Autor Wątek: PRIUS - problem z baterią HV  (Przeczytany 253538 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: PRIUS - problem z baterią HV
« Odpowiedź #150 dnia: 09 Maja 2019, 14:19:32 »
Powiem tak,zaryzykowałem, moja bateria i tak mocna już nie jest, i mam do wymiany jeden blok...
Stałem godzinę w tym trybie konserwacji, myślę że to jeszcze krótko, ale...
Wyrównuje się napięcie na blokach, i wcześniej środek baterii (czyli strefa 2)miał temperaturę wyższą o nawet 4/5 stopni między 1 i 3, a teraz temperatury się zrównały, i bateria mimo tego bloku do wymiany chodzi lepiej, niż przedtem...

Oczyściłeś blaszki.  Poskładałeś wszystko do kupy

Teraz, czy będziesz ładował i rozładowywał baterie na miejscu, czy pojeździsz sobie po okolicy efekt będzie ten sam.
Jest szansa, że wszystkie bloki zbalansują się, okażą się dobre i wymiana nie będzie potrzebna. Musisz na bieżąco monitorować napięcia. Daj też znak za jakiś czas, co słychać.

Zaśniedziałe blaszki zwiększają opór całego obwodu. Efekt jest taki, że zarówno ładowanie jak i rozładowywanie baterii jest trudniejsze (mniejsze natężenie prądu). Również odczyt napięcia poszczególnych modułów może być zakłócony.

Offline mihnik1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: 01 Lipca 2019, 16:52:14 »
Od pewnego czasu zdarza mi się, że bateria rozładowuje mi się do jednej kreski. Wcześniej nigdy czegoś takiego nie zauważyłem. Poza tym spalanie ok., bez zmian. Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją?

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #152 dnia: 01 Lipca 2019, 19:25:34 »
Od pewnego czasu zdarza mi się, że bateria rozładowuje mi się do jednej kreski. Wcześniej nigdy czegoś takiego nie zauważyłem. Poza tym spalanie ok., bez zmian. Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją?
U mnie jest to samo, mniej więcej od pół roku. Spalanie minimalnie wzrosło.

Offline Julian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #153 dnia: 01 Lipca 2019, 23:04:38 »
U mnie też się to dzieje chyba od kiedy zaczęły się te upały. Samochód po odpaleniu jakby bardziej niż zwykle korzystał z baterii. Czasami przejadę kilkaset metrów zanim spalina zacznie dawać moc na napęd (a odpala się od razu). Czasami dzieje się to nawet na ciepłym silniku po ok. godzinnym postoju i tego zachowania szczególnie nie rozumiem. Bateria rozladowuje się czasami nawet poniżej 20% (mam ją już też w nie najlepszym stanie). Spalanie na pierwszych kilometrach jest większe bo spalina musi długo ładować baterię po czymś takim.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #154 dnia: 01 Lipca 2019, 23:19:32 »
To oczywiste, ze jak sa upaly to sprezarka klimatyzacji wiecej pradu pobiera, co w tym dziwnego?

Offline damian.r4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #155 dnia: 02 Lipca 2019, 09:02:32 »
To oczywiste, ze jak sa upaly to sprezarka klimatyzacji wiecej pradu pobiera, co w tym dziwnego?
Tak ale komputer nie powinien dopuścić do tak"głębokiego" rozładowania bo jedna kreska to już poniżej 40% naładowania. To może świadczyć, że któreś z ogniw nie wydala. Ja tak miałem ostatnio i w końcu wywaliło błąd tzn. czerwony trójkąt. Okazało się że jedno z ogniw bloku 4 jest padnietę. Ogniwo wymieniłem i wszystko wróciło do normy. Bateria nawet przy wczorajszym upale rozładowywała się max do dwóch kresek.

Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #156 dnia: 02 Lipca 2019, 09:05:43 »
Ogniwo wymieniłem i wszystko wróciło do normy.
W ASO? Czy inaczej?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline damian.r4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #157 dnia: 02 Lipca 2019, 09:26:53 »
Ogniwo wymieniłem i wszystko wróciło do normy.
W ASO? Czy inaczej?
Sam sobie wymieniłem.

Offline Julian

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #158 dnia: 02 Lipca 2019, 13:19:17 »
Chodziło mi o to że komputer tak dziwnie ostatnio steruje napędem, że nawet kiedy mam temperaturę spaliny ok. 60 st. i zaczynam jazdę, to dłużej jedzie na samym elektryku (z włączoną spaliną) niż np zimą kiedy musi się rozgrzać (wtedy to już chyba przy trzydziestu paru stopniach spalina daje napęd). Dzieje się tak nawet przy mocniejszym wciśnięciu gazu (wskaźnik na polu gdzie zawsze już silnik spalinowy napędza).
Nie sądzę żeby to z powodu słabej baterii komputer tak robił. Chyba powinno być wtedy odwrotnie - bardziej powinien używać spaliny do napędu.

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #159 dnia: 28 Lipca 2019, 17:27:32 »
Przed chwilą skończyłem przekładanie cel i czyszczenie blaszek w baterii. Blaszki były nieźle zaśniedziałe. W każdym razie złożyłem wszystko do kupy i niestety wyskoczył check hybrid system. Nie mam napięcie na gnieździe zabezpieczenia baterii - powinno być? Macie jakiś pomysł?

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #160 dnia: 28 Lipca 2019, 17:38:13 »
Dr Prius jak i hybrid assistant pokazują, że z baterią ok, niby nie ma błędów. Więc co to może być?

Kolejny zrzut pokazuje jeszcze inne parametry
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2019, 18:05:34 wysłana przez parian »

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #161 dnia: 28 Lipca 2019, 22:05:27 »
Przed chwilą skończyłem przekładanie cel i czyszczenie blaszek w baterii. Blaszki były nieźle zaśniedziałe. W każdym razie złożyłem wszystko do kupy i niestety wyskoczył check hybrid system. Nie mam napięcie na gnieździe zabezpieczenia baterii - powinno być? Macie jakiś pomysł?

moim zdaniem samo czyszczenie blaszek nie pomogło - masz najprawdopodobniej jeden lub więcej bloków słabszych i to wyrzuca błąd "check hybrid system"

co masz na myśli "gnieździe zabezpieczenia baterii" ?

jeśli gniazdo zwory serwisowej no to napięcia tam mieć nie będziesz jeśli prius nie będzie w trybie ready - a gdy będzie no to załączą się przekaźniki włączające baterię HV i tam powinno być pełne napięcie z HV czyli ok 230V

ja jestem po ponownej (drugiej) wymianie ogniw i od jednego sprzedawcy ogniwo nie podeszło, ale jak kupiłem od tego sprzedawcy co poprzednio - wszystko jest znów OK.

średnia delta na poziomie 0.15V estymowana pojemność w zakresie 50-40 % SOC - 2.5Ah co uważam za całkiem dobry rezultat.

nie robiłem specjalnie wyrównywania napięcia na ogniwach, które kupiłem - na początku było faktycznie niższe ale po przejażdżce i paru cyklach ładowania/rozładowywania - dorównało pięknie do pozostałych

tym razem śrubki na ogniwach skręciłem momentem 6.77Nm (60 calofuntów, wcześniej 16 calofuntów) - powinno być lepiej

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #162 dnia: 28 Lipca 2019, 22:58:08 »
No dobra, niepotrzebnie zawróciłem gitarę, sorry. Przyczyną było nie wsunięte do końca zabezpieczenie baterii. W wolnej chwili wrzucę zdjęcie blaszek po przebiegu 280kkm, ogólnie wyglądały nieciekawie.

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #163 dnia: 29 Lipca 2019, 06:14:41 »
Załączam wspomniane zdjęcie blaszek. Ogólnie najlepiej chyba kupić nowe, jeśli komuś szkoda czasu na czyszczenie. Ja się nie przygotowałem z zakupem i jechałem każdą jedną. Najszybciej to szło jak włożyłem po kilka sztuk w imadło, najpierw szczotką drucianą, a później wykończenie papierem ściernym.
I tak najtrudniejszym zadaniem było zmieszczenie cel na nowych miejscach, dobrze, że przez chwilę miałem pomocnika, sam bym chyba nie dał rady ich ścisnąć.
Czy moja robota nie poszła na marne okaże się dopiero jak zrobię nowy test baterii.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka

Offline damian.r4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #164 dnia: 29 Lipca 2019, 20:14:07 »
Parian wierz mi, że Twoje blaszki nie wyglądały tragicznie. Szkoda że nie zrobiłem zdjęcia swoich przed czyszczeniem. Mój Prius myślałem że ma przelatane niecałe 300kkm ale licznik mi się zatrzymał tak więc ma niestety duuuużo więcej niż myślałem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl