lukasz-h przeczytaj mój post powoli, dokładnie i ze zrozumieniem.
No akurat tutaj to się nie mogę zgodzić. Policzmy razem
Możesz się nie zgodzić przy obecnych cenach LPG a ja napisałem wyraźnie:
Koszt przejechania 100km policzcie sami a jak wam się nie che to tylko powiem że elektryki na zwykłej taryfie (G11) zostawały w tyle bez uwzględniania kosztów zakupu pojazdu
Napisałem jak widzisz w czasie przeszłym w odniesieniu do sytuacji sprzed 2 lat. Istotnym tu czynnikiem była właśnie cena na litr LPG dokładnie było to 1,41 PLN i wyżej, więc jak już chcesz liczyć to policz jeszcze raz i cenę 1KWh 0,55 to masz w dobrej promocji. Mój rachunek za prąd z tamtego okresu to 97,05zł za 143kWh co dało 0,67, zaokrągliłem do 0,65
Prius III Plug-in: zasięg na baterii 20km, pełne ładowanie to 3,1kWh.
To bardzo optymistyczne założenie, równie dobrze mógłbym założyć że udało mi się wtedy osiągnąć spalanie 5,5l LPG/100km (realne z trasy 4.2 Pb co nie jest jakimś wyczynem) więc....... mi wyszło poniżej 8zł dlatego tak napisałem.
Przy obecnych cenach LPG i normalnej jeździe owszem wynik na pewno będzie oscylował w tym co wyliczyłeś. Podsumowując....sztama?
- tak racja, nie wjeżdżam ale na szczęście nie jest ich dużo;
- pomijam bo równie dobrze moglibyśmy napisać że kupując zwykły samochód u dealera spodziewany się auta nowego bez usterek a jednak po czasie jakieś wychodzą. Mamy gwarancję przynajmniej 2 lata i z raczej mało kto zaryzykuje oddanie auta partaczowi....no chyba że na własne życzenie.
- też racja. Raczej mało kto kupuje auto, gazuje i liczy na zysk przy sprzedaży bo nie tędy droga, chociaż "januszy byznesu" nie brakuje. Pewnie przy obecnym stosunku npPb/LPG może to być nawet możliwe. Zysk z LPG jest przy dystrybutorze i z założenia zakłada się po to żeby jeździć/użytkować auto przez dłuższy czas. Ja pomimo że jeżdżę na LPG od 15 lat piątym już samochodem to z założoną już instalacją kupiłem tylko jeden, ten pierwszy.
- uwzględnia się, przyjrzyj się dokładnie podlikowanemu przeze mnie wcześniej kalkulatorowi, niewiele to zmienia (około 4-5% w stosunku do zużytego LPG). W moim przypadku to zbiornik do pełna jesienią i drugi niedługo teraz przed latem.....przy przebiegach ok 40tys/rok.
- tak dodatkowy serwis przy czystych rączkach to koszt około 120zł /10tys km, potencjalnie to wszystko może się zepsuć nawet i bez LPG co widać na ilości wątków na tutejszym forum ptencjalnie bezawaryjnej Toyoty, tfu tfu oby mnie nie trafiło