Autor Wątek: Kontrolka poduszek  (Przeczytany 6350 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lutecki

• Toyot Leżący
  • *
Kontrolka poduszek
« dnia: 17 Grudnia 2013, 12:16:50 »
Dzień dobry,
Od 2 dni mam problem ze swoim Priusem (2005), mianowicie przy uruchomieniu kontrolka poduszek nie gaśnie. Dzieje się to losowo. Rano odpalę, jest wszystko cacy, wyłączę go po 15 min jazdy i przy odpaleniu za np. 5 minut już kontrolka nie gaśnie. Włączam, wyłączam, włączam, wyłączam i nic - cały czas się świeci. Odpalę na drugi dzień i jest OK. Mam wrażenie (ale może być mylne), że ma to związek z przymrozkami.

Czy macie może pomysł co to może być? Myślałem o podłączeniu pod komputer na szybko, ale na Czerniakowskiej (W-wa) krzyknęli za to 250 zł :-/

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
Odp: Kontrolka poduszek
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Grudnia 2013, 12:30:48 »
Hey, jakieś czyszczenie/pranie tapicerki lub dywaników się ostatnio odbyło? Ewentualnie jakiś bagaż/zwierzę/dziecko uderzyło w oparcia foteli od tyłu? Może coś pod fotelami na podłodze utkwiło? Ale stawiam na opcje pierwszą. Wilgoć w okablowaniu. Miałem taki przypadek - nie w Priusie - ale właśnie po praniu tapicerki w myjni ręcznej. Serwis był potrzebny.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Grudnia 2013, 12:49:27 »
odłącz akumulator
odepnij kostkę poduszek pod siedzeniem, przeczyść kontakt sprayem i podłącz
podłącz akumulator

może pomóc 
TIIDA '09

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Grudnia 2013, 13:53:47 »
Zrób tak jak mówi Paba. Miałem taka sytuację w MR i przeczyszczenie styków na kostce pod siedzeniem pomogło  :good:

www.FotoSzopa.pl

Offline lutecki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Grudnia 2013, 14:22:32 »
Dzięki za podpowiedzi, zaraz postaram się je wykonać. Prania tapicerek nie było w ostatnim czasie (słaba pogoda).

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudnia 2013, 14:29:26 »
ten akumulator to zostaw odłączony z 10 minut

kontakt spreju nie żałuj
TIIDA '09

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Grudnia 2013, 14:38:05 »
potwierdzam powyższe - to pierwsza rzecz do sprawdzenia - tylko nie zapomnij o odłączeniu aku :)

a co do podłączenia pod kompa za 250 zł.... jakby przeczyszczenie kostki nie pomogło, kup sobie interfejs OBD II na bluetooth lub na kablu - koszt poniżej 100 i ściągnij program do diagnostyki (są darmowe i płatne - ale i tak tanie - np. Torque) - będziesz miał kody błędów, będziesz mógł je kasować itd.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Grudnia 2013, 14:41:08 »
poduszek elmem nie ruszy
TIIDA '09

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Grudnia 2013, 15:28:22 »
poduszek elmem nie ruszy
ale błąd odczyta każdy - będzie wiedział od czego zacząć.
mam wrażenie, że pełna wersja oprogramowania ma dostęp do "zamrożonych ramek" - tam się ruszy wszystko, ale można sobie spaprać co nieco
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline lutecki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Grudnia 2013, 15:39:57 »
A jaki czytnik na BT do OBDII polecacie? Kiedyś szukałem bo chciałem napisać appkę pod iOS i strasznie ludzie jechali po tych dodatkach, że strasznie źle działają.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Grudnia 2013, 15:49:49 »
mój ojciec kupił najtańszy na allegro - za ok 50 zł (taki jak ten http://allegro.pl/interfejs-elm-327-obd2-bluetooth-fiat-opel-renault-i3768751394.html)
działa spoko (sprawdzone w moim aurisie i passacie ojca)

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Grudnia 2013, 16:10:20 »
mój ojciec kupił najtańszy na allegro - za ok 50 zł (taki jak ten http://allegro.pl/interfejs-elm-327-obd2-bluetooth-fiat-opel-renault-i3768751394.html) działa spoko (sprawdzone w moim aurisie i passacie ojca)
Dokładnie z tej samej firmy kupowałem. Pierwszy nadesłany egzemplarz był do d.. - styki mu latały. Odesłałem i po 3 dniach otrzymałem nowy - działa OK. Używam Torque (lite - darmowy), ale zakupiłem też Pro za jedyne 16 PLN, tyle, że nie chce się łączyć z mojego Sony Ericsson-Xperia ArC :/ Lite śmiga z tableta córki (Samsung Galaxy z uaktualnionym Androidem).

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Grudnia 2013, 22:42:12 »
u mojego ojca na Samsungu galaxy, nie chciała wersja lite chodzić - pełna chodzi pięknie.
na moim Samsungu ACE II - chodzi lite i pełna wersja

łączyłem się też do laptopa - z paroma innymi programami- chodziło dobrze

Słyszałem że Torque ma problemy z Sony - ale są jakieś łatki na to - poguglaj, na pewno trafisz na szczegóły

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl