Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2596502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6210 dnia: 08 Czerwca 2021, 22:57:30 »
Auris II polift '2015+

w bieda radiu bez ekranu dotykowego, które gniazdo odpowiada za głośniki w tylnych drzwiach?
pytam, bo kiedyś jak wyjmowałem pamiętam, że była jedna kostka luźna, którą wpiąłem i teraz nie pamiętam która, a mam to nowe radio i będę też dokładał głośniki do tyłu.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6211 dnia: 09 Czerwca 2021, 00:17:56 »
Ktoś musiał nie dbać o auto

No pewnie było myte tylko deszczem, a jak wiadomo piachu z uszczelek taka forma detailowa nie usuwa.   <zalamka> Lub wcale nie było auto myte, tylko do sprzedania. No może na pustyni latało cały czas. Widzę jak czasem sąsiedzi myją szczotą tylko i ze strumieniem wody jak przy myciu rąk. <diabel>

Może to moja fanaberia, ale jak moja Auris przyjechała, to z 4h i 3 wody mi się zeszło z tym co widać po otwarciu drzwi na budzie i w około drzwi. Od góry na uszczelkach drzwi i budy kufra, to było kilkuletnie błoto. Szyby im dalej w tył, tym mniej myte, a trójkąty wcale. Środek na dole, to ktoś sprzątał tyle o ile, dlatego wywaliłem co się dało i po takim sprzątaniu, u mnie przez 10 lat nic takiego nie wystąpi. Bolce zagłówków po palcowaniu zaszły czymś białym i widziałem linie papilarne, musiałem to polerować. Lakier w dotyku był szorstki i tępy jak talerz po ludwiku. Silnik był siwy jak strach po 10 latach w polu kukurydzy, kolejne z 3 etapy i po roku na kolejnym przeglądzie usłyszałem, panie to nówka sztuka chyba. Jak się dba tak się ma. Podejście każdy ma swoje, nie zmienia się tego od tak, dlatego każdy robi jak zwykle, wedle siebie. Jeden lepiej, drugi wcale. Oczywiście coś tam robię więcej, ale jednak takie standardy często są nie trzymane.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2021, 00:21:07 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline trutlen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6212 dnia: 09 Czerwca 2021, 19:53:24 »
w bieda radiu bez ekranu dotykowego, które gniazdo odpowiada za głośniki w tylnych drzwiach?

Do tylnych głośników jest to białe 6-pinowe po lewej stronie zdjęcia. To większe, 10-pinowe jest od przednich i zasilania.

Mio

• Gość
« Odpowiedź #6213 dnia: 10 Czerwca 2021, 12:51:04 »
Mam pytanie odnośnie Aurisa I, wersja poliftowa (HSD) - rozważam wymianę klimatyzacji z jednostrefowej na dwustrefową, czy poza panelem i nagrzewnicą dostosowaną do takiego trybu pracy potrzebne są jeszcze inne, skomplikowane prace? I jeżeli ktoś się z takim pomysłem spotkał - czy to gra warta świeczki? :)

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6214 dnia: 10 Czerwca 2021, 17:17:45 »
A ile razy w życiu samochodu będziesz korzystał z 2 strefy ?

Mio

• Gość
« Odpowiedź #6215 dnia: 10 Czerwca 2021, 17:24:40 »
Na tyle często będzie to robić moja żona, że to rozważam ;)

Offline arekw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6216 dnia: 10 Czerwca 2021, 20:22:33 »
Znowu szybkie pytanko :)
Wsiadam rano guzik start zapinam pasy ruszam i zaraz piszczy jakbym pasów nie miał zapiętych WTF  kontrolka nie świeci od pasów a dźwięk jest jakby pasy nie były zapięte.
Zatrzymuje się- gaszę auto znowu odpalam jadę i już wszystko gra
Podpinałem obd nie ma żadnego bledu. Może ktoś miał taki przypadek ?
Dodam że u pasażera też nic nie leży na fotelu inaczej kontrolka też by się zaświeciła !

Wysłane z mojego ELS-NX9 przy użyciu Tapatalka

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6217 dnia: 10 Czerwca 2021, 23:53:16 »
Pewnie czujnik pasów

Offline arekw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6218 dnia: 12 Czerwca 2021, 00:13:08 »
Pewnie czujnik pasów
Popatrzę na wtyczki jutro na spokojnie. Jak nie to będę szukał czujnika , ale coś nie ma za wiele informacji :/

Offline arekw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6219 dnia: 15 Czerwca 2021, 21:23:43 »
Odpukac od 3 dni poruszałem wtyczkami pod tyłkiem i nic nie pika :) kiedyś pewnie wróci ale widocznie tam gdzieś coś szwankuje ;)

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6220 dnia: 15 Czerwca 2021, 21:38:11 »
Czy to jest normalne w aurisie 1.6 ze jak puszczę sprzęgło to jest ciut głośniej? W hali garażowej zauważyłem coś takiego

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6221 dnia: 15 Czerwca 2021, 21:58:43 »
puszczając sprzęgło "załącza się" łożysko oporowe/wyciskowe w sprzęgle i to je słychać ;)
teoretycznie nie powinno być słyszalne co świadczyłoby o jego zużyciu / uszkodzeniu ;)
aczkolwiek delikatna akustyczna zmiana pracy silnika po odpuszczeniu sprzęgła nie powinna niepokoić - to jest ten opór łożyska.

btw. jak wymieniasz sprzęgło to właśnie w komplecie: tarcza, docisk i właśnie to łożysko ;)
u mnie w starej Corolli dopiero przy 170 tys. jak sprzęgło już delikatnie zaczęło się ślizgać, to zaraz potem zaczęło łożysko "świergotac" po puszczeniu sprzęgła - znana przypadłość, że się ma "świerszcza" pod maską.

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6222 dnia: 15 Czerwca 2021, 22:23:26 »
puszczając sprzęgło "załącza się" łożysko oporowe/wyciskowe w sprzęgle i to je słychać ;)
teoretycznie nie powinno być słyszalne co świadczyłoby o jego zużyciu / uszkodzeniu ;)
aczkolwiek delikatna akustyczna zmiana pracy silnika po odpuszczeniu sprzęgła nie powinna niepokoić - to jest ten opór łożyska.

btw. jak wymieniasz sprzęgło to właśnie w komplecie: tarcza, docisk i właśnie to łożysko ;)
u mnie w starej Corolli dopiero przy 170 tys. jak sprzęgło już delikatnie zaczęło się ślizgać, to zaraz potem zaczęło łożysko "świergotac" po puszczeniu sprzęgła - znana przypadłość, że się ma "świerszcza" pod maską.
Nie świszczy nie buczy, tylko w garażu jak się niesie to słychać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6223 dnia: 16 Czerwca 2021, 02:08:42 »
Miejsce swoje w akustyce robi i wyolbrzymia, na śniegu nic nie usłyszysz. Jedno łożysko działa przy pedale nie wciśniętym, drugie przy wciśniętym. Po tym można wyczaić które ma problem. 

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6224 dnia: 16 Czerwca 2021, 20:49:13 »
Czy to jest normalne w aurisie 1.6 ze jak puszczę sprzęgło to jest ciut głośniej? W hali garażowej zauważyłem coś takiego
Jak puszczasz sprzęgło to skrzynia kreci wałkiem i zebatkami.
To normalne że ja słychać - ale nie powinno to być głośne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl