Autor Wątek: Rozrusznik  (Przeczytany 12202 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
Rozrusznik
« dnia: 24 Czerwca 2013, 21:51:15 »
Coraz częściej zdarza mi się że samochód nie chce zapalić za pierwszym razem tzn. przekręcam kluczyk gasną kontroli abs, poduszki itd, wciskam sprzęgło przekręcam kluczyk ale  rozrusznik nie kręci. Czasem pomaga ponowne wciśnięcie sprzęgła a czasem muszę wyłączyć zapłon i powtórzyć całą procedurę startową. Czy ktoś z kolegów zmagał się z takim problemem?
Corolla TS 2024 2.0 196KM

pioorkis

• Gość
Odp: Rozrusznik
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipca 2013, 12:44:48 »
Udało Ci się zdiagnozować co było problemem?
Bo u mnie zdarza się podobnie ostatnio ... wygląda to jak jakaś usterka immobilizera ... tak jakby czasem nie "łapał" ...

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lipca 2013, 16:01:40 »
Niestety nie udało mi się ustalić co może być przyczyną takiego zachowania się rozrusznika. Poczekam z tym do przeglądu. Z moich obserwacji wynika, że problem z biegiem czasu się będzie nasilał. Coraz częściej zdarza mi się nie uruchomić auta za pierwszym razem. Nie ma znaczenia czy stoi w garażu, czy na zewnątrz czy jest ciepło czy zimno. Kiedyś takie zdarzenia miały miejsce może dwa razy w miesiącu, a na chwilę obecną nawet kilka razy dziennie. Najgorsze jest to, że problem nie występuje permanentnie, a tylko okazjonalnie. Znając życie w serwisie oczywiście wszystko będzie OK   :-(

Dodatkowo ostatnio podczas manewrowania na parkingu słychać od czasu do czasu jakieś stuki, trzaski z okolic kolumny kierowniczej na wysokości połączenia z kierownicą.
Ogólnie jestem coraz bardziej rozczarowany jakością Toyoty. Wolę nie myśleć co będzie się działo przy większych przebiegach. 

P.S.
Możecie mi polecić jakiś sprawdzony serwis (okolice 100km wokół Warszawy) autoryzowany gdzie Panowie są trochę bardziej zaangażowani w to co robią i nie otrzymam standardowej odpowiedzi, że ten typ tak ma i jak jeździ to mam im nie zawracać głowy.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lipca 2013, 22:04:37 »
ja bym stawiał na immobilizer.
stuki - może maglownica do regeneracji.. jaki masz przebieg?
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lipca 2013, 23:17:46 »
Nówka sztuka 7 tys przebiegu i takie kwiatki wychodzą.
Jeśli tak dalej pójdzie to raczej mój związek z Toyotą nie potrwa długo. Jedynym jasnym punktem jest całkiem niezły silnik.
Dziwne jest to, że przed zakupem odbyłem kilka jazd próbnych i w tamtych egzemplarzach nic nie stukało, nic nie trzeszczało jeździło się dosyć przyjemnie. Niestety jadąc moim egzemplarzem mam wrażenie, że poruszam się samochodem który nie ma 7tys. przebiegu ale 500 tys. Ciągle coś trzeszczy stuka dudni. Jednym słowem tandeta.

Offline franekisimba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lipca 2013, 11:08:51 »
A dużo czasu mija od chwili kiedy zgasną wszystkie kontrolki do momentu kiedy przekręcacie kluczyk na rozruch? Ja mam jeszcze przyzwyczajenie z Corsy, żeby te kilka sekund odczekać :D

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lipca 2013, 12:00:05 »
Nówka sztuka i szukasz jakiegoś serwisu na mieście zamiast pojechać do ASO? Dlaczego ? Co z gwarancją?
Where Wishes Fly......

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lipca 2013, 12:27:38 »
Właśnie o to chodzi, że szukam serwisu autoryzowanego ale takiego który umie coś więcej niż wymienić olej i twierdzić, że ten typ tak ma. Nie mam za bardzo czasu i ochoty na sprawdzanie wszystkich w okolicy.

« Ostatnia zmiana: 19 Lipca 2013, 12:31:07 wysłana przez voodogt »

Offline babciaela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Sierpnia 2013, 19:27:13 »
Stawiam na immobiliser (no i sprawdź autoalarm - jeśli masz wersję połączoną z zapłonem). Jeśli nie odczekasz kilkunastu sekund po otwarciu centralnego zamka - samochód nie odpala! Borykałam się z tym problemem dość długo zawracając głowę trzem ASO - zanim nie znalazł się rozgarnięty serwisant. W instrukcji wyraźnie o tym piszą!
Jeśli Ci nie odpali, trzeba samochód na nowo "uzbroić", odczekać chwilę, rozbroić - odczekać kilkanaście sekund i odpalić. Działa!

Niestety, co do tandety - masz rację. Auris - to moja trzecia salonowa toyota. Niestety, jakością ta generacja bardzo rozczarowuje  <zolta>. Mi przy ok.45 tys. pojawiły się takie stuki - jak opisujesz. Wymieniono wałek pośredni (na gwarancji) ale dziś znów stuka (60 tys.)  :wallbash: Niestety, gwarancja skończył się miesiąc temu.

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Sierpnia 2013, 21:53:06 »
U mnie najczęściej wygląda to tak, że przekręcam kluczyk, zapinam pasy, wciskam sprzęgło i w tym czasie kontrolki gasną. Po czym uruchamiam rozrusznik i cisza ale wystarczy, że wcisnę jeszcze raz sprzęgło i odpala bez problemu. Natomiast miałem już kilka takich sytuacji kiedy rozrusznik zaczął już kręcić i nagle stop w pół obrotu i cisza. Dodatkowo dwukrotnie miało miejsce zdarzenie, iż pomimo wykonania kilkukrotnej procedury startu silnik nie chciał zapalić. Dopiero wyjęcie kluczyka ze stacyjki i ponowne uzbrojenie elektroniki przywróciło Aurisa do żywych. Jest to o tyle irytujące, że występuje zawsze w najmniej oczekiwanym momencie np. na przejeździe kolejowym. Miny gości w starych wrakach którzy czekają na to kiedy "niezawodna toyota" raczy się uruchomić bezcenne.  We wrześniu mam przegląd także będzie okazja zgłosić te wszystkie usterki. Czytając opinie o autoryzowanych serwisach wybrałem Toyota Żerań i mam nadzieję, że na bazie moich doświadczeń będę mógł potwierdzić ich profesjonalizm.

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Sierpnia 2013, 11:50:46 »
boże koledzy,przyczyna jest prosta.szczotki na rozruszniku wam sie koncza:) zdemontujcie go sami,zawieżcie do elektryka.koszt naprawy 60 zł . jakby to byl immobilizer to byscie caly czas mieli problem o takiej samej czestosci. jesli chcecie sie upewnic że to szczotki to po prostu gdy auto nie bedzie chcialo krecic,wezcie klucz metalowy i stuknijcie kilka razy w obudowe rozrusznika a daje gwarancje ze auto odrazu zapali:)

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Sierpnia 2013, 12:32:43 »
To chyba mało prawdopodobne gdyby okazało się że w niespełna rocznym samochodzie z przebiegiem 7 tys. km należy wymienić szczotki w rozruszniku z powodu ich zużycia ale kto wie. Dam znać jak to się skończyło i co udało ustalić się serwisowi w ramach udzielonej gwarancji przez TMP.

Offline babciaela

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Sierpnia 2013, 14:11:56 »
Otóż to! Wyjęcie kluczyka i restart! Co do serwisów - moim wyborem po rozlicznych doświadczeniach - jest Radom (Toyota-Romanowski). Mimo opisanej wczoraj sytuacji -że zaczęło znów stukać na kolumnie tuż po gwarancji - po dzisiejszej rozmowie z serwisantem (tym samym) mam zaproszenie na naprawę w ramach rękojmi. Trzeba się będzie niebawem przejechać do Radomia. Z Warszawy masz niedaleko - a moim zdaniem - warto! Są życzliwi i świetni.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Sierpnia 2013, 15:00:54 »
Coraz częściej zdarza mi się że samochód nie chce zapalić za pierwszym razem tzn. przekręcam kluczyk gasną kontroli abs, poduszki itd, wciskam sprzęgło przekręcam kluczyk ale  rozrusznik nie kręci. Czasem pomaga ponowne wciśnięcie sprzęgła a czasem muszę wyłączyć zapłon i powtórzyć całą procedurę startową. Czy ktoś z kolegów zmagał się z takim problemem?

Witam
Dla wielu z was to pewnie oczywiste , ja odkryłem to zupełnie przypadkiem niedawno  <zalamka>
Mój Auris nie odpala bez wciśniętego sprzęgła.
Wynika z tego, że na pedale jest jakiś czujnik który sprawdza położenie pedału.
Jeśli taki czujnik rzeczywiście występuje to być może on jest przyczyną (może wariować nawet w nowym aucie) - poszedłbym tym tropem.

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Sierpnia 2013, 15:31:15 »
Witam Dla wielu z was to pewnie oczywiste , ja odkryłem to zupełnie przypadkiem niedawno   Mój Auris nie odpala bez wciśniętego sprzęgła. Wynika z tego, że na pedale jest jakiś czujnik który sprawdza położenie pedału. Jeśli taki czujnik rzeczywiście występuje to być może on jest przyczyną (może wariować nawet w nowym aucie) - poszedłbym tym tropem.

a może po prostu sie poluzował

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl