Autor Wątek: ku przestrodze - moja głupota z bezpiecznikiem  (Przeczytany 30288 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
ku przestrodze - moja głupota z bezpiecznikiem
« dnia: 07 Sierpnia 2013, 10:51:59 »
Piszę ku przestrodze
Przed wyjazdem na urlop miałem problem z przepalającym się bezpiecznikiem gniazda zapalniczki.
Podłączałem do gniazda przenośne DVD dla dziecka i nawigację - w poprzednim samochodzie ten sam zestaw działał bez problemu, a w Aurisie wywalało bezpiecznik.
Pomyślałem, że bezpiecznik jest "za mały" i nic się nie stanie jak wsadzę większy - w końcu sprzęt jest markowy i wtyczki są dobre (sprawdzone w paru samochodach i nie robiły problemu).
Działało przez parę godzin, dopiero przy problemie na trasie (okazało się że droga jest zamknięta) postanowiłem odpiąć DVD i podłączyć navi.
Syknęło i przestało działać radio, gniazdo zapalniczki, sterowanie lusterek, zestaw głośnomówiący..
Zmieniłem bezpiecznik - nic to nie dało. Poszukałem w instrukcji i wymieniłem bezpiecznik od radia - także bez skutku.
Dalsza część trasy musiała odbyć się bez radia, na szczęście klima działa... DVD ma swoje baterie - więc córka nie była pokrzywdzona...
Po dojechaniu na miejsce, znalazłem elektryka - posprawdzał instalację na tyle ile mógł - diagnoza - upalona któraś ze ścieżek lub jakiś kabelek, bo na każdym bezpieczniku prąd był.
Elektryk nie chciał się podjąć naprawy - w sumie go rozumiem - bo to grzebanina - a ja na urlopie jestem tylko przez jakiś czas, więc jakby mu się coś przedłużyło to nie miałbym jak wrócić do domu, a tak - dam sobie radę bez radia itd...

Jestem umówiony na poniedziałek w serwisie MSE w Krakowie na Wielickiej - mają dobrą opinię jako magicy elektrycy, chociaż nie są najtańsi.
Dam znać do jakich wniosków doszli i ile mnie kosztowała własna głupota z podmianą bezpiecznika na większy... no i czy nie poszło więcej systemów elektrycznych/elektronicznych, niż te, które zaobserwowałem.

Może ktoś miał podobny problem i uświadomi mnie przed poniedziałkiem na co mam się przygotować?
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: ku przestrodze - moja głupota z bezpiecznikiem
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Sierpnia 2013, 11:34:18 »
jakis medrzec iedys powiedział że nie zamienia się bezpiecznika na wiekszy ,miał racje:)

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Sierpnia 2013, 11:37:55 »
Mędrcy mówią też, że nie jeździ się samochodami na F...
z Francuskimi się zgodzę, ale Forda wspominam bardzo miło, tak samo jak Fiata Pandę (po mieście idealny samochodzik)
ale z bezpiecznikami mędrzec miał rację!
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline william7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Sierpnia 2013, 16:24:51 »
Bardzo możliwe ze wczesniej miałeś zwarcie a wymiana bezpiecznika tylko pogłębia problem i poszło zwarcie dalej.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpnia 2013, 17:16:25 »
no i autko odebrane
nie wiem jak - nie doktoryzowałem się... ale okazało się, że był to po prostu bezpiecznik - chociaż na własne oczy widziałem, jak elektryk sprawdzał miernikiem każdy po kolei i każdy zapiszczał, że idzie przez niego prąd...
no i pytanie - dlaczego bezpiecznik od zapalniczki spowodował to, że nie działało radio, sterowanie lusterkami...

dowiedziałem się, że gniazdo fabryczne jest luźne (wiedziałem to wcześniej:)) i jak się przekręci troszkę, to robi zwarcie.

poprosiłem o zamontowanie dodatkowego gniazda - symetrycznie do starego po prawej stronie ręcznego. fabrycznego gniazda nie będę używał...

koszt całej imprezy - 89 zł :) - oczywiście w tym jest także montaż i zakup gniazda.

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpnia 2013, 21:09:29 »
a wystraszyłeś się, że zabulisz  z tysiaka;p

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpnia 2013, 21:39:33 »
Cytuj (zaznaczone)
no i pytanie - dlaczego bezpiecznik od zapalniczki spowodował to, że nie działało radio, sterowanie lusterkami...

Może daltego, że gniazdo zapalniczki jest często pod tym samym bezpiecznikiem co radio i oświetlenie deski rozdzielczej.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Sierpnia 2013, 22:46:46 »
to są różne bezpieczniki... z tego co widzę, to bezpiecznik, który był spalony - był oryginalny Toyotowski - (25), mały i płaski- nie wychodzący ze skrzynki (tak jak dokupywany bezpiecznik - nie wiem jak mam to wytłumaczyć - jak popatrzysz w bezpieczniki to zobaczysz jakie są oryginalne, a jakie możesz dokupić... te oryginalne nie mają długich nóżek).

podświetlenie deski działało.. tak samo jak klima, elektryka szyb, światło w kabinie...

najśmieszniejsze jest to, że naprawdę widziałem i słyszałem, że na każdym bezpieczniku prąd był (w Dziwnowie elektryk sprawdzał)...

no nic - MSE na Wielickiej w Krakowie to naprawdę dobry serwis.
Nie zdzierają, autoryzują telefonicznie wszystko, robią dokładnie i fachowo.
Także Krakusy - jeśli elektryka - to tylko tam!
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2013, 22:48:51 wysłana przez BiKej »

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Sierpnia 2013, 23:35:37 »
Z doświadczania wiem, że ludzie potrafią się z wieloma rzeczami podpiąć pod gniazdo zapalniczki.Od radia, poprzez wzmacniacz,reflektory,dmuchawę (bo przecież elektryk naprawił i teraz działa) do ogrzewania tylnej szyby.

Nic mnie już chyba nie zdziwi :roll:

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Sierpnia 2013, 08:14:58 »
tyle tylko, że ja się podpinam tylko i wyłącznie ze sprzętem do samochodów przeznaczonym

Offline radastech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sierpnia 2013, 10:06:51 »
to są różne bezpieczniki... z tego co widzę, to bezpiecznik, który był spalony - był oryginalny Toyotowski - (25), mały i płaski- nie wychodzący ze skrzynki (tak jak dokupywany bezpiecznik - nie wiem jak mam to wytłumaczyć - jak popatrzysz w bezpieczniki to zobaczysz jakie są oryginalne, a jakie możesz dokupić... te oryginalne nie mają długich nóżek).
Takie bezpieczniki o jakich mówisz stosuje Toyota, Mazda, Mitsu. O kupieniu ich w markecie czy na stacji paliw można zapomnieć Wpisz na 'allegro' ''bezpieczniki japan'' i znajdziesz odpowiednie (sam tam kupowałem po wielu poszukiwaniach), najważniejsze by liczba Amperów była zgodna z tym co w instrukcji

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Sierpnia 2013, 11:17:43 »
O tych bezpiecznikach to i w ASO nic nie wiedzieli jak byłem. Gościu mi wyciągnął z auta testowego bo nie miał

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Sierpnia 2013, 09:26:19 »
To i ja dopiszę przygodę tylko z Verso. Spaliłem bezpiecznik, taki kostkowy, 30A. Już nieważne w jakich okolicznościach (nieuwaga po prostu) - identycznego się normalnie poza ASO nie kupi. Nie, na allegro też nie ma. W Citroenie kupiłem podobny - podstawa taka sama tylko dłuższy... a oryginalny w ASO... taka była rozmowa:
- dzień dobry, potrzebuję bezpiecznik (tu pokazuję stary spalony)
- proszę bardzo .... 44 złote
- haha ale nie sprzedajecie na sztuki tylko w paczkach?
- ... (pan nie śmiał się wcale i ja potem też nie)

:cheesy:

O ten chodzi:
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2013, 09:31:38 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Sierpnia 2013, 12:49:21 »
też mi się zdarzało przepalić taki kostkowy jak wyprowadzałem sobie zasolanie... ale 44 złote ? ja płaciłem coś ok 11zł.

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Sierpnia 2013, 14:02:00 »
Może inny?

Wiem, jest napisane "kpl" ale ten jeden bezpiecznik był zapakowany w folię z nalepką z tym numerem.
 :song:
pzdr.
Michał

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl