Autor Wątek: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź  (Przeczytany 2597146 razy)

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
« Odpowiedź #8475 dnia: 16 Listopada 2025, 14:00:28 »
Witamy

Zapnij pompkę z manometrem do czujnika nabij 0,2 potem 0,4 potem 0,6 bara i sprawdź sam czujnik czy dobrze pokazuje, dopiero potem cała reszta diagnozy bo wpuścisz się w maliny
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline KubaS

• Prawie Toyot
  • Samochód:: auris
« Odpowiedź #8476 dnia: 20 Listopada 2025, 14:13:56 »
Witam,
mam felgi 7 cali ET30, opony 205/55 i toyote auris II kombi, będzie to pasować do siebie? nie będą za szerokie te felgi?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8477 dnia: 20 Listopada 2025, 14:33:53 »
Witam,
mam felgi 7 cali ET30, opony 205/55 i toyote auris II kombi, będzie to pasować do siebie? nie będą za szerokie te felgi?
...pomijając fakt, że nie podałeś pełnych danych, tu sam wszystko ogarniesz ( pamiętaj że oprócz średnicy felgi, szerokosci i et, ważny jest też otwor centralny, bo felga może wymagać pierścieni redukcyjnch, lub zwyczajnie nie wejdzie na piastę).

Kalkulator ET Felg Aluminiowych | LadneFelgi.pl https://share.google/V33kkoQhlKzPaqrAz
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline KubaS

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8478 dnia: 20 Listopada 2025, 14:39:19 »
Dzięki, racja zapomniałem dodać że to R16, już liczyłem też ile to będzie więcej wystawać (~2cm), ale może ktoś ma doświadczenie czy taka różnica względem orginalnych felg robi problemy. Teraz mam R16 6.5" ET45 i taki sam rozmiar opony. Na oko/mierząc miarką miejsca przy pełnym skręcie jest więcej o wiele niż 2cm ale też w aucie nikogo nie ma i na zakrętach to może też inaczej wyglądać?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8479 dnia: 20 Listopada 2025, 14:58:35 »
Nie zmieścisz się w dopuszczalnym przepisami rozstawie kół, który może wynosić max 2 %, czyli nieco ponad 15mm na stronę u Ciebie.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8480 dnia: 20 Listopada 2025, 18:38:31 »
Cześć,
Ostatnio poluzowała mi się ta osłona przeciwsłoneczna kierowcy w Touring Sports hybryda 2015 i niestety opada, zasłaniając widok.
Ciekawe, czy da się to gdzieś kupić, bo naprawić to raczej ciężko.

Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #8481 dnia: 20 Listopada 2025, 18:44:46 »
Chyba coś mylisz - max. 2% dotyczy odstępstwa obwodu koła. Co do rozstawu, to koło nie miże wystawac poza obrys błotnika. W tym przypadku nie będzie. Zewnętrzna krawędź felgi na tych 7-calowych et30 "wyjdzie" na zewnątrz o ½ x. 0,5"" + 15 mm = niecałe 23 mm w stosunku do tych 6,5" et45.

Offline KubaS

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8482 dnia: 20 Listopada 2025, 20:57:43 »
Jedno koło zamontowałem i jest prawie równo z błotnikiem, ale nie wystaje. Wydaje mi się, że nic nie obciera, przynajmniej z jazdy w kółko po parkingu tak wnioskuje. Coś polecacie sprawdzić, żeby nie było żadnych wątpliwości?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8483 dnia: 20 Listopada 2025, 21:11:29 »
Chyba coś mylisz - max. 2% dotyczy odstępstwa obwodu koła. Co do rozstawu, to koło nie miże wystawac poza obrys błotnika. W tym przypadku nie będzie. Zewnętrzna krawędź felgi na tych 7-calowych et30 "wyjdzie" na zewnątrz o ½ x. 0,5"" + 15 mm = niecałe 23 mm w stosunku do tych 6,5" et45.
Nie mylę, obwód na plus może być max 1.5% na minus do 2%.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #8484 dnia: 20 Listopada 2025, 23:00:02 »
Jedno koło zamontowałem i jest prawie równo z błotnikiem, ale nie wystaje. Wydaje mi się, że nic nie obciera, przynajmniej z jazdy w kółko po parkingu tak wnioskuje. Coś polecacie sprawdzić, żeby nie było żadnych wątpliwości?

Poszukaj "leżącego policjanta", najlepiej takiego w formie długiej i szerokiej wyspy a nie garbu - wjedź na niego i zjedź z niego kilka razy tak, żeby auto "siadło" na zawieszeniu (tylko nie przesadź z prędkością :grin: )

Do mojej Corolli na oryginalnych felgach 7,5" et40 i oponach 225/45 założyłem dystanse 15 mm na przód (i 20 mm na tył), boki opon są równo z krawędzią błotnika i nic nie przyciera ani podczas jazdy na wprost, ani podczas skręcania.

A gdybyś chciał więcej historii o zmianie ET, to zapraszam do mojego wątku o dystansach: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=56275.msg811888#msg811888
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2025, 23:24:13 wysłana przez Jacek_63 »

Offline uno0

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris II Hybrid
« Odpowiedź #8485 dnia: 30 Listopada 2025, 21:15:59 »
drażni mnie przekłamywanie prędkości w mojej Aurisce.....w Yarisce było to 5 km/h a teraz to 8km/h. Czy można to skorygować i zakodować  zmianę w kompie czy trzeba fizycznie zmieniać oponki?

być może jest rozwiązanie problemu ale nie jechałem więcej niż 100... w aplikacji Hybrid, ustawienia, współczynnik korekcji prędkości zmieniłem waertość z 1 n a 0,8 i teraz pokazuję mi nie o 8 a normalnie o 5km/h więcej niż na GPS. Na razie warunki i rozkład dnia nie pozwalają na szybszą jazdę.....Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2025, 21:17:33 wysłana przez uno0 »

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8486 dnia: 07 Stycznia 2026, 20:31:56 »
Cześć,
Ostatnio poluzowała mi się ta osłona przeciwsłoneczna kierowcy w Touring Sports hybryda 2015 i niestety opada, zasłaniając widok.
Ciekawe, czy da się to gdzieś kupić, bo naprawić to raczej ciężko.
Dopiszę, że kupiłem na Aliexpress zamiennik.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8487 dnia: 07 Stycznia 2026, 20:52:52 »
Wygląda na to, że ostatnio czujnik ciśnienia powietrza w prawym przednim kole nie łączy się z komputerem pokładowym.
Po uruchomieniu auta, najpierw lampka ogumienia miga, a potem świeci ciągle.
Z tego co poczytałem, może to oznaczać problem z baterią czujnika.
Czy to oznacza zakup nowego czujnika czy jest możliwość wymiany samej baterii? U wulkanizatora?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8488 dnia: 07 Stycznia 2026, 23:01:25 »
Jeśli chce Ci się bawić w wymianę baterii to na YT są tutoriale. Bateria jest zalana tym czymś silikono-podobnym.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8489 dnia: 07 Stycznia 2026, 23:25:36 »
Aaa, to chyba mi się nie chce. Czyli raczej wymiana czujnika, np. u wulkanizatora.
Tylko taki nowy czujnik nie będzie chyba "dogadany" z samochodem.
Czy samemu można "dogadać" ich ze sobą?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl