Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595887 razy)

Offline Qbik

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #2535 dnia: 17 Stycznia 2017, 22:46:58 »
chodzi mi o dostep do postojówek bo jak patrzyłem przez plastiki to mały tam dostęp mam stad pytanie

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2536 dnia: 19 Stycznia 2017, 20:16:00 »
Szybkie pytanie - czujniki parkowania. Czy to normalnie, że na mrozach czujniki parkowania mogą same z siebie wskazywać przeszkodę (piszczenie i obrazek z 3 kreskami z przodu na wyświetlaczu centralnym). Oczywiście bez powodu, alarm false positive. Wiem, że śnieg lub lód może takie wariowanie powodować, ale teraz nie ma już śniegu i lodu na aucie, tylko jest po prostu strasznie zimno...
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Zorro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2537 dnia: 19 Stycznia 2017, 20:25:21 »
Auto jest czyste(chodzi o czujniki)

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2538 dnia: 19 Stycznia 2017, 20:52:20 »
Wg mnie tak, wygląda dość czysto (jak na ogólny syf wszędzie), ale zawsze mogę przetrzeć, wiadomo...

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2539 dnia: 19 Stycznia 2017, 21:32:25 »
Szybkie pytanie - czujniki parkowania. Czy to normalnie, że na mrozach czujniki parkowania mogą same z siebie wskazywać przeszkodę (piszczenie i obrazek z 3 kreskami z przodu na wyświetlaczu centralnym)

Pewnie, że mogą.. moje np. uwielbiają autobusy miejskie. Jeśli tylko autobus stoi przed nami, albo na pasie obok (niezależnie od odległości) moje czujniki wariują. Nie wiem czym to jest spowodowane. Ciepłem buchającym od autobusu czy wibracjami jakie się dookoła niego rozchodzą...?   :o :cheesy:

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2540 dnia: 19 Stycznia 2017, 23:30:27 »
Szybkie pytanie - czujniki parkowania. Czy to normalnie, że na mrozach czujniki parkowania mogą same z siebie wskazywać przeszkodę (piszczenie i obrazek z 3 kreskami z przodu na wyświetlaczu centralnym). Oczywiście bez powodu, alarm false positive. Wiem, że śnieg lub lód może takie wariowanie powodować, ale teraz nie ma już śniegu i lodu na aucie, tylko jest po prostu strasznie zimno...

W poprzednim wozie innej marki miałem "chińskie" czujniki co sam je zakładałem i w trakcie nawet delikatnych mrozów potrafiły wariować. Przecieranie nie pomagało.
Pewnie przez temperaturę albo lód się osadzał i piszczały tajemniczo bez powodu.

W nowym Aurisie zdarzyło mi się kilka razy tej zimy przy hamowaniu na światłach, że zapiszczało z przodu ale tu obstawiam na 90% że woda/śnieg się zsunał i na chwilę przesłonił czujnik.

Przy okazji pytanie w temacie do posiadaczy SIPA
- czy czujniki w trakcie wspomagania parkowania wykrywają wysoki krawężnik ? (boję się uszkodzić opony lub felgi)
- słyszałem że układ wyrównuje do krawędzi aut z przodu i z tyłu a nie do krawężnika co daje śmieszne efekty jeśli parkuje się między Fordem Ka a Land Cruiserem. Czy tak jest ?

Pytam bo nie miałem okazji jeszcze tym się pobawić i nacieszyć.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2541 dnia: 20 Stycznia 2017, 07:11:13 »
Co do SIPA: jak jest w rzeczywistości to nie wiem, ale instrukcja wyraźnie mówi, że krawężniki mogą nie być wykryte i że wyrównuje do krawędzi samochodów. Czyli dokładnie tak jakbyś tego nie chciał.

Jestem ciekaw czy ktoś w ogóle z tego korzysta...

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #2542 dnia: 20 Stycznia 2017, 10:16:21 »
Co do SIPA: jak jest w rzeczywistości to nie wiem, ale instrukcja wyraźnie mówi, że krawężniki mogą nie być wykryte i że wyrównuje do krawędzi samochodów. Czyli dokładnie tak jakbyś tego nie chciał.

Jestem ciekaw czy ktoś w ogóle z tego korzysta...
Ja korzystam :) Auto może szybko wcisnąć się bez stresu w naprawdę niewielką przestrzeń, w którą musiałbym wykonać manewr idealnie, aby się wpasować. Z tego co zauważyłem, to faktycznie, dopasowuje się do aut z przodu i z tyłu, ale myślę, że w 95% przypadków takie zachowanie jest ok.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2543 dnia: 21 Stycznia 2017, 10:32:46 »
Witam,

Jak szybko brudzi się kamera cofania w Aurisie "kombi"? Bo kolega w Priusie, to co chwile musi przecierać. Z tym, że ponieważ kształtu inne, to może jest lepiej :)

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2544 dnia: 21 Stycznia 2017, 10:38:52 »
Przy takiej chlapie jak teraz to po kilku km

Tapatalk @ Xperia Z5C

Offline vannkama

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2545 dnia: 21 Stycznia 2017, 10:58:26 »
Toyota powinna "ściągnąć" patent z VW bodajże i zrobić kamerę cofania chowaną w znaczku - zawsze byłaby czysta  :-)
Ja w taką pogodę swoją przecieram palcem, gdy mijam bagażnik..

Offline m.i.p.s.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2546 dnia: 21 Stycznia 2017, 13:07:46 »
Hyundai i30 miał kamerę w znaczku parę lat temu. Pod wieloma względami Toyota za nimi nie nadąża, np dzienne ledy w aurisie to obciach. I30 z 2011r miał dużo ładniejsze.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #2547 dnia: 21 Stycznia 2017, 13:11:44 »
Pod wieloma względami Toyota za nimi nie nadąża
za to w usterkowości to już się zrównała :-)

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2548 dnia: 21 Stycznia 2017, 13:48:08 »
Chyba większość kamer w kombi się brudzi, taka uroda tego nadwozia, że jak chlapa, to tył cały jest upaćkany. Z tego co wiem w Fordach kamerki trzeba przecierać, w VW nie wiem - zapytam się w firmie.

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2549 dnia: 21 Stycznia 2017, 17:19:11 »
  Ja w taką pogodę swoją przecieram palcem, gdy mijam bagażnik..

Ja dodatkowo robię czasem tfu - tfu na palec.  <zalamka>
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl