Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596596 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline miromgm

• Prawie Toyot
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #1200 dnia: 11 Marca 2015, 15:41:28 »
Jak wymienić podświetlenie ustawień nawiewu powietrza w Auris I. Czy należy zdemontować listwy ozdobne ( srebrne ) na panelu środkowym, wyciągnąć radio i to wystarczy, czy coś więcej?

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1201 dnia: 11 Marca 2015, 20:25:14 »
@tomery

1.Dach szklany
Choć w pierwszej chwili to gadżet to jestem bardzo zadowolony. Tak się do tego przyzwyczaiłem że czasami jak przymykam dach (jak dzieci zasną) to mam uczucie klaustrofobii :) Robi się się optycznie mało przestrzeni (oczywiście to kwestia przyzwyczajenia). Szyba jest mocno przyciemniana (z zewnątrz ciężko dostrzec wnętrze (podobnie jak boczne przyciemniane). Ja polecam.

2.wersja HSD
Ostatnia Toyota przed zmianą na HSD to był diesel D4D którego bardzo lubiłem (dynamika, spalanie) ale swoje lata już miał i widmo coraz większych kosztów spowodowało rozmyślania nad nowym. To indywidualna kwestia każdego z osobna, kluczowa kwestia jak długo masz zamiar użytkować auto, bo jeżeli 3-4 lata to HSD się nie opłaca. W moim przypadku ostrożne założenia/wyliczenia zwrotu różnicy HSD vs benzyna to 4-5 lat (tak było przed zakupem). Teraz jeżdżąc widzę że będzie to chyba krócej (3-4 lata). Mi pasuje charakter tego napędu, w trybie Eco gaz działa trochę jakby był z gumy ale zupełnie akceptowalnie, a w trybie Power przyśpieszenie jest więcej niż zadowalające.
Poza dojazdem do pracy (Wrocław, w tym trochę autostradową obwodnicą) jeżdżę regularnie trasę 200km autostradą. Względem Avensisa 2.0 D4D to na podjazdach tzw. kultura pracy czy też słyszalność napędu jest większa, ale w żaden sposób nie dyskwalifikująca. Tak normalnie po płaskim jadąc z tempomatem na 120-130km/h bardziej słychać owiewające powietrze niż silnik.

Spalanie.
W ostatnich dniach jak zrobiło się cieplej już widzę jak spalanie z i tak nie dużego (śr. 5,5l) spada na 4,5-4,8l.

Dzięki kolego za odzew  :good:

W temacie szklanego dachu - też się w nim zakochaliśmy  :-)

W temacie HSD - przy naszych przebiegach , policzyłem że różnica w cenie zakupu (w stosunku do NoPb) zwróci się za 4-5 lat (podobne wyliczenia do twoich).
Ale ponieważ samochód byłby brany w leasing na 3-4 lata , więc teoretycznie kiedy zacznę jeździc "na oszczędnościach" trzeba by się go pozbyć. Dlatego przestaliśmy brać HSD pod uwagę na chwilę obecną.
Bezawaryjnej jazdy życzę !

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1202 dnia: 11 Marca 2015, 20:51:08 »
Do "miromgm" - trzeba zdemontować cały środkowy panel włącznie z obudową wajchy skrzyni biegów, wszystko na wcisk oprócz radia, można zakupić panel od wersji hybrydowej, podświetlany jest na zielono i pasuje ale nie ma funkcji oddzielnej temperatury nawiewu dla pasażera.

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1203 dnia: 12 Marca 2015, 13:00:04 »
Nie mogę znaleźć wątku dotyczącego naklejek klubowych. Wiadomo już coś w tym temacie? Czy i kiedy będą dostępne?

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1204 dnia: 12 Marca 2015, 13:02:50 »
JA właśnie koresponduję z facetem z drukarni, jeśli ktoś udostępni mi projekt logo, to mogę się tym zająć. Czekam tylko na info o kosztach przy niewielkim zamówieniu.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1205 dnia: 12 Marca 2015, 14:08:41 »
Napisz mi jakie są koszta bo może wtedy bym tą flagę sobie wydrukował a resztę sprzedał na allegro czy cuś

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1206 dnia: 12 Marca 2015, 14:09:38 »
Jak się dowiem, to napiszę w wątku naklejkowym.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1207 dnia: 13 Marca 2015, 11:29:00 »
JA właśnie koresponduję z facetem z drukarni, jeśli ktoś udostępni mi projekt logo, to mogę się tym zająć. Czekam tylko na info o kosztach przy niewielkim zamówieniu.
Napisz priva do Kuby (Janmora)
Zdaje mi sie ze ma szablon
Obi

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #1208 dnia: 13 Marca 2015, 13:50:17 »

www.FotoSzopa.pl

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1209 dnia: 13 Marca 2015, 19:46:07 »
Witam

W Aurisie oryginalnie zamontowany miałem filtr powietrza (do silnika)  Denso.
Szukam w sieci (może trochę słabo) ale nigdzie nie znalazłem oferty.

Ostatnio wymieniłem na taki :

http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3119313214340-LX2792-O31116-filtr-powietrza.html

aczkolwiek ten:

http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3130212120140-AP_160|1-O31116-filtr-powietrza.html

ma bardziej podobny do oryginału kształt "żeberek".

(najbardziej podobny jest ten: http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3217151333130-PX_A1262-O31116-filtr-powietrza.html).

Czy ktoś zakładał może ten filtr Filtrona ?
Jakie doświadczenia z użytkowania ?
Na zdjęciu widać, że jest trochę "kłaczkowaty" , nie chciałbym, żeby te kłaczki poleciały na przepływomierz.

Czy oryginał Denso jest w ogóle do dostania na rynku ?

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1210 dnia: 13 Marca 2015, 19:55:07 »
Filtrona od lat zakładam do Yarisa. Sprawuje się tak jak inne filtry - oczyszcza ;) Nawet gdyby jakiś "kłaczek" wleciał do komory silnika, to co zrobi? Spali się w ułamku sekundy i tyle. To nie wióry stalowe...
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1211 dnia: 13 Marca 2015, 20:04:50 »
Nawet gdyby jakiś "kłaczek" wleciał do komory silnika, to co zrobi? Spali się w ułamku sekundy i tyle.

Jak wleci do komory to pół biedy :)
Gorzej jak zaczepi się na przepływomierzu  :thumbdown:

PS
Ostatni (dawno) jak zagladałem na stronę http://www.toyodiy.com/parts/q.html to z tego co pamietam były oprócz wykazu części również ich rysunki. Obecnie rysunków schematycznych już nie ma. Coś się pozmieniało ? Czy może jest obecnie  jakaś inna stronka z wykazem części i rysunkami ?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1212 dnia: 13 Marca 2015, 20:28:53 »

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1213 dnia: 13 Marca 2015, 21:32:13 »
Szukam w sieci (może trochę słabo
luknij sobie jeszcze tu:
Też szukałam dziś oryginału Denso no i coś nie widzę...

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1214 dnia: 13 Marca 2015, 21:45:32 »
raczej nie znajdziecie Denso powietrza do toyoty poza aso lub gdzieś na allegro z wyprzedaży
kabinówkę tak, ale powietrza nie

numer OE tomery to 17801-21050

niezłą jakość w stosunku do ceny ma blueprint, ale oryginał to to nie jest

różnica w wykonaniu jest nawet w oryginale - mam teraz kupione oryginały sygnowane przez Daihatsu do siebie made in Japan i w stosunku do tych made in Poland to pasowanie jest lepsze
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl