Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597067 razy)

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #2490 dnia: 02 Stycznia 2017, 22:40:47 »
Chyba Ci chodzi o kratki wentylacyjne baterii hybrydy pod tylnym lewym siedzeniem :p

Offline Manekm7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2491 dnia: 03 Stycznia 2017, 00:21:16 »
Chodzi o kratki wentylacji pod przednimi siedzeniami które dmuchaja na nogi pasażerów za przednimi fotelami.( w instrukcji jest obrazek). W poprzednim aucie też posiadalem(Audi a4 b6). Nie to że jestem jakoś mocno rozczarowany ale czysta ciekawość. Może tylko wersja prestige je posiada¿ Tak jak klime dwustrefową.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2492 dnia: 03 Stycznia 2017, 15:06:59 »
Witam

Koledzy, czy w AII 1,6 (2016) przytrafiło się komuś "samoczynne" skasowanie spalania średniego i przebiegu Trip A i B ?
U mnie wygląda to tak:
- jeszcze w starym roku zatankowałem "pod korek" i jak zwykle NIE skasowałem spalania średniego , a skasowałem z kierownicy Tripy A i B.
- w ustawieniach "telewizorka" nic nie grzebałem

Dzisiaj rano odpalam furę , ruszyłem a tam ŚREDNIE spalanie ponad 30 l/100 , a pamiętam jak parkowałem wczoraj było 8,8 l/100 (z ponad miesiąca użytkowania)
Zerkam na Trip A a tam 0,0 km (a od ostatniego tankowania nakręciłem z 50-60 km).

Co się mogło stać ?
Jakieś pomysły ?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #2493 dnia: 03 Stycznia 2017, 15:13:11 »
Po zatankowaniu pustego baku pod korek srednie, z tego co pamietam, samo sie kasuje.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2494 dnia: 03 Stycznia 2017, 15:37:35 »
Po zatankowaniu pustego baku pod korek srednie, z tego co pamietam, samo sie kasuje.

No właśnie dotankowałem tylko 23 litry.

Ale gdyby było tak jak Mechu piszesz to kiszka  :thumbdown:
W starym AI FL średnie spalanie (a tankowało się różnie) trzymałem z 2 lata.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #2495 dnia: 03 Stycznia 2017, 15:46:45 »
U mnie przez 2 lata nic nigdy się nie wykasowało. Zawsze tankuję do pełna. Mam AII 2014.
Spalanie - Motostat.pl

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #2496 dnia: 03 Stycznia 2017, 16:52:00 »
U mnie również w aucie z 2016 nic samo się nie kasuje po pełnym tankowaniu. Tylko ręcznie.

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #2497 dnia: 03 Stycznia 2017, 17:50:15 »
Z tego co pamiętam to średnie spalanie mi się kasuje- ale musiałem to ustawić w ustawieniach.
TRIP A czy B kasuje ręcznie.

Offline hieronimza

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2498 dnia: 03 Stycznia 2017, 20:36:12 »
Witam Koledzy, czy w AII 1,6 (2016) przytrafiło się komuś "samoczynne" skasowanie spalania średniego i przebiegu Trip A i B ? U mnie wygląda to tak: - jeszcze w starym roku zatankowałem "pod korek" i jak zwykle NIE skasowałem spalania średniego , a skasowałem z kierownicy Tripy A i B. - w ustawieniach "telewizorka" nic nie grzebałem Dzisiaj rano odpalam furę , ruszyłem a tam ŚREDNIE spalanie ponad 30 l/100 , a pamiętam jak parkowałem wczoraj było 8,8 l/100 (z ponad miesiąca użytkowania) Zerkam na Trip A a tam 0,0 km (a od ostatniego tankowania nakręciłem z 50-60 km). Co się mogło stać ? Jakieś pomysły ?

Tak. Mi się to przytrafiło dwukrotnie w ciągu zaledwie 5 tygodni od zakupu samochodu. Coś jest z tym samoczynnym kasowaniem nie tak. Miałem ustawione kasowanie automatycznie po zatankowaniu i przy takim ustawieniu nastąpiło to samoczynne skasowanie. Teraz ustawiłem na kasowanie ręczne i już ten problem nie występuje.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2499 dnia: 03 Stycznia 2017, 20:47:00 »
Teraz ustawiłem na kasowanie ręczne i już ten problem nie występuje.

A gdzie to się ustawia ?  :o

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2500 dnia: 04 Stycznia 2017, 08:43:21 »
Teraz ustawiłem na kasowanie ręczne i już ten problem nie występuje.

A gdzie to się ustawia ?  :o
Ale to jest po prostu inny "widget", który umieszcza się na 1 z 3 konfigurowalnych info-ekranów (informacji podróżnych). Można wybrać wyświetlanie od ostatniego tankowania lub kasowane manualnie. Te elementy które kasuje się manualnie mają w ikonie z prawej strony kropkę (dotyczy to również m.in. średniej prędkości).

Offline god107

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2501 dnia: 04 Stycznia 2017, 17:40:45 »
Ja dzisiaj tankowałem i zauważyłem że zresetowane mam Trip A i B około 90 km temu, a na pewno nic nie resetowałem bo robię to zazwyczaj przy tankowaniu. Pierwszy raz mam taką sytuację.

Offline Uciech

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2502 dnia: 05 Stycznia 2017, 13:22:32 »
Szybkie pytanie w ramach Przywitania się na Forum, / niedługo wpiszę swój do 'Pochwal się..."/

AII FL 2015 HSD, tryb "B" skrzyni wiadomo do czego służy, ale mam pytanie ponieważ w moim przypadku na 'D' po puszczeniu gazu również następuje 'hamowanie' z odzyskiem energii, w znacznie mniejszym stopni niż na 'B' ale..  interesuje mnie Wasza odpowiedź,
w szczególnym związku z tzw. żeglowaniem..

PS. Ja również zauważyłem samoczynne kasowanie TRIP A, B,  przejechałem ca. 500km od zakupu

Pozdrawiam,
Uciech

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2503 dnia: 05 Stycznia 2017, 17:05:43 »
No to musicie mieć coś nie tak z tymi przebiegami A i B. W instrukcji nie widziałem nic o tym, aby można było ustawić, żeby zerowało się to samo. U mnie dzieje się to tylko po dłuższym przytrzymaniu przycisku Trip, czyli tak jak to działać powinno. Na pewno przez przypadek nie przytrzymaliście tego guzika dłużej? Czy oba przebiegi (A i B) zerują się w tym samym momencie (pokazują potem ten sam przebieg)?

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #2504 dnia: 05 Stycznia 2017, 18:11:46 »
Szybkie pytanie w ramach Przywitania się na Forum, / niedługo wpiszę swój do 'Pochwal się..."/

AII FL 2015 HSD, tryb "B" skrzyni wiadomo do czego służy, ale mam pytanie ponieważ w moim przypadku na 'D' po puszczeniu gazu również następuje 'hamowanie' z odzyskiem energii, w znacznie mniejszym stopni niż na 'B' ale..  interesuje mnie Wasza odpowiedź,
w szczególnym związku z tzw. żeglowaniem..

PS. Ja również zauważyłem samoczynne kasowanie TRIP A, B,  przejechałem ca. 500km od zakupu

Pozdrawiam,
Uciech

Tak - w trybie D także następuje odzyskiwanie energii podczas hamowania, natomiast tryb B to hamowanie silnikiem podczas zjazdu z góry lub stromego pagórka.
W normalnych warunkach zlecane jest używanie płożenia D, które pozwala uzyskać najniższe użycie paliwa i zapewnia najcichszą jazdę.

W moim przypadku nigdy nie dochodziło do samoczynnego kasowania TRIP A, B - tylko i wyłącznie ręcznie.
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2017, 18:14:00 wysłana przez pluto »
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl