Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596714 razy)

Mio

• Gość
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #3750 dnia: 26 Listopada 2018, 23:40:04 »
Świetnie, że udziela się tutaj @fazibazi, bo temat Priusa mu nie obcy, a ja w tym temacie właśnie.

Mam dylemat między dwoma modelami.

1. Prius II poliftowy.

+ Przyciąga napęd hybrydowy, ekonomia, cisza, rzekoma niezawodność i minimalistyczne, wciąż nowoczesne wnęrze i welurowe fotele z dużym podlokietnikiem - zależy mi na wygodnym, komfortowym aucie.
- Odpycha wiek konstrukcji, trudność w znalezieniu egzemplarza i fatalna podaż, a do tego trochę ekscentryczny wygląd.

2. Auris I przedliftowy, koniecznie automat, 1.6 132 KM.

+ Zachęca mniejsze nadwozie (nie potrzebuję dużego bagażnika) i potencjalna lepsza zwrotność, przytulniejszy nieco projekt nadwozia i bardziej konwencjonalne zegary, dwustrefowa klima i guzikowe radio.
- Odpycha ohydny, plastikowy podłokietnik, większe spalanie i opinie, że Auris I ponoć taki niezawodny nie jest.

Gdybym skłaniał się za Aurisem, to myślałbym o założeniu gazu. Nie obchodzi mnie "kiedy się zwróci", ma być tańszy w utrzymaniu. Tylko pytanie - czy warto, czy instalacja dobrze działa z 1.6 w automacie, czy nie psuje komfortu jazdy i płynności jazdy i co ważniejsze - czy może to być alternatywa dla Priusa? Chodzi mi tutaj głównie o ekonomię i niezawodność.

Budżet? 25-28-tys. na spokojnie, kupuję na wiosnę, więc być może coś drgnie w dół - obojętnie. Chętnie poznam Wasze opinie!

Wybaczcie, jeśli to nie ten wątek, ale nie miałem pojęcia gdzie zadać takie pytanie.
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2018, 23:43:08 wysłana przez Mio »

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3751 dnia: 27 Listopada 2018, 10:05:04 »
Auris 1 automat to tragedia - to jest zautomatyzowany manual, zjeżdza przy ruszaniu pod górę, trzeba ujmować gazu przy zmianach biegów.

Offline Tomaszzzz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3752 dnia: 27 Listopada 2018, 17:09:55 »
Witam wszystkich!

Chce sobie kupić Auris z silnikiem1,4 D4D. Co sądziecie o tym silniku? czy warto brać go w ogóle pod uwagę? jeśli tak to na co w szczególności zwrócić uwagę?
Z góry dzięki  :-)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3753 dnia: 27 Listopada 2018, 19:21:52 »
Chce sobie kupić Auris z silnikiem1,4 D4D. Co sądziecie o tym silniku?
Już od dawna cały internet  i gazety trąbią, że to świetny, trwały i niezawodny silnik. Ale trzeba zrobić poprawkę, jeśli kupujesz auto używkę, no bo nie wiadomo kto i jak eksploatował i jak dbał o ten silnik. Jakby trafił ci się jakiś szwank, żebyś potem nie winił auta i silnika, tylko to będzie wina poprzedniego użytkownika.
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2018, 19:24:55 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3754 dnia: 28 Listopada 2018, 18:37:40 »
Pytanie ogólne do 1.4D. Czy klapy wirowe w dolocie są problematyczne w tym silniku? Jak wygląda tu ten temat bo każdy artykuł w internetach wskazuje, że to miecz damoklesa, który wcześniej czy później daje o sobie znać - ale wiadomo są mniej i bardziej problematyczne silniki
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3755 dnia: 28 Listopada 2018, 23:55:09 »
Nie ma żadnych klap wirowych.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3756 dnia: 29 Listopada 2018, 11:03:52 »
Dziś rano zapaliła mi się żółta kontrolka od opon. Sprawdziłem opony - wyglądały OK. Pojechałem na stację, podpompowałem wszystkie (pokazywały ok. 2.0-2.2, dopompowałem na równo na 2.4). Kontrolka nie zgasła. Nacisnąłem długo przycisk przy schowku od czujników ciśnienia opon - kontrolka pomrygała trochę, zapaliła się, a potem zgasła.

I tu pytanie - czy wszystko zrobiłem OK? Tak to powinno wyglądać?
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3757 dnia: 29 Listopada 2018, 11:27:37 »
U mnie jest tak, że jak pojawia się mróz to kontrolka głupieje i zapala się ta lampka. Może wilgoć się gdzieś dostała a może ten typ tak ma. Nic z tym nie robiłem i auto ciągle jeździ ;)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3758 dnia: 29 Listopada 2018, 11:32:53 »
przecież jak jest mróz to cisnienie w oponach sporo spada.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3759 dnia: 29 Listopada 2018, 13:23:08 »
Nie ma żadnych klap wirowych.
dzięki za (pozytywną) informację
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3760 dnia: 29 Listopada 2018, 14:11:23 »
No ale nie aż tyle, i nie przy morozie -2C. Zresztą sprawdzałem i ciśnienie było ok, tylko czujnik źle działał.

Offline AdrianAdi10

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3761 dnia: 29 Listopada 2018, 17:21:52 »
dlaczego nie przy mrozie -2*C? przecież jak wymieniałeś/pompowałeś opony np w temp 10*C, a w tej chwili jest -2*C to różnica jest całkiem spora i to w zupełności wystarczy żeby zaświecił czujnik temp.

Offline Jurash

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3762 dnia: 29 Listopada 2018, 17:37:56 »
No ale nie aż tyle, i nie przy morozie -2C. Zresztą sprawdzałem i ciśnienie było ok, tylko czujnik źle działał.
Tak naprawdę, to spadek ciśnienia w oponach, przy spadku temperatury zewn. zależy tylko od różnicy pomiędzy temp. w której opona była pompowana i temp. bieżącą i może też nastąpić latem.
Przy różnicy 15 st. jest to spadek ciśnienia rzędu 10%. Myślę, ze na taki spadek ciśnienia w oponie czujniki już zareagują.
Jeśli mąż otwiera żonie drzwi samochodu - znaczy, że to nowy samochód albo nowa żona.

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #3763 dnia: 29 Listopada 2018, 17:42:02 »
Poza tym:
- mierzenie i/lub pompowanie kół po jeździe będzie zawyżone, bo opona jest rozgrzana i powietrze w niej ma podwyższone ciśnienie, kalibracja TPMS będzie oszukana,
- samo dopompowanie kół to sprężanie powietrza, za tym idzie wydzielanie ciepła i wzrost ciśnienia (pomijalnie),
- ciśnieniomierze ogólnodostępne zwykle mają sporą tolerancję (ja mam trzy, różnice wskazań do 0,3 bara).
Nie ma co wyciągać pochopnych wniosków. Myślę, że czujniki masz sprawne.
Spalanie - Motostat.pl

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #3764 dnia: 29 Listopada 2018, 19:17:16 »
dopompowałem na równo na 2.4). Kontrolka nie zgasła.
Kontrolka od razu nie zgaśnie, bo komputer musi odczytać i przetworzyć nową wartość ciśnienia. Trzeba chwilę pojechać autem, 2 - 3 minuty i dopiero wtedy gaśnie. U mnie tak właśnie jest i w/g instrukcji, tak ma właśnie być.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl