Przed chwilą skończyłem przekładanie cel i czyszczenie blaszek w baterii. Blaszki były nieźle zaśniedziałe. W każdym razie złożyłem wszystko do kupy i niestety wyskoczył check hybrid system. Nie mam napięcie na gnieździe zabezpieczenia baterii - powinno być? Macie jakiś pomysł?
moim zdaniem samo czyszczenie blaszek nie pomogło - masz najprawdopodobniej jeden lub więcej bloków słabszych i to wyrzuca błąd "check hybrid system"
co masz na myśli "gnieździe zabezpieczenia baterii" ?
jeśli gniazdo zwory serwisowej no to napięcia tam mieć nie będziesz jeśli prius nie będzie w trybie ready - a gdy będzie no to załączą się przekaźniki włączające baterię HV i tam powinno być pełne napięcie z HV czyli ok 230V
ja jestem po ponownej (drugiej) wymianie ogniw i od jednego sprzedawcy ogniwo nie podeszło, ale jak kupiłem od tego sprzedawcy co poprzednio - wszystko jest znów OK.
średnia delta na poziomie 0.15V estymowana pojemność w zakresie 50-40 % SOC - 2.5Ah co uważam za całkiem dobry rezultat.
nie robiłem specjalnie wyrównywania napięcia na ogniwach, które kupiłem - na początku było faktycznie niższe ale po przejażdżce i paru cyklach ładowania/rozładowywania - dorównało pięknie do pozostałych
tym razem śrubki na ogniwach skręciłem momentem 6.77Nm (60 calofuntów, wcześniej 16 calofuntów) - powinno być lepiej