Autor Wątek: [e9-termostat]  (Przeczytany 10451 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pan Hilary

• Gość
Odp: [e9-termostat]
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Maja 2006, 18:24:00 »
A więc pojeździłem trochę przez weekend po mieście i moje spostrzeżenia są następujące:
- wskazania temperatury występują nieregularnie i w zasadzie bez żadnej przyczyny. Przy rozgrzanym juz silniku na postoju na światłach wskazówka stoi w miejscu na połowie skali, a na następnych może już podskoczyć do góry. Odniosłem wrażenie (być może mylne), że po skręcaniu cykl się odwraca: jesli stałem na światłach i wskazówka podskoczyła, to po zakręcie na kolejnym postoju wszystko jest w normie i vice versa.
- górny wąż od chłodnicy jest gorący. Zakładam, że gdyby termostat zatrzymał się tylko w jednej pozycji, to silnik byłby niedogrzany, albo grzałby się notorycznie. Stąd wnioskuję, że termostat wariuje, co potwierdza powyżej opisane zachowanie silnika.
- wentylator jest sprawny. uruchamia się samoczynnie i sam się wyłącza. Gdy trafiam na cykl przegrzewania uruchamia się również. Odwoziłem dziś kumpla i na postoju sprawdziłem pracę wentylatora. Akurat był cykl "spokoju", ale wentylator zadziałał. Gdy tylko zrobiłem nawrót nastąpił cykl przegrzewania się i wentylator uruchomił się.
Zacznę od wymiany termostatu i płynu chłodniczego. Po testach dam znać co i jak.
Dziękuję wszystkim za porady, ale jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to bardzo proszę o podzielenie się.
Pozdrawiam.
Let the rolla rollin' ;)

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Maja 2006, 00:06:37 »
Cytuj (zaznaczone)
Stąd wnioskuję, że termostat wariuje, co potwierdza powyżej opisane zachowanie silnika.
- wentylator jest sprawny. uruchamia się samoczynnie i sam się wyłącza. Gdy trafiam na cykl przegrzewania uruchamia się również. Odwoziłem dziś kumpla i na postoju sprawdziłem pracę wentylatora. Akurat był cykl "spokoju", ale wentylator zadziałał. Gdy tylko zrobiłem nawrót nastąpił cykl przegrzewania się i wentylator uruchomił się.
Nie byłbym pewny czy to termostat bo uszkodzenie czujnika/styku który np. rozwiera się na zakręcie ;) zgodnie z tym co napisał Toyo mogłoby dać podobne objawy. Termostat musiałby się trochę nietypowo przycinać, bo zazwyczaj jak się zatnie to na dobre a nie tak że raz jest zacięty a za chwile otwarty, choć wszystko jest możliwe. Na Twoim miejscu zacząłbym od tego co napisał Toyo - czyli przeczyszczenia styków przy czujnikach i jeszcze raz sprawdził zachowanie wentylatora: w chwili kiedy wiatrak jest włączony a wskaźnik pokazuje wysoką temperaturę obserwuj co się będzie działo ze wskaźnikiem i spróbuj na przykład poczekać do momentu kiedy wentylator się zgasi lub temperatura będzie dalej rosnąć (byle nie przegrzać!). Czyli porównaj pracę wiatraka ze wskazaniami czujnika na desce.

Pan Hilary

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 07 Czerwca 2006, 20:28:39 »
Zabrzmi to może dziwnie, ale 3 tygodnie temu wszystko wróciło do normy. Nie dzieje się nic niepokojącego: silnik odpowiednio się nagrzewa, w korkach wskazówka nie skacze, jest tak jak było wcześniej. Nie mogę tego pojąć.
Żeby było weselej szwankuje mi stacyjka. Ale o tym w odpowiednim topicu.

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Czerwca 2006, 20:35:07 »
No to piknie milej zabawy a wszystko mozna sprawdzic, wiec proponuje od sprawdzenia termo a potem stacyjki miernikiem. Pozdr
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 11 Czerwca 2006, 01:02:18 »
Gladi ciekawe jak to wszystko sprawdzisz??

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #20 dnia: 11 Czerwca 2006, 11:11:02 »
Gladi ciekawe jak to wszystko sprawdzisz??

Termostat wklada sie do zagotowanej wody gdzies byly rysunki i sie patrzy czy sie otwiera, a stacyjke normalnie miernikiem kabel po kabelku.
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

Pan Hilary

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Czerwca 2006, 15:24:19 »
Zabrzmi to może dziwnie, ale 3 tygodnie temu wszystko wróciło do normy. Nie dzieje się nic niepokojącego: silnik odpowiednio się nagrzewa, w korkach wskazówka nie skacze, jest tak jak było wcześniej. Nie mogę tego pojąć.
>:(
Moja radość okazała się przedwczesna. Wskazówka skacze na czerwone pole momentalnie zaraz po zapaleniu silnika, nawet zimnego po całonocnym postoju.
Dziękuję wszystkim za porady. Teraz na pewno zajrzę do tego czujnika.
Czy takie czujniki (chciałbym też wymienić czujnik od econometru, który też jest padnięty) mozna dostać w sklepach np.: JC Auto?
Corolliusze wszystkich krajów łączcie się!

Pan Hilary

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Czerwca 2006, 19:11:53 »
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć łopatologicznie, jak prostemu chłopu, gdzie znajduje się ten czujnik od wskazań temperatury ? Jak na razie zlokalizowałem tylko czujnik wentylatora, który tak jak pisał Toyo69, po rozłączeniu uruchamiał wentylator.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl