Autor Wątek: bicie na kole podczas hamowania  (Przeczytany 3657 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bogdanz

• Gość
bicie na kole podczas hamowania
« dnia: 16 Czerwca 2013, 21:53:06 »
W mojej korolli E12 czuć bicie na kole podczas hamowania. Zdjąłem koła z przodu i na podniesionym aucie uruchomiłem silnik i włączyłem bieg. Na lewym kole wyraźnie były bicia , mniejsze podczas jazdy, większe przy hamowaniu. Przełożyłem tarczę z prawego koła żeby sprawdzić czy to tarcza nie jest krzywa. Okazało się że nie. Dalej biło na lewym. Czyli to nie tarcza. Zdjąłem tarczę i obserwowałem samą piastę. Wydaje mi się że też biła. Jest mniesza niż tarcza więc jest to mniej widoczne. Co może być przyczyną , czy piasta do wymiany, czy łożysko. Chociaż łożyska miałem wymieniane kilka miesięcy temu. Czy ktoś ma jakieś pomysły.

Offline nicchi

• Toyot Leżący
  • *
Odp: bicie na kole podczas hamowania
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Czerwca 2013, 23:53:39 »
Zależy na co wymieniłeś te łożyska - widziałem takie, które sypały się już 10-15kkm, bo były słabe, albo źle zamontowane.

Pomiaru bicia tarczy dokonuje się na przyrządzie, patrzenie niewiele tu da. Jak przekładałeś tarczę z jednej strony na drugą, to czy razem z klockami? Inaczej doświadczenie nic nie da. Jak rozumiem powierzchnia styku tarczy z piastą jest ok?

bogdanz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwca 2013, 09:55:54 »
przekładałem tarczę razem z klockami, powierzchnia styku tarczy z piastą OK. Bicie tarczy widoczne gołym okiem. nawet nagrałem filmik. Zacisk w jarzmie aż wibruje nie tylko przy hamowaniu ale nawet podczas "jazdy".

Offline toyot

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lipca 2013, 09:42:49 »
często tarcza ma bicie bo między piastę a tarczę ludzie nakładają różne mazidła w stylu smar miedziowy
nie wolno tego robić!
między tarczę a piastę nie dajemy nic!

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lipca 2013, 21:09:57 »
kolego jeśli tarcze sa krzywe to wyczujesz bicie pod pedałem hamulca ,po drugie piasta może być krzywa(chodz to żadko sie zdarza).po 3 żle wywarzone koła będą tak robić lub krzywe felgi. nie widze innych przyczyn

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lipca 2013, 22:18:50 »
Solidna dziura w jezdni i krzywisz piastę.
Piszesz że niedawno miałeś wymieniane łożyska... Czy to aby nie od tego momentu zaczęło bić ?
Wystarczy że łożysko będzie minimalnie krzywo założone, a to da spore bicie na tarczy.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl