali mnie jeszcze na kawę, tłumaczyli że lampy świecą, że nie można założyć, że za 2 lata wypalą się bardziej. Że przy poprzedniej wymianie w Radomiu powinni mi założyć SPECJALNE ŻARÓWKI PRZEWIDZIANE DO TYCH LAMP   <zalamka>  Myślałem, że szlag mnie trafi!! Mówię dalej, że chcę dobre lampy, z innym numerem seryjnym i więcej mnie nie zobaczą. Przecież mnie tez nie uśmiecha się ponowna wymiana. Sprawdzili, że jest tylko jeden typ lamp o numerze: A81170(30)-0F090. I ja mam właśnie te. Nie zapisałem numeru poprzednich. Sancho, Ty masz jakieś inne? Sprawa stanęła na tym, że zadzwoniłem do Toyoty Radom. Poprosili, jak przy poprzednim zgłoszeniu, o zdjęcia. No to zobaczymy co dalej. Coś czuję Panowie, że z tymi lampami będziemy musieli życ. Albo jakieś LEDy założę...   :o

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Stycznia 2015, 14:24:11 »
Są inne numer - ale on się chyba zmienia jak wpiszesz stary, bo nie wiadomo czy nowe są trwalsze czy nie. Tak czy siak radziłbym 2 rzecz: kupić LEDy dzienne plus napisać póki co to TMP maila. Bo ASO sobie jaja robi z Ciebie i z auta i pier....lą głupoty. :czerwona:
Tutaj nowa lampa:
http://zapodaj.net/975d311cc9d24.jpg.html

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Stycznia 2015, 15:06:06 »
Twoje po wymianie już się nie wypalają? Jakie masz żarówki? Ale na LEDach jeździsz, więc wydłużasz żywotność odbłyśników?  :-P Zaraz sprawdzę te moje numery.

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Stycznia 2015, 15:39:57 »
Moje numery seryjne są takie same. Różnią się jednak datą produkcji. Ja mam lampy z 27.04.1013 roku. To która to partia jest wolna od wad?  :o  Wie ktoś i ma takie?
Przepraszam, że nie zmodyfikowałem poprzedniej wiadomości. Za szybko...
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2015, 15:42:05 wysłana przez Pablowski »

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Stycznia 2015, 15:48:09 »
Moje po wymianie tez się wypalają. Niemal dokładnie rok po wymianie.

* wysłane tapatalkiem.

pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Stycznia 2015, 17:08:31 »
Ale moje stare miały inny numer 81150 - a tutaj jest 81130. Z tym że nowy numer jest nadawany również w przypadku zmiany dostawcy, więc pamiętam z dyskusji z mgenkiem, że razem zastanawialiśmy się swego czasu czy wymiana pomoże w sensie większej trwałości reflektora czy nie - i obydwoje poddawaliśmy to w dużą wątpliwość.
Czas pokazał, że nie myliliśmy się - ale na pewno warto wymienić, jeśli się ma taką możliwość. Ja wymieniłem i... szybko założyłem LEDy. Żarówki używam Osram NightBreakerPlus +90 lub +100%. Uważam, że - poza kwestią wypalania - to najlepszy wybór do tego auta i najlepszy kompromis cena/jakość w porównaniu z Philipsem. Mam 6 takich żarówek: mijania, długie i p.mgłowe/zakręty.

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Stycznia 2015, 18:21:09 »
Wysłałem zdjęcia do Radomia. Zobaczymy jak tam tam podejdą do sprawy, bo już raz u nich zmieniałem. Zakładam też jakieś LEDy. Najprędzej w miejsce halogenów. I tak rzadko używam. Widziałem na zagranicznych aukcjach lampy do Verso z naszych roczników z ledami i tzw. Angel Eye. Ale to jakiś chiński dostawca. Koszt 320 dolców. Niewiadomo czy to ma jakąś homologację. Poszukam LEDów pod halogeny. No ale nie zmienia to faktu, że po zmroku musimy jeździć ze światłami. Czyli i tak kiedyś wypalą się odbłyśniki. Pozostanie to kwestią czasu...   :embarassed:l
Acha. Też jeżdżę z Night Breaker Plus 90%. Super żarówki. Padają u mnie co 5 miesięcy, ale kiedyś kumpel jechał przede mną i pytał, czy mam jakieś xenony.
« Ostatnia zmiana: 19 Stycznia 2015, 18:23:53 wysłana przez Pablowski »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl