Autor Wątek: Przywitanie i pytanie o ilość paliwa w baku.  (Przeczytany 7003 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gjanisz

• Gość
Przywitanie i pytanie o ilość paliwa w baku.
« dnia: 06 Września 2013, 14:26:45 »
Witam serdecznie szanownych kolegów. Od trzech tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Priusa (2010 r. 40 tys. mil) i przejechałem już nim około 3 tys. km (trasa z Anglii do Polski i po Polsce). Póki co mogę potwierdzić, że to najlepszy samochód świata :-) ale zauważyłem coś dziwnego mianowicie, gdy wg komputera w baku pozostało paliwa na około 18 mil (wtedy też zaczyna migać ostatni kwadracik wskaźnika paliwa), tankując do pełna wchodzi tylko 35 litrów, a bak ma pojemność 45 l. Co jest grane??? W baku wciąż jest około 10 litrów???? Komputer źle pokazuje???? Miał ktoś taki przypadek????
Pozdrawiam wszystkich
gjanisz

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Przywitanie i pytanie o ilość paliwa w baku.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Września 2013, 18:26:07 »
Zasieg ktory pokazuje jest do rezerwy a nie do pustego baku - jak w wiekszosci toyek.

gjanisz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Września 2013, 19:29:04 »
Bardzo dziękuję, nie miałem o tym pojęcia, bo to moja pierwsza toyotka.

Offline infosoft

• Toyot Leżący
  • *
    • konsumpcja
  • Samochód:: RaV4,V-gen,2020
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Września 2013, 12:39:20 »
u mnie, po tym jak sygnalizuje dzwiekiem i zaczyna migac kontrolka poziomu paliwa (ok.600km), przejezdzam 100 km (ok.700km) i wlewam ok.40L - to chyba dobry momement, aby juz zaczac rozgladac sie za jakas stacja

gjanisz

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Września 2013, 22:46:01 »
Czyli gdy komputer pokaże zasięg "0 km" mogę spokojnie jeszcze przejechać około 100???

Offline infosoft

• Toyot Leżący
  • *
    • konsumpcja
  • Samochód:: RaV4,V-gen,2020
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Września 2013, 21:49:51 »
nie wiem co Ci pokaze komputer - napisalem jak ja postepuje i jakie sa okolicznosci (akurat nie patrze na to co podpowiada komputer odnosnie tej mozliwosci, ale moze sprobuje)

Offline procekkk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Września 2013, 23:13:53 »
w aurisie rezerwa oznacza ok 7 litrów paliwa w zbiorniku, bynajmniej tak jest w instrukcji :)
Pozdrawiam,
Procekkk

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Września 2013, 08:05:39 »
Miałem podobnie w Yarisce (lata temu) i z duszą na ramieniu szukałem stacji pokonując jakieś 40 km przy wskazaniu komputera - zasięg 0km. Ale jaka radość po zatankowaniu!
"Tak jeden za drugim podawał swe nazwisko,
Ostatnie to słowa w ich życiu.
Ostatnie pytanie, ostatnia odpowiedź
i jedna kula - to wszystko..."                               Horytnica - "Katyńskie łzy"

gjanisz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Września 2013, 16:59:57 »
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Chyba taki już jej urok.

Offline kkriss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Września 2013, 05:13:04 »
tylko uważaj żeby nie przeszarżować. Jazda bez paliwa (tak dalej będzie jechał) w priusie jest wielce niewskazana - można uszkodzić baterię. Lepiej tankować trochę częściej. Ja tankuje z reguły jak jest jedna kreska (nigdy nie widziałem rezerwy) i wchodzi 37-40 litrów.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Września 2013, 15:00:58 »
Jazda bez paliwa (tak dalej będzie jechał) w priusie jest wielce niewskazana
Zgadza się, więcej powiem, zamiast sformułowania "wielce niewskazana" uzyłbym raczej "kategorycznie zabroniona". W tradycyjnym samochodzie jazda bez paliwa może się skończyć co najwyżej postojem na poboczu i wędrówką z kanistrem po wachę. W hybrydzie masz prawie jak w banku lawetę i kosztowny serwis. A tak przy okazji to gratulacje i witamy w klubie hybrydowców  :good:

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Września 2013, 15:14:53 »
Ciekawą tabelkę wykonał niejaki RRxing z Priuschat'a (Link do posta http://priuschat.com/threads/no-low-fuel-light-in-prius.128997/ ):

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Stycznia 2014, 14:06:15 »
W temacie jazdy "na rezerwie".

Być może podzielę się nie popularną opinią n/t braku wyprzedzania rozwoju wypadków ale ...jechałem co najmniej dwa razy z zerowym stanem Pb w zbiorniku. I co ? I nic. Należy jedynie bezwzględnie pamiętać o jednym :

Nie wolno doprowadzić do spadku napięcia ,które skutkuje zanikiem "belek" sygnalizujących napięcie aku HV 

Jeżeli będzie chociaż jedna "belka" ,auto "zapala" bez problemu i natychmiast rozpoczyna się proces ładowania aku HV. Kontrolki ,które zapaliły się wcześniej ( z chwilą wyłączenia sil spalinowego ) samoistnie gasną po upływie ok 5- 10 min. Można wymusić wcześniejsze ich wygaszenie ,wyłączając i włączając zapłon ponownie z przerwą ok 5 min.
www.moto-rzeczoznawcy.pl
Motoryzacja to mój zawód i moja pasja.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl