Autor Wątek: Gazowanie hybrydy  (Przeczytany 359783 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Gazowanie hybrydy
« Odpowiedź #90 dnia: 03 Marca 2018, 22:12:42 »
Wiec, instalacje zamontowalem Liquid Si z takiego powodu ze auto mialo byc rejestrowane w Norwegii a tam sa bardzo wymagajace przepisy odnosnie instalacji. Instalacja miala byc dedykowana, musiala spelniac wszystkie wymagania i jedynie taka instalacja spelniala wszystkie warunki. Zaraz po montazu gazu poszla uszczelka pod glowica ale ja i moj mechanik nie laczymy tego faktu z zamontowaniem gazu, po prostu po pewnym przebiegu te silniki tak maja i trzeba by to zrobic nawet profilaktycznie. Uszczelka byla uszkodzona w jednym miejscu a dokladnie wygladalo to tak ze zrobila sie przerwa w tej uszczelce i silnik zaczal brac plyn chlodniczy. Zaczelo szarpac silnikiem. Raz wciagnelo z pol litra plynu. Jechalem akurat wtedy trasa, silnik zgasl w czasie jazdy. Dalej pojechalem na samym elektryku, przejechalem okolo 1,5km i udalo mi sie dojechac na parking. Dolalem plynu i pojechalem dalej (wtedy jeszcze nie wiedzialem ze to uszczelka). Za okolo miesiac zezarlo caly plyn z silnika i wtedy auto trafilo juz do mechanika ktory stwierdzil uszkodzona uszczelke pod glowica. Teraz nakrecilem ponad 12000km i jest ok. Jest tylko szarpanie przy przelaczaniu sie z elektryka na spalinowy, dzieje sie tak po rozgrzaniu silnika, przy malych predkosciach a i to nie zawsze.

Offline arturp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 03 Marca 2018, 23:00:10 »
Ktore to silniki tak maja z tymi uszczelkami i po jakim przebiegu ?
Lexus IS 300h Executive - 01/2014 - 137000km | Lexus CT 200h Executive - 05/2015 - 98000km | Yaris II 1.33 - 05/2011 - 93000km

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 03 Marca 2018, 23:37:03 »
Silnik 1.8, przebieg ponad 300000 km.

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 04 Marca 2018, 01:01:07 »
Chcialem dodac ze na mojej instalacji auto przelacza sie na gaz po kilkuset metrach, nawet przy -14.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #94 dnia: 04 Marca 2018, 10:30:13 »
Ok. Teraz to dla mnie zrozumiałe. Jeszcze raz przepraszam bo potraktowałem Cię z góry, zakladając niewiedzę. 
A jak wygląda różnica w spalaniu LPG do noPb w takiej instalacji, tak realnie?
Jaki masz dedykowany zbiornik i jaki zasięg na nim?
Użytkujesz i serwisujesz auto w PL czy w Norwegii?
Jeżeli LPG jest dobrze zestrojone (a powinno skoro instalka dedykowana) to szarpanie w tych zakresach powinno być też na noPb, sprawdź, wtedy wyeliminujesz jeden klocek układanki, a jest ich kilka....egr, map, kolektor.
Polecam też (bo nawet sam bym chciał sie dowiedzieć) sprawdzić korekty STFT i LTFT (torque lub inny). Na LPG powinny pokrywać się z korektami na noPB. Jeżeli są duże (np. krótka na -3 a po przełączeniu na LPG wchodzi na +3) to trzeba to dopracować.  Szczególnie w tych zakresach w których ci szarpie i na b.malym obciążeniu (opisałem w tamtym wątku). Osobiście nie wiem jak wygląda strojenie i korygowanie we wtrysku ciekłym ale ogólną zasadą jest: oszukać komputer benzynowy takimi dawkami gazu żeby jeździł na LPG identycznie jak noPb.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 04 Marca 2018, 10:47:14 »
Roznica w spalaniu wydaje mi sie ze bedzie w okolicach 0.5-1l. Wedlug komputera roznica wychodzi zazwyczaj 1-1,5l. Juz nie pamietam dokladnie ile bral na benzynie bo na gazie jezdze od lipca lub sierpnia tamtego roku. Butla jest 38l. Zazwyczaj tankuje po przejechaniu okolo 350km (wchodzi wtedy okolo 30l), mozliwe ze da rade wiecej ale nigdy nie czekalem az mi sie gaz skonczy. Jezdzilem autem w Polsce i takze w Norwegii.Auto jest serwisowane w PL. Cena gazu w Norwegii 8kr (1kr-0,43gr), cena benzyny od ponad 13kr do nawet okolo 16kr za litr. Egr byl czyszczony ale mozliwe ze jeszcze raz trzeba by tam zajrzec i przeczyscic. Jak wroce do PL to bede musial podjechac do gaziarzy jeszcze raz. Super ekonomiczny jest prius na taka trase. Spalanie gazu zazwyczaj mam w PL za okolo 14-17zl za 100km. Teraz wiecej bo zimno bylo. Otwory na grillu wszystkie pozatykane, w trasie nie polecam wszystkiego zatykac bo temeratura silnika moze byc za wysoka. Przydalaby sie jakas roleta elektryczna do zastawiania wlotow powietrza, slyszalem o takim wynalazku ale nie w Priusie. Chcialbym sobie zrobic wersje plug-in. Wiem ze na slasku jest gosc ktory umie to zrobic. Mam schemat jak to zrobic.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #96 dnia: 04 Marca 2018, 12:20:02 »
chciałem zapytać jak to u Was jest z pracą LPG, czy za każdym razem jak np. jeździcie po mieście i następuje przełączenie z HV na LPG słychać dźwięk wielozaworu? druga rzecz która mnie ciekawi - załóżmy taka sytuację - jedziecie na HV ( np. lekko z górki) chcecie wyprzedzić, gaz w podłogę - odpala się silnik, samochód nabiera prędkości i obrotów,  po kilku sekundach (2-3) słyszę "pyknięcie" z wielozaworu, czyli jak rozumiem - do momentu otwarcia przepływu LPG samochód jedzie na benzynie? pytania może trywialne ale ze względu na gwarancję nie chce podpinać się pod kompa LPG.
Prius 2

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #97 dnia: 04 Marca 2018, 13:04:30 »
następuje przełączenie z HV na LPG słychać dźwięk wielozaworu?

Tak. Podobno jest możliwość właczenia po zapłonie ale to chyba niezgodne z warunkami homologacji i już jako końcowy użytkownik nie ma takiej możliwości (jedynie producent , u mnie STAG, przed zamówieniem niby to może zrobić na prośbę użytkownika). Ja sobie trochę wyciszam, matą wygłuszającą tak żeby do przeglądu/ewentualnego serwisu można było ją odchylić.

druga rzecz która mnie ciekawi - załóżmy taka sytuację - jedziecie na HV ( np. lekko z górki) chcecie wyprzedzić, gaz w podłogę - odpala się silnik, samochód nabiera prędkości i obrotów,  po kilku sekundach (2-3) słyszę "pyknięcie" z wielozaworu, czyli jak rozumiem - do momentu otwarcia przepływu LPG samochód jedzie na benzynie?

Opcja - ciepły start (parownik powyżej 30stC) start od razu na LPG. Jaki masz sterownik?

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #98 dnia: 04 Marca 2018, 13:32:22 »
U mnie we cieklym wtrysku gazu nie slychac praktycznie nic. Przelacza sie natychmiastowo na gaz (obserwowalem to na kontrolce od gazu). Dlatego ta instalacja jest wlasnie taka droga aby jak najmniej uzywac benzyny. Szczerze polecam.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #99 dnia: 04 Marca 2018, 13:45:23 »
Tak, przy ciekłym wtrysku nie ma parownika, elektrozaworów itp... gaz rozpręża się w komorze silnika.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #100 dnia: 04 Marca 2018, 14:33:18 »
druga rzecz która mnie ciekawi - załóżmy taka sytuację - jedziecie na HV ( np. lekko z górki) chcecie wyprzedzić, gaz w podłogę - odpala się silnik, samochód nabiera prędkości i obrotów,  po kilku sekundach (2-3) słyszę "pyknięcie" z wielozaworu, czyli jak rozumiem - do momentu otwarcia przepływu LPG samochód jedzie na benzynie?

Opcja - ciepły start (parownik powyżej 30stC) start od razu na LPG. Jaki masz sterownik?
[/quote]

dzięki za info, sterownik również STAG, model qbox basic, będę na przeglądzie to zwrócę uwagę majstrowi na taką opcję.

edit:

znalazłem też info o nowej aktualizacji sterownika, jest sporo zmian m.in. właśnie dot. ciepłego startu:

firmware 2.10.0

dla funkcji "ciepły start" dodano możliwość regulacji wymaganej temperatury reduktora oraz czasu wyłączenia silnika, po upłynięciu którego "ciepły start" się nie aktywuje
    dodano mapę korekcji od obrotów i podciśnienia (Q-box Basic i Q-max Basic)
    dodano detekcję uszkodzonych czujników temperatury reduktora (nagłe skoki temperatury) - pojawi się odpowiedni komunikat w oknie błędów
    dodano możliwość ręcznego ustawiania dzielnika dla opcji "redukcja korekcji OBD"
    dodano nowy typ obsługi dotrysków - ignorowanie (będą realizowane benzyną)
    dodano automatyczne kilkukrotne ponawianie próby połączenia z OBD (rozwiązanie problemu występującego szczególnie w autach amerykańskich)
    rozszerzono listę błędów sterownika dla których zapisywane są ramki zamrożone
    ulepszono automatyczne uzupełnianie map docelowych korekcji OBD (teraz "zbierają się" znacznie poprawniej)
    zmniejszono intensywność opróżniania instalacji z gazu w początkowej fazie działania funkcji "rozgrzewanie wtryskiwaczy"
    zmieniono domyślne nastawy:
        wymagana temperatura reduktora dla "ciepłego startu" zwiększona z 20 na 30st.C
        WPGH rosnący (był malejący)
    poprawiono zapamiętywanie wybranych przez użytkownika pid'ów w czytniku OBD
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2018, 14:41:47 wysłana przez dalu »
Prius 2

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #101 dnia: 04 Marca 2018, 15:12:25 »
O widzisz, to witaj w klubie, ja mam Qnext plus, też STAG. Póki na gwarancji to poproś instalatora o update, ale z drugiej strony sam też możesz,jak już będzie po, nie jest to trudne. Jak coś służę radą.  :cool:

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #102 dnia: 04 Marca 2018, 21:54:01 »
instalacje zamontowalem Liquid Si

Tak z ciekawości jeśli to nie tajemnica.
Ile zapłaciłeś ?

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #103 dnia: 04 Marca 2018, 23:21:51 »
5500

Offline czakula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 09 Marca 2018, 18:24:32 »