Autor Wątek: nawiew przedniej szyby  (Przeczytany 15705 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AniaCz

• Toyot Leżący
  • *
nawiew przedniej szyby
« dnia: 04 Grudnia 2013, 09:17:39 »
Witam,
wczoraj zauważyłam, że w moim Aurisie nie działa mi nawiew przy przedniej szybie, wszystkie inne dmuchają jak szalone a ten przy samej szybie prawie wcale. Co może być przyczyną?  :o

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: nawiew przedniej szyby
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudnia 2013, 09:26:13 »
Co może być przyczyną?
ustawienie przełącznika
na położenie dmuchawy co
dmuchają jak szalone
:)
« Ostatnia zmiana: 04 Grudnia 2013, 09:31:30 wysłana przez bis24 »

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudnia 2013, 10:25:07 »
jeśli wciskasz przycisk nawiewu przedniej szyby i nadal wieje ci na kabinę, to przyczyny szukałbym w styku przycisku lub sterowniku.
Pytanie - jeśli wciskasz przycisk nawiewu przedniej szyby - to on się podświetla? jeśli się podświetla - to styk jest - problem najprawdopodobniej w sterowniku.
Kolejny test - czy przełączenie nawiewów z nawiewu tylko kabiny na nawiew tylko na nogi działa prawidłowo? jeśli tak - czyli po przełączeniu przestaje wiać z górnych nawiewów i zaczyna tylko z dolnych - to sterownik jest najprawdopodobniej dobry, tylko zacięło się jakieś cięgno, które otwiera nawiew na szybę.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline AniaCz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Grudnia 2013, 11:23:34 »
dzięki za podpowiedzi, spraktykuję i zobaczymy :song:

Offline AniaCz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Grudnia 2013, 11:47:50 »
Sprawdziła, nawiew na nogi jest ok, boczne nawiewy i ten nawiew na desce co do góry dmucha też działa, to co teraz? serwis? czy można samemu to cięgno naprawić, wymienić czy sprawdzić? tylko żebym nie musiała polowy auta rozebrać :o

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Grudnia 2013, 12:19:41 »
no, ale podstawowe pytanie jest takie - czy przycisk nawiewu na szybę się zapala, a jak się świeci, to i tak dmucha tymi nawiewami na kabinę (środkowe nawiewy)?
czy po przełączeniu na nawiew na nogi, nawiew na kabinę przestaje wiać?
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline AniaCz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Grudnia 2013, 12:32:09 »
przycisk nawiewu się zapala, dmucha wtedy środkowym nawiewem i bocznymi na szyby na drzwiach, a ten bezpośrednio na przednią szybą nie idzie powietrze. a jak przełączę tylko na nogi to te górne nie wieją  :wallbash:

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Grudnia 2013, 12:42:28 »
moim zdaniem masz uszkodzony mechanizm otwierania nawiewu na szybę (cięgno, albo zablokowana klapka) - sama raczej tego nie zrobisz bez rozbierania deski rozdzielczej (chyba że jest jakiś sprytny patent, którego nie znam)
Mechanikiem samochodowym nie jestem i zawsze mogę się pomylić.

Offline AniaCz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Grudnia 2013, 12:48:34 »
mimo wszystko dzięki za podpowiedź,  jestem techniczna ale nie aż tak. czyli serwis, nooo kurde.  :wallbash:

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Grudnia 2013, 13:15:31 »
Cześć Aniu

przy okazji zapytam, czy tylko mi się zdaje, czy ten nawiew na szybę, jak się wciśnie odpowiedni przycisk na desce to ma jakieś wewnętrzne podgrzewanie, czy ciągnie z instalacji?

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Grudnia 2013, 13:29:00 »
Cześć Aniu

przy okazji zapytam, czy tylko mi się zdaje, czy ten nawiew na szybę, jak się wciśnie odpowiedni przycisk na desce to ma jakieś wewnętrzne podgrzewanie, czy ciągnie z instalacji?

Sorki, że się wtrącę, ale o jakiej wersji Aurisa my mówimy? Czy wersje z klimą manualną też ten przycisk mają? Bo jeśli chodzi o automat, to po załączeniu tego przycisku po prostu włącza się odpowiedni tryb pracy klimy...
"With Oden on our side..."

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Grudnia 2013, 13:31:04 »
klimę ma automatyczną i rzeczywiście włącza się klima, ale jakoś odnoszę wrażenie, że szybciej odmraża się szyba  :o

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Grudnia 2013, 13:37:03 »
klimę ma automatyczną i rzeczywiście włącza się klima, ale jakoś odnoszę wrażenie, że szybciej odmraża się szyba  :o

Też to u mnie zauważyłem, jakoś tak to ustrojstwo działa :o   Ale na mrozy to i tak polecam nagrzewnicę spalinową, po chwili cieplutkie powietrze i silniczek w parę chwil nagrzany... ale to u naszych dieselków, nie u benzynek :cheesy:
"With Oden on our side..."

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Grudnia 2013, 13:38:16 »
z moich obserwacji - klima automatyczna dwustrefowa:
po wciśnięciu przycisku nawiewu na szybę, leci cieplejsze powietrze niż jest wklepane na zadajniku.
Np. ustawione 16 stopni na zadajniku na 2 strefy, po wciśnięciu nawiewu na szybę - leci na nią cieplejsze powietrze, niż po zmianie kierunku nawiewu na kabinę

oczywiście odczucia ciepłoty są subiektywne, a termometrem nie mierzyłem

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Grudnia 2013, 10:35:55 »
rano jadąc do pracy, zacząłem się zastanawiać nad problemem...
co rozumiesz przez nawiew na szybę? tą krateczkę skierowaną w górę na środku deski rozdzielczej, czy otwory na styku szyby i deski rozdzielczej?
z tej krateczki leci rzeczywiście mało leci - nawet jak nadmuch jest na maxa nastawiony.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl