Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2595448 razy)

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #6915 dnia: 31 Grudnia 2021, 00:32:33 »
Auto może i wyłączone ale komputer w stanie czuwania, oczekuje na sygnał z pilota do otwarcia drzwi. Zasilanie dostaje z akumulatora 12V a po podłączeniu ładowarki bez odpinania klem tak naprawdę ładowarka go zasila.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #6916 dnia: 31 Grudnia 2021, 08:26:55 »
Ładowarka CTEK to Szwedzka firma i to to mercedes wśród ładowarek. Wygrała wiele testów porównawczych nawet w tym roku w Auto Świat.
Jak już mam podłączać bez odpinania klem to wolę porządną ładowarkę niż jakąś biedronkową ryzykować.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #6917 dnia: 31 Grudnia 2021, 10:11:32 »
@fynooh
Chodzi o bezpieczeństwo elektroniki, poczytaj np. tu:
https://www.motofakty.pl/artykul/ryzykowne-ladowanie.html

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #6918 dnia: 31 Grudnia 2021, 23:17:36 »
Auto może i wyłączone ale komputer w stanie czuwania, oczekuje na sygnał z pilota do otwarcia drzwi. Zasilanie dostaje z akumulatora 12V a po podłączeniu ładowarki bez odpinania klem tak naprawdę ładowarka go zasila.

Chodzi o bezpieczeństwo elektroniki, poczytaj np. tu:
https://www.motofakty.pl/artykul/ryzykowne-ladowanie.html

Jezu, ja pierdziele, nie będę już ładował Corolli ładowarką, dzięki wam.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
« Odpowiedź #6919 dnia: 01 Stycznia 2022, 09:07:45 »
Najlepiej nie dotykać klem bo człowiek też potrafi być naładowany i jeszcze jakaś zwara pójdzie … powiem tylko tyle, że jestem bardzo zadowolony z ładowarki z Lidla, którą kupiłem za 50 PLN i nigdy nie odłączałem akumulatora do ładowania

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6920 dnia: 02 Stycznia 2022, 11:50:17 »
Na podstawie czego stwierdzasz, że masz niedoładowany akumulator 12V?

Na podstawie miernika cyfrowego który pokazuje napięcie na akumulatorze 12V czasem 12.1V

W Toyocie Yaris 1.33 która jeździ na jeszcze krótszych odcinkach mierzyłem dziś napięcie na nie odłączonym aku (temperatura +12)
Napięcie 12.48 akumulator też z 2020r tyle że Bosch S5 54AH.

W Corolli tak jak już pisałem 12.1 V

Skąd taki spadek w Corolli ? Przecież w Corolli HSD akumulator ma łatwiejsze życie.
Może kiedyś jak auto było w salonie to akumulator był notorycznie niedoładowany ?
Albo ten fabryczny typ tak ma.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6921 dnia: 02 Stycznia 2022, 12:43:16 »
W Corolli tak jak już pisałem 12.1 V

Skąd taki spadek w Corolli ?

Pisałeś, że kupiłeś auto powystawowe, więc może trochę stało w salonie z niedoładowanym akumulatorem i się zasiarczył trochę, ale twój CTEK ma funkcję odsiarczania, więc powinien go zregenerować, jeśli to by było to. No, ja jeżdżę od kilku dni na króciutkich odcinkach, 0,5 - 3 km i miernik pokazuje mi zawsze 12,52 - 12,55 V w temperaturze w garażu ok. 10 st..

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #6922 dnia: 03 Stycznia 2022, 01:18:50 »
Strasznie słabe jest ogrzewanie.

Bo nie masz pakietu zimowego, ja mam i jest dodatkowo nagrzewnica 600W. Po uruchomieniu auta, włączeniu ogrzewania, praktycznie od razu po ruszeniu leci ciepłe powietrze, o zapachu "farelki". Taki stan jest do czasu, kiedy w normalnym układzie płyn nie osiągnie odpowiedniej temp. Dalej nagrzewnica elektryczna się wyłącza i leci ciepełko z tradycyjnego układu. Przy ustawieniu klimy na soft, z tradycyjnego układ leci pow. powoli, a z elektrycznej dużo mocniej wieje, bez względu na ustawiony soft.   

niska temp. wpływa na te niższe napięcie.
Bankowo wpływa na szybszy postęp spadku. Warunki optymalne dla aku to pow 20C, w takich warunkach wartości wolno spadną i aku skoro nie ma spadków, łatwiej się doładowuje.

Ja ostatnio aby wzmocnić w aku wartości na tyle, by podczas kolejnych jazd się utrzymywały, musiałem zostawić automat na (62+32)h= 94h. Zaznaczam nie ślepego max ładowania, tylko podtrzymania pewnej wysokości V.

Stara szkoła uczyła, że przy 12,70V jest full %. Może się coś zmieniło. U siebie w Aurisie, testując po czasie, przy 12.60V mam full lub coś ponad nawet. Ale w drugim aucie jest full, przy 12,75V. To dokładnie chyba zależy od aku, jego rodzaju też. 

Trzy? Cztery razy? Ok, pierwsze uruchomienie potrwa dłużej póki silnik temperatury nie złapie. Dobra, nie namawiam.

Całe to eco w pigułce, ładowanie aku przez silnik na postoju, sorry total zaprzeczenie. Już lepiej zaufać z przymrużeniem oka, że ładowarka weźmie prąd z OZE.   

Co do samego ładowania, oczywiście można ładować aku 12V zewnętrzną ładowarką ale trzeba mieć pewny sprzęt, nawet serwis zaleca żeby odłaczać w takim przypadku klemę minusową od aku, chociaż nie tylko z tego powodu, chodzi też o możliwość zrobienia zwarcia dodatnią klemą do karoserii. Wszelkie odchyły parametrów ładowarki i np nagły wzrost napięcia na aku może uszkodzić delikatną elektronikę w aucie. O wiele pewniejsze i na pewno bezpieczniejsze dla aku jest ładowanie samą hybrydą, tamtejszy kontroler zadba o prawidłowe naładowanie i na pewno niczego nie popsuje, jedyna niedogodność to konieczność pozostawienia auta w pozycji READY i dźwięk odpalanego co jakiś czas silnika. No i należy zadbać, żeby bak nie był pusty, dużo nie spali ale jak zaczniesz na mocnej rezerwie to po paru godzinach może być niespodzianka...

Tak sprzęt nie z marketa, jasne działanie i wartości które na aku daje, żaden prostownik ślepy. Dzwoniłem do ASO też podpinają auta do sprzedania, czy na demonstracje i nic nie odpinają. Dobra ładowarka czy tester mają własne zabezpieczenia przepięciowe jak i pomyłki +/-, ja obecnie tester i ładowarkę mam taką, że zero iskier, tylko informacja źle podłączyłeś. Dodatkowo trzeba zachować kolejność podłączania wszystkiego i ja stosuję jeszcze listwę bezpieczną. Ładowałem w dwóch autach i OK. Taki sprzęt mam po raz pierwszy i przyznaję zastanawiałem się, tym bardziej bym się zastanawiał w nowszych czy HB autach. Jednak są nowe auta, które celowo do takich podładowań, mają wyprowadzone złącza z dala od aku. Jak wyżej, zaprzeczenie ekologii, pytanie czemu kontroler do tej pory nie zadbał o aku w kolegi warunkach, za mało miał czasu ?     
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6923 dnia: 03 Stycznia 2022, 01:56:17 »
ja sam raz w miesiącu teraz jesienią i zima podladowuje, podpinam prostownik bezpośrednio do aku i za kilka godzin idę do garażu odpinam i wszystko gra

Podpinasz zwykły prostownik pod aku nie wypięty z instalacji ? A jakie masz V na koniec tych kilku godzin ?

Prostownik pakuje aku ile wlezie i to wymaga kontroli, automaty są w tym ograniczone i dlatego nie trzeba ich kontrolować. Lub mają osobną opcję Recond z pow. 15V. Jak na mnie, do aku w aucie dobry automat tak, prostownik tylko do aku wyjętego. Choć ostatnio testowałem na wyjętym aku EFB i niby prostownik V czy A daje wysokie, to jednak stonowane wartości automatu dały lepsze rezultaty. 

Bo moja niby polskiego producenta, ale na sprzęcie napisane Made in China :(

Na to nie zwracaj uwagi, w elektronice wszystko jest z Chin, to nieuniknione. Ja kupowałem swoją Optimate w promo, normalnie kosztuje teraz ponad 500 dukatów i jest z DE i też pisze to samo. Ale jest polecana, sprawdza aku naładowany, no i po niej wartości utrzymują się dłużej. Co do instrukcji, jest polska wersja, jednak wszystkiego tam nie opisali. Ale w obydwu autach mi działa.  Zachowuję jeszcze zasadę, ładowanie po ok 1h jak elektronika w aucie śpi, podczas nie otwieram w aucie niczego.

https://moto-akcesoria.pl/ladowarki/28856-ladowarka-optimate-6-ampmatic-do-akumulatorow-3-ah-do-240-ah.html?gclid=EAIaIQobChMIte6QuquU9QIVFgWiAx0y8QyKEAQYBiABEgKimfD_BwE

Kiedyś to nie było automatów, a ślepe prostowniki. Wyjmujesz aku jak coś bezmyślnego może walić V ponad 15 czy 16V bo może elektronika tego nie znieść, a co czasem danemu aku jest potrzebne. Do profilaktyki nie trzeba wyjmować i automat, jedynie pamiętać co jakiś czas. To zależy od przypadku, danemu aku automat może nie pomóc, tylko prostownik. Tak do innych może wystarczyć sam automat i OK. Aku się zmieniają na te zamknięte na amen, to gazowanie odpada i rynek automaty przejmują.

Jak już mam podłączać bez odpinania klem to wolę porządną ładowarkę niż jakąś biedronkową ryzykować.

Akurat tu się zgadzam w pełni. Automat mam pierwszy w życiu i ta zasada pierwotnie przyświecała mój wybór Optimate6.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6924 dnia: 04 Stycznia 2022, 20:09:43 »

Dostałem dziś informację z ASO, że można bez problemu odłączyć klemy, gdyby zaszła potrzeba doładowania akumulatorka 12 V, więc po co ryzykować i ładować bez odłączania? Nie dopytałem się, czy można ładować bez odłączania klem, dowiem się. Mam nadzieję że doradca serwisu udzielił mi wiarygodnych informacji.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6925 dnia: 04 Stycznia 2022, 23:45:52 »
Nie dopytałem się, czy można ładować bez odłączania klem, dowiem się. Mam nadzieję że doradca serwisu udzielił mi wiarygodnych informacji.
Żaden poważny doradca, nie poleci Ci takiego ładowania :) (nie to żeby zaszkodziło, ale są zasady ;) )

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6926 dnia: 04 Stycznia 2022, 23:55:40 »
Nie dopytałem się, czy można ładować bez odłączania klem, dowiem się. Mam nadzieję że doradca serwisu udzielił mi wiarygodnych informacji.
Żaden poważny doradca, nie poleci Ci takiego ładowania :) (nie to żeby zaszkodziło, ale są zasady ;) )

Dokładnie. ASO raczej nie powie że można sobie do nieodłączonego aku podłączać co się chce bo jak ktoś faktycznie podłączy np. uszkodzoną ładowarkę to później będzie atakował serwis że ten powiedział że można. Nikt nie chce na siebie sprowadzać takiego ryzyka. ASO też nigdy nie powie że sobie można wymienić oleju w skrzyni biegów jeśli producent nie zaleca. itp. Tak więc nie ma sensu ASO  pytać o takie rzeczy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6927 dnia: 05 Stycznia 2022, 00:00:03 »
bo jak ktoś faktycznie podłączy np. uszkodzoną ładowarkę
Ładowarkę jak ładowarkę, ale jak podłączy prostownik z krwi i kości, nawet najlepszy? Przecież nie każdy widzi różnicę w działaniu.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6928 dnia: 05 Stycznia 2022, 01:45:21 »
A czy w ASO powiedzą wszystko co się dzieje po ponownym podłączeniu aku. Raczej wszystkiego nie opowiedzą. Na forum innej marki nie ma jasnych w tym informacji, nikt się nie rozpisał. Ja od drugiego auta otrzymałem z ASO odpowiedź, najpierw nie wiem, a po czasie no tak, przecież my sami w salonie podpinamy automaty, na doładowanie lub demonstracje. Szukałem automatu, bo nie wiem co zginie po odpinaniu, a nie chciałem też stracić szerszych danych z motogodzin interwału. Do tego mam aku EFB zamknięty całkowicie. A skoro w pierwszym aucie jest OK z tą ładowarką, to po co mam się szarpać z aku Toyoty.

Czasy i zaawansowanie aut, postęp ogólny, wymuszają powstawanie automatów, w miejsce bezmyślnych prostowników, które trzeba kontrolować. Takie czasy są, że urządzenia są bardziej zaawansowane i bezobsługowe prawie. W przyszłości prostowniki odejdą do lamusa. Jednak trzeba wiedzieć jak się posługiwać i większość przypadków złych wynika z błędów właściciela, lub oszczędzaniu na pewności sprzętu.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/prostowniki-jakie-polecacie-jakie-odradzacie.617/post-93315

Wy błędnie jakieś pojedyncze chyba przypadki stawiacie wobec milionów, kiedy nic się nie działo. Tak samo można by się bać wyjść na ulicę, bo komuś jednemu z miliona spadła cegła na głowę, a mógł iść inną ulicą. Odnośnie swojej ładowarki, mam przykład sprzedawcy a zarazem warsztatu, gdzie takie używają i to nie od teraz, tylko latami. 

Zapominacie też o tym, że są auta z przystosowaniem do tego typu podładowań, są auta w których po odłączeniu można wiele stracić, a czasami po tym tylko ASO jest coś w stanie pomagać. Wiem o tym dokładnie, że są także auta, w których koduje się nowy aku. Jeśli się tego nie zrobi a wymieni, to kaszanka się niezła robi. Więc wyjmowanie aku, nie jest zawsze standardowym tylko wyjęciem.

Z jednej strony zaawansowanie to wymusza, a z drugiej postęp techniczny czasu. Coraz więcej jest takich aku, gdzie nie ma dostępu do środka, co wyklucza bezmyślne ładowanie z gazowaniem. Gazy nie mają bardzo jak uchodzić i dolewki są niemożliwe. Choć znam takich co w AGM wiercą otwory, wsadzają korki, dolewają i wszystko jest jak było, a ładowania przynoszą dobre rezultaty.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/prostowniki-jakie-polecacie-jakie-odradzacie.617/post-85725

Sam sprawdziłem poprzedni EFB, bo w akumulatorach powiedzieli, automat za mało V daje, trzeba na prostownik. Skoro mam go poza autem, to przetestowałem i po prostowniku tylko V było na dobrym poziomie. Reszta już dużo gorzej, A - 50, R - 0,60 i zużycie - 10, to były najwyższe wartości, jakie w kilku testach po ładowaniu widziałem. Nie zawsze sprint prostownika jest dobry, jak w zwykłym ładowaniu, mniejsze wartości w dłuższym czasie i się doładuje dobrze, coś takiego jest łagodniejsze dla aku.
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2022, 01:49:35 wysłana przez Rademenes »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6929 dnia: 05 Stycznia 2022, 18:58:20 »
Pan doradca serwisu z ASO tak odpisał - "Witam ponownie. Oczywiście bezpieczniej będzie odłączyć akumulator od auta. Im miej zewnętrznych napięć w tym samochodzie tym lepiej - unikamy ryzyka uszkodzenia. Po ponownym podłączeniu klem trzeba będzie nastawić zegarek. Poza tym nie wymaga żadnych dodatkowych czynności."

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl