Autor Wątek: [2.2] Problem z obrotami  (Przeczytany 9307 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vojtek_r1

• Toyot Leżący
  • *
[2.2] Problem z obrotami
« dnia: 16 Lipca 2013, 09:48:03 »
Witam.

http://www.youtube.com/watch?v=66w3XB8fiwI#ws

Problem tkwi w tym, że na zimnym silniku chyba coś szwankuje, bo obroty nie są wyższe (na ciepłym/zimnym tak samo), po odpięciu sensora wyskakuje check, czy to świadczy o uszkodzeniu sensorka?

Dzięki za dopowiedzi.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2014, 12:29:35 wysłana przez marcinm »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: Oto film... a następnie problem...
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lipca 2013, 11:14:32 »
Wyskakuje CE, bo jak odepniesz wtyczke to ECU nie widzi czujnika. Sprawnosc czujnika zmierz omomierzem.

Offline vojtek_r1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lipca 2013, 13:59:16 »
zgadza się, ale chyba kiedy czujnik jest sprawny to i obroty są wyższe w momencie rozruchu zimnego silnika prawda?

Jaką wartość powinien mieć (sprawny) czujnik? [ohm]

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lipca 2013, 22:18:54 »
Tak musza byc poniewaz na zdjeciu silnik pracuje z automatyczna skrzynia biegow.
Pzdr.Camry 2,2
PS. Do ustawienia obrotow szybszych czyli na zimnym silniku sluzy w odpowiedniej pozycji ustawienie sterownika podcisnieniowego tak kiedy silnik dostanie temperatury obroty automatycznie spadaja.
Kiedys Marcin opisywal te procedure. Osobiscie kiedy czyscilem w mojej 5S-FE krociec ssacy to pozniej powstalo takie same zjawisko nauczylem sie szybko podtrzrymywac obroty pedalem gazu i nic nie regulowalem po prostu szkoda  czasu na zawracanie glowy. Od tamtego momentu zrobilem do sprzedazy okolo 180kkm be zadnego propblem.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lipca 2013, 16:07:00 »
Nie bardzo rozumiem sens tego eksperymentu. Może napisz jeszcze co Cię skłoniło do takich testów ???
Jak na moje oko wszystko jest w porządku. Masz przecież wyższe obroty na zimnym.
Odpaliłeś na zimno - miałeś ok. 1700. zanim wysiadłeś z kabiny już spadło o grubość wskazówki. Odpiąłeś czujnik i ECU zrobił tryb awaryjny - przepisowe 750. Podpiąłeś czujnik - wyskoczył na 1100. Czego jeszcze chcesz od tego silnika ? Chcesz mieć 1500 na pół ciepłym silniku ???
W czasie jak Ty biegałeś kabina-zderzak-kabina silnik się zagrzał na tyle że już 1100 mu spokojnie wystarcza. Popatrz na filmik - na początku wskazówka temp. leży pod kreską, pod koniec już wchodzi na pole.
Coś się dzieje z silnikiem, czy po prostu masz za dużo czasu ? ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lipca 2013, 17:05:24 »
"W czasie jak Ty biegałeś kabina-zderzak-kabina " Sport to zdrowie. <diabel> Powiedzmy tak:Ssanie=wysokie obroty,w miarę nagrzewania się piecyka obroty spadają,i zatrzymują się na przewidzianych dla biegu jałowego.Jeśli na całkowicie zimnym, masz takie same jak na rozgrzanym, to masz brak, nazwijmy to ssania.Czyli coś skopane jest.( Do mechaniora proponuję się udać.)W pasku tak miałem-padł czujnik temperatury płynu.Po wymianie wróciło do normy.Być może masz to samo.

Offline vojtek_r1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Lipca 2013, 23:36:14 »
Nie bardzo rozumiem sens tego eksperymentu. Może napisz jeszcze co Cię skłoniło do takich testów ??? Jak na moje oko wszystko jest w porządku. Masz przecież wyższe obroty na zimnym. Odpaliłeś na zimno - miałeś ok. 1700. zanim wysiadłeś z kabiny już spadło o grubość wskazówki. Odpiąłeś czujnik i ECU zrobił tryb awaryjny - przepisowe 750. Podpiąłeś czujnik - wyskoczył na 1100.

Film nie jest mojej produkcji...

Podaję przykład jak raczej powinno się dziać przed i po wpięciu czujnika.

U mnie natomiast jest tak jakby w ogóle nie było "ssania" - w tym rzecz (czy na ciepłym czy na zimnym obroty są +- 900)

Może właśnie owy czujnik który jest ruszany przez autora filmu jest powodem mojego braku ssania?

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lipca 2013, 08:00:15 »
Nieaktualne jak to nie Twoj film.
Pzdr.Camry 2,2

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lipca 2013, 17:17:20 »
Przykro mi, ale najpierw opisz dokładnie co Ci się dzieje, wrzuć filmik, który pokazuje problem, a nie sytuację prawidłową,  bo inaczej to strata czasu.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline biker_ziom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Sierpnia 2013, 15:25:27 »
Oto zdjecie, czy ktos moze mi powiedziec do czego sluzy ta wtyczka?  :embarassed: mechanik nie wie, w instrukcji tez nic nie ma, wtyczka wyprowadzona za zderzak, przed chlodnica
Camry 2.2 rocznik 2000 wersja usa

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Sierpnia 2013, 15:30:29 »
Taa,też mi dyndają :laugh: Przestałem się przejmować. Wszystko działa jak w szwajcarskim zegarku, więc jedna czy dwie dyndałki problemu nie robią. <diabel>

Offline Bonio86

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Sierpnia 2013, 17:41:23 »
biker ta wtyczka ktora pokazales to standardowa wtyczka do amerykanskiego gniazdka :D przynajmniej tak wyglada

Edit. dopiero doczytałem, Ty masz wersje USA więc napewno to wtyczka do prądu, ale co dzięki niej zasilasz to nie wiem i radzę Ci nie kombinować, no chyba że masz jakiś transformator czy cos co zmieni Ci prąd z 230V na 110V(taki płynie w gniazdku w usa).
« Ostatnia zmiana: 05 Sierpnia 2013, 17:44:44 wysłana przez Bonio86 »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Sierpnia 2013, 19:01:25 »
Oto zdjecie, czy ktos moze mi powiedziec do czego sluzy ta wtyczka?  :embarassed: mechanik nie wie, w instrukcji tez nic nie ma, wtyczka wyprowadzona za zderzak, przed chlodnica
Camry 2.2 rocznik 2000 wersja usa

Popatrz, czy masz grzałkę w bloku silnika lub misce olejowej.
3VZ.pl

Offline neverluk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Stycznia 2014, 09:36:40 »
Witam Panowie,

odgrzeje kotleta poniewaz od niedawna jestem posiadaczem Camry 2.2 1995 europa w manual`u +LPG i mam podobny problem.
Mianowicie kiedy silnik jest zimny ta dzwigienka(wystajacy cypel obok mechanizmu przepustnicy) ktora jak silnik jest zimny powinna sie wysunac i zwiekszyc obroty silnika nie dziala. Musze odpalac auto dodajac gazu i przytrzymujac zeby nie zgasl. dodatkowo jak silnik sie rozgrzeje to obroty nie schodza ponizej 1000 obr na LPG to samo. mozecie poradzic co sprawdzic ?? Drugie pytanie to czy normalne ze wskazowka od temp wody nigdy nie jest na srodku skali jak silnik jest rozgrzany tylko ciut ponizej ??
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2014, 09:38:24 wysłana przez neverluk »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Stycznia 2014, 11:36:33 »
ISCV do czyszczenia, TPS do regulacji, ewentualnie przepustnica do regulacji, jeśli ktoś przy niej wcześniej grzebał.

Wskazówka normalnie jest kilka stopni poniżej poziomu.

3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl