Autor Wątek: Klekotanie -Diesel D4D 2,0 126KM Auris 2007  (Przeczytany 30153 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzycholu

• Toyot Leżący
  • *
Klekotanie -Diesel D4D 2,0 126KM Auris 2007
« dnia: 24 Maja 2013, 15:52:22 »
Problem pojawił się pare tygodni temu ( zwłaszcza gdy zaczęło sie robić ciepło  :-) ), klekotanie silnika podczas przyspieszania , szczególnie na 1,2,3 biegu.
Objawy wskazywały na klekotanie zaworów ( ale gdzie w dieslu, regulacji nie ma, hydrauliczna regulacja), nastepnie sprawdzona była klimatyzacja, zawór EGR oczyszczony i ostateczna diagnoza -wtryski.
Auto znalazło sie w http://www.auto-diesel.com.pl/ warsztat raczej znany i polecany w okolicy.
Wtryskiwacze zostały wymontowane i sprawdzone na przyrządach, diagnoza -za duża dawka paliwa na tzw. przedwtrysku, powinno być około 1,2 do 1,5 a jest 3 lub 3,5 stąd podobno te stukanie.
Zawór SCV też został wymieniony i bez skutku :-(
Auto pali bez zastrzeżen, spalanie w trasie około 5 l/ON ( tryb eco) , predkośc max około 190 km/h , tylko te klekotanie...

Podobno wymiana wtrysków ( koszt 5000 pln) zmieni sytuację, ale czy tylko?
Prosze o pomoc <zalamka> <zalamka> <zalamka>

Offline juras

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Klekotanie -Diesel D4D 2,0 126KM Auris 2007
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Maja 2013, 19:07:56 »
Może jeszcze niech ASO potwierdzi potrzebę wymiany, niech podłączą tester TOYOTY i jeszcze raz sprawdzą wtryski. Ja też planuję wybrać się na sprawdzenie wtrysków do ASO, jak po przeglądzie u zaprzyjaźnionego mechanika po podłączeniu do kompa wyszło, że jeden z wtrysków nie trzyma korekcji. Na razie zalałem liqui-moly,
http://www.liqui-moly.pl/features/katalog.html?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=42&category_id=17
wypalę kilka baków i zobaczymy jaki będzie efekt, jezeli nie pomoże to do ASO na kompa i wymiana wtysku przed zimą.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2013, 19:11:49 wysłana przez juras »

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Maja 2013, 09:00:06 »
A mam pytanie, czy to klekotanie podczas przyspieszania słychać tez przy dodawaniu gazu na biegu jałowym ? W mnie w D-4D słychać coś podobnego na granicy klekotania-pierdzenia-skrobania przy dodawaniu gazu (mniej więcej na 2000 obrotów mocno słychać) w okolicy katalizatora, wpierw myślałem że coś z nim ale katalizator i cały wydech jest idealny. Co najlepsze Mechanicy mówią ze jest ok, ASO powiedziało ze jest ciut glosno i moze to brak jakiegos wyciszenia kolumny/drążka. Ale pod kompa nie podłączali, tylko się nim przejechali. A tak to najgłośniejszy diesel jakim jeździłem, jak bym silnik miał pod kierownicą taki poziom pierdzenia przy przyspieszaniu (na jałowym mogę cisnąć gaz do końca i jest cicho i nie pierdzi). Diesle Micra, Kangoo, Magane są cichutkie w porównaniu do mojego silnika. Chyba nie tak to powinno być ? :)

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Maja 2013, 09:31:44 »
...Diesle Micra, Kangoo, Magane są cichutkie w porównaniu do mojego silnika...

Piszesz o 1,5dCi ? Ten silnik uchodzi za motor, który w swojej klasie pojemnościowej jest jednym z najkulturalniej pracujących diesli. Miałem okazję jeździć autami z tym silnikiem i faktycznie jest cichszy. Natomiast 1,4D4D też jakimś szczególnym "traktorem" nie jest. Są bardziej głośne :-)
"With Oden on our side..."

Offline krzycholu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Maja 2013, 09:44:03 »
Na biegu jałowym wszystko jest OK, problemy sa podczas przyspieszania na 1,2,3 biegu i to w średnim zakresie obrotów. Chociaz muszę przyznac że po zmianie zaworu SCV i przegladzie wtrysków problem prawie zniknął, kultura pracy silnika dużo sie poprawiła i klekotanie jest cichsze lub wcale.
Nie wiem, dostałem nowy SCV na tydzien do testowania ( 780 pln ) jesli zdecyduje żeby pozostał przyjdzie uregulować należność i chyba tak zrobię.
Chociaz mam mieszane uczucia, bo SCV raczej ma wpływ na rozruch silnika a z tym nie miałem problemów.
W przyszłym tygodniu musze dokonac wyboru i nadal testuje auto... :-)

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Maja 2013, 12:48:48 »
Panowie piszę dokładnie o 1,4 D-4D, dość długo szukam i błądzę czy tak ma być czy jednak jest za głośno, na moje ucho jest za głośno, jeszcze nie jeździłem tak głośnym dieslem w okolicach 1700-2400 obrotów (moment przyspieszania). Moje auto to Yaris (2006 listopad), nie Auris, ale że krzycholu opisuje na oko identyczny problem, to się podczepiłem. Auto tez mało pali, ładnie się rozpędza, ale to dziwne prykanie przy rozpędzaniu się coraz bardziej mnie denerwuje. Po przesiadce do  diesli Kangoo 1.9 (2000), Micra 1,5(2003 r), Megane 1,9 (2003r) delektuję się ciszą w chwili przyspieszania, różnica jest duża. Może też mam problem z zaworami lub wtryskami, przebieg 120 tyś.
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2013, 12:50:42 wysłana przez Sesjusz »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Maja 2013, 14:12:04 »
Panowie piszę dokładnie o 1,4 D-4D, dość długo szukam i błądzę czy tak ma być czy jednak jest za głośno, na moje ucho jest za głośno, jeszcze nie jeździłem tak głośnym dieslem w okolicach 1700-2400 obrotów (moment przyspieszania). Moje auto to Yaris (2006 listopad), nie Auris, ale że krzycholu opisuje na oko identyczny problem, to się podczepiłem. Auto tez mało pali, ładnie się rozpędza, ale to dziwne prykanie przy rozpędzaniu się coraz bardziej mnie denerwuje. Po przesiadce do  diesli Kangoo 1.9 (2000), Micra 1,5(2003 r), Megane 1,9 (2003r) delektuję się ciszą w chwili przyspieszania, różnica jest duża. Może też mam problem z zaworami lub wtryskami, przebieg 120 tyś.
w przedziale 1700-2400 obr. załącza sie turbina. Może tu tkwi problem
Obi

Offline juras

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Maja 2013, 20:55:31 »
jak masz możliwość to przejedź się innym Yarisem z tym motorem, chociażby na giełdzie pod pozorem kupna  :grin:

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Maja 2013, 02:09:43 »
Dzięki za rady, czas udać się na giełdę  :grin:

Mam nadzieję, że kwestia regulacji, oby nie turbina lub inna grubsza wymiana :)

Offline krzycholu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Września 2013, 08:36:43 »
Problem pojawił się pare tygodni temu ( zwłaszcza gdy zaczęło sie robić ciepło  :) ), klekotanie silnika podczas przyspieszania , szczególnie na 1,2,3 biegu. Objawy wskazywały na klekotanie zaworów ( ale gdzie w dieslu, regulacji nie ma, hydrauliczna regulacja), nastepnie sprawdzona była klimatyzacja, zawór EGR oczyszczony i ostateczna diagnoza -wtryski. Auto znalazło sie w http://www.auto-diesel.com.pl/ warsztat raczej znany i polecany w okolicy. Wtryskiwacze zostały wymontowane i sprawdzone na przyrządach, diagnoza -za duża dawka paliwa na tzw. przedwtrysku, powinno być około 1,2 do 1,5 a jest 3 lub 3,5 stąd podobno te stukanie. Zawór SCV też został wymieniony i bez skutku :-( Auto pali bez zastrzeżen, spalanie w trasie około 5 l/ON ( tryb eco) , predkośc max około 190 km/h , tylko te klekotanie... Podobno wymiana wtrysków ( koszt 5000 pln) zmieni sytuację, ale czy tylko? Prosze o pomoc   
Niestety , nadal borykam sie z tym problemem, przejechałem przez ten czas około 7 tys km i klekotanie jest coraz głośniejsze  ( teraz już nawet na 4,5 biegu) mechanik zalecił wymiane wszystkich 4 wtryskiwaczy i zamowił je u swojego dostawcy ( czekam od czerwca-brak)
Podobno to rzadki model- 23670-0R05 , aha mechanik nie chce słyszeć o wymianie pojedynczego wtrysku tylko cały komplet.Nie dość że jest to duży wydatek to jeszcze nie może ich sprowadzić.
Dołaczę skan wydruku z badania wtryskiwaczy, może ktoś pomoże...
 <zalamka>
Ktos wczesniej radził wizyte w serwisie i badanie ne testerze Toyoty, czy to coś da ?
P.S. nie moge dołaczyć skanu ( nie wiem czemu) mam go zapisanego na pulpicie...

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Września 2013, 09:06:52 »
skoro i tak musisz wymienić wtryski, to ja spróbował bym dodać do paliwa jakiś dobry dodatek je czyszczący. Nie spodziewaj się od razu rezultatu, ale IMO nie zaszkodzi

Offline krzycholu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Września 2013, 10:04:22 »
Tez brałem pod uwage ten wariant aby dodac do paliwa jakis dodatek .
Tylko prosze rozwiń skrót IMO bo jakos nie ogarniam...  :)
Sporo czytałem o dodatkach z firmy Liqui  moly, może cos doradzisz konkretnego i gdzie to nabyć , może na Allegro?

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Września 2013, 10:19:06 »
IMO - "In My Opinion" - czyli "wg mmnie"
a dodatki spokojnie na allegro są dostępne
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline krzycholu

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Września 2013, 11:05:02 »
Dodatek czyszczący wtryski ? OK koszt niewielki można spróbowac ale z tego co pamiętam wtryskiwacze były czyszczone przy okazji testów na urzadzeniach kontrolnych ( były demontowane z silnika) zdaję sie ze ultradzwiekami.
Z lektury internetu wyciągnełem dwa wnioski nt. kłopotów z wtryskiwaczami w Toyocie
-firma Denso wypuściła wtryski które sypia sie po 150 tyś km
- paliwo marnej jakości, staram sie tankować na markowych , duzych stacjach ( Orlen , BP) ale ostatnio skuszony cena nizsza na litrze o 25 gr niz konkurencja , zatankowałem na Łukoilu 35 litrów i auto jakby straciło z 10 KM, dało sie wyczuć wyczuwalny spadek mocy... :thumbdown:

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Września 2013, 11:46:16 »
Ja bym zaczął od tego

http://allegro.pl/millers-diesel-injector-cleaner-250ml-mokotow-i3511155558.html

a później po przejechaniu baku paliwa, do kolejnego tankowania dodał:

http://allegro.pl/kleen-flo-olej-smarujacy-uklad-paliwowy-diesla-952-i3527965801.html

przy czym niezależnie od kolejności po tym drugim powinieneś usłyszeć różnicę w pracy silnika. Oba preparaty są też w większych opakowaniach

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl