Autor Wątek: jakie TWEETERY? (F)  (Przeczytany 8366 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kijas

• Gość
jakie TWEETERY? (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Kwietnia 2005, 16:06:35 »
Cytat: GAK
Cytat: kijas

j jakości, za 30 zł nic dobrego nie dostaniesz. Za jakość trzeba placic

No nie zawsze... oczywiscie wylaczajac produkty najnizszej klasy cenowej po ktorych nie mozna sie wiele spodziewac... ale wyzej te roznice w jakosci bywaja juz niewielkie a ceny roznia sie mocno...

ja dla mnie jest różnica moj kolega ma taki sam sprzęt jak ja radio, wzmachol, i tube z tym że tweeterki kupil boschmanna, i nie dlatego ze zapatrzony jestem w swoje ale moje cykaja lepiej nawet sam kumpel to przyznał.

GAK

• Gość
jakie TWEETERY? (F)
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Kwietnia 2005, 16:09:47 »
Cytat: kijas

ja dla mnie jest różnica moj kolega ma taki sam sprzęt jak ja radio, wzmachol, i tube z tym że tweeterki kupil boschmanna, i nie dlatego ze zapatrzony jestem w swoje ale moje cykaja lepiej nawet sam kumpel to przyznał.

no to mowie ze: "oczywiscie wylaczajac produkty najnizszej klasy cenowej po ktorych nie mozna sie wiele spodziewac..."

kijas

• Gość
jakie TWEETERY? (F)
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Kwietnia 2005, 16:22:13 »
ok, z tym ze boschmann to nie najnizsza kategoria, kumpel dla za te tweeterki 59.99 zł na allegro. A druga sprawą bardzo ważna jest też estetyka, np sony robi straszne tweeterki duże jak normalne głosniki prawie, a może sa nalutkie maja 15mm średnicy.

GAK

• Gość
jakie TWEETERY? (F)
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Kwietnia 2005, 17:49:55 »
BOSCHMANN i SONY w kategorii glosniki sa siebie warte... moze nawet z przewaga tego pierwszego ;)
... i sie nie zrozumielismy.... dla mnie gwizdki powinny kosztowac nie mniej niz 100 pln wiec 60 zeta to nadal najnizsza kategoria cenowa. ale nie wazne kazdy ma to co lubi albo lubi co ma, dlatego przy pytaniach typu "co powinienem kupic?" wazne jest okreslenie czego sie oczekuje i ile chce na ten cel przeznaczyc PLN

Michal_P

• Gość
jakie TWEETERY? (F)
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Września 2005, 13:41:44 »
Cytat: krystek
podłanczasz równolegle przezkondensator około 2uF (nie elektrolit). Łączysz po prostu "-" jednego głośnika z "-" drugiego i tak samo z "+" z tym że tu na drodze staje własnie ten kondzior.

A "zwrotnice"? Czy to trzeba podłączać, co to jest w ogole??:)

Pozdrawiam!

tco_tm

• Gość
jakie TWEETERY? (F)
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Września 2005, 15:10:41 »
Cytat: krystek
podłanczasz równolegle przezkondensator około 2uF (nie elektrolit). Łączysz po prostu "-" jednego głośnika z "-" drugiego i tak samo z "+" z tym że tu na drodze staje własnie ten kondzior.

Hm. Raczej + do - i - do +. Kondensator odwraca faze. :wink:

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
jakie TWEETERY? (F)
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Września 2005, 02:17:40 »
Kilka dni temu zakupiłem wspomniane tutaj HERTZ DT-16, ale jeszcze nie miałem czasu zamontować. Cena jakoś w okolicy 130,-  Męczyłem gościa w zakładzie dobre ponad pół godziny. Przepinał na próbęte i jakieś dwa modele KICX'a czy jak sięta firma nazywa...  Po testach wybrałem właśnie HERTZa, choć Kicx'y (czy tak jakoś) były ciut większe ( i droższe) i ponoć z jedwabnymi membranami. Za Kicx'y wołali w okolicach 160,-. Jednak najbardziej przypadło mi brzmienie tych kurdupelków. Zobaczymy jak siębędą sprawować po finalnym montażu...
Aha, do tego w zestawie są zwrotnice z filtrem górnoprzepustowym LC, sporo drutu i komplet bambetli umożliwiający różne warianty montażu.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Michal_P

• Gość
jakie TWEETERY? (F)
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Września 2005, 10:05:54 »
A co to są zwrotnice:(??
I do czego je siępodłącza??

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
jakie TWEETERY? (F)
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Września 2005, 11:16:28 »
Cytat: Michal_P
A co to są zwrotnice:(??
I do czego je siępodłącza??

Zwrotnice w dużym skrócie to coś, co filtruje odpowiednie pasmo dla danego głośnika. I tak dla tweeterów to będzie pasmo górne, a dla niskotonówek pasmo dolne.
Tak jak koledzy wcześniej pisali o wpięciu kondensatora, to nazwijmy to jakąś namiastką zwrotnicy. Przez taki kondensator polecą tylko wysokie tony.
Dla wysokotonówek podłączasz to normalnie równolegle do głośników i dopiero do zwrotnic podpinasz tweetery.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*

Michal_P

• Gość
jakie TWEETERY? (F)
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Września 2005, 13:18:06 »
aaa:)
No to fajnie:)
A dasz mi namiary na tą firmęz której masz swoje Tweetery??

Michal_P

• Gość
jakie TWEETERY? (F)
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Września 2005, 13:19:00 »

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
jakie TWEETERY? (F)
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Września 2005, 13:34:35 »
http://www.tele-radioman.com.pl

Tylko nie wiem czemu nie ma ich w ofercie internetowej :(
Najlepiej zrobić tak jak ja, czyli podjechać do jakiegoś punktu car-audio i posłuchać kilku różnych tweeterów. Wtedy wybierzesz taki, który Ci najbardziej będzie pasować swoim dźwiękiem :)
Pozdro.

Tak, to są dokładnie te :)
*
*
*
*

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl