Autor Wątek: [3VZ] Wyciek ATFa z układu wspomagania  (Przeczytany 16438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Problem z pompą wspomagania c.d
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Czerwca 2013, 07:53:42 »
Zajrzałem u siebie w faktury. W 2009 siwa miała wymienianą pompę wspomy.Cena 249 zł. Sądząc po cenie to pewnikiem Lauber. Działa do dnia dzisiejszego bez zastrzeżeń.

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Czerwca 2013, 09:43:38 »
Dziękuję Marku za odpowiedź,  w takim razie przedzwonię i popytam.

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Czerwca 2013, 12:45:30 »
Problem chyba znaleziony....winowajca jeden z gumowych węży od wspomagania...dziś na kanale spod oplotu ukazało się małe nacięcie(pęknięcie) zapewne 22 lata zrobiły swoje, które zapewne skutkuje tym że póki się jeździ delikatnie do 2-3tyś obr i bez klimy wąż ciśnienie wytrzymuje a jak a/c załączę i trochę szybciej się pojedzie zaczyna puszczać.Jeden z nich ewidentnie mokry, dlatego oba węże dla pewności wymienię i zobaczymy. Pompa wydaje się być po uszczelnieniu sprawna, gdyż płyn na postoju i przy delikatnej jeździe nie kapie.

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Czerwca 2013, 15:04:45 »
Panowie szybkie pytanie, oto winowajca puszczania płynu wspomagania (poniżej na foto)
rozumiem iż jest to wąż ciśnieniowy i teraz pytanie jak duże jest tam ciśnienie ? muszę go wymontować jest to oryginał jeszcze i jak widać 22lata mu nie służą ;) a mierzyłem w pompę a ta okazała się w pełni sprawna. Szczególnie z a/c włączonym cieknie z niego jak diabli.  Foto tegoż węża poniżej. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam :)

1camry.jpg

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Czerwca 2013, 01:08:46 »
Wg książki na wolnych ze zworą do 20 bar.

Nie wiem, do ilu wzrasta po podniesieniu obrotów (szacunkowo dwu-trzykrotnie?) , więc albo zakuj nowe węże u kogoś, kto się zajmuje hydrauliką siłową, albo kup sprawną używkę, bo wąż ogrodowy na pewno nie wytrzyma  :cheesy:
3VZ.pl

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Czerwca 2013, 11:33:43 »
Dokładnie planuję zrobić tak jak Marcin mówisz, z tym że nie chcę żadnej używki ponieważ też nie ma gwarancji ile wytrzyma, a nowy to nowy jest większa szansa ;)

camry0,5miliona

• Gość
Odp: [3VZ] Wyciek ATFa z układu wspomagania
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Marca 2016, 19:14:23 »
Może ci magiel "siusia"? Sprawdzałeś?(Od wpięcia wtyczki w miejsce do tego przeznaczone,może wzrosnąć ciśnienie jedynie w głowie pana mechanika)

Zanim napiszesz - pomyśl.

Piotrek: Albo masz niedokręcony króciec na pompie, albo wąż jest nieszczelny. Być może ktoś o tym wiedział, i zamiast wymienić rzeczony wąż, to wyjął wtyczkę, żeby ciśnienie było niższe.

Trzeba wleźć pod auto, odpalić silnik, włączyć wentylator i patrzeć, skąd cieknie.
Na jedno wychodzi.Wpięcie wtyczki nie spowodowało wyższego ciśnienia,niż te które jest przewidziane. Chyba się z tym zgodzisz.

Przepraszam. O jaką białą wtyczkę chodzi? U mnie też się dymi z pod maski na postoju. Ale na razie wspomaganie działa prawidłowo, a zrobiłem już ok. 900 km. Ale są jakieś plamy pod przednim kołem od strony pasażera. Wydaje mi się, że wentylator działa cały czas ze stałą prędkością. Ale jest jeszcze dość chłodno żeby go przetestować, a klima chyba nie działa.  :-( Nie umiem zlokalizować tej pompy. Widać ją z góry?

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Marca 2016, 19:50:54 »
Nie widać. Od spodu w sumie też nie widać, ale więcej zobaczysz z dołu niż z góry.
3VZ.pl

camry0,5miliona

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Marca 2016, 20:54:21 »
A czy ona jest napędzana paskiem wielorowkowym? Mam zapocenie za paskami. Pewnie to to. Chociaż muszę przejrzeć węże. Mam nadzieję, ze to one. Widzę tez ślady oleju w okolicach prawego drążka kierowniczego. Pewnie to z góry kapie. Ma ktoś zdjęcie tej białej wtyczki?

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Marca 2016, 01:21:10 »
Lusterko, latarka i wszystko wypatrzysz  :grin:

camry0,5miliona

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Marca 2016, 21:41:59 »
A jakie są szanse, że to dymienie to dziurawa plecionka? Tak mi się wydaje, że stamtąd kopci. Ale może tam kapie któryś z płynów eksploatacyjnych. Bo jednak silnik się poci. 509kkm robi swoje.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Marca 2016, 11:27:50 »
Nikłe, poza tym słyszałbyś to wyraźnie.

Albo się leje spod pokrywy zaworów albo ze wspomagania. A jak się zapali, to będzie już trochę za późno na sprawdzenie ;)
3VZ.pl

camry0,5miliona

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Marca 2016, 16:00:17 »
Silnik chodzi tak cichutko, że pewnie bym to słyszał. W takim razie może kapie spod pokrywy zaworów na plecionkę, bo stamtąd wyraźnie się kopci. Ale tylko chwilę po zgaszeniu. W trakcie jazdy to nie wiem.

camry0,5miliona

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Kwietnia 2016, 15:59:55 »
Po przejechaniu ponad 1000 km stwierdzam, że nie ubywa płynu ATF. Cały czas jest MAX-HOT na ciepło i MAX-COLD na zimno. Oleju z silnika też nic nie ubyło, cały czas F. Pozostaje ASB. Wydaje mi się, że minimalnie ubyło oleju. A nadal coś się smaży pod maską. Lekko, ale na postoju czuć i lekki dymek z pod maski się wydobywa. Czy w ASB może się coś dziać co powoduje nadmierne rozgrzewanie? Jakieś ślizganie na przykład? A wyciek muszę zlokalizować.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #29 dnia: 12 Kwietnia 2016, 10:52:04 »
Sprawdź kolego chłodniczkę oleju skrzyni.Potrafi tam ciec tedy i owędy.W moim przypadku, ciekło delikatnie na wejściu króćca do chłodnicy.Wżer.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl