Autor Wątek: Gazowanie hybrydy  (Przeczytany 360215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
Odp: Gazowanie hybrydy
« Odpowiedź #240 dnia: 17 Października 2018, 11:13:09 »
Też mam ciepły start.
Oczywiście pykanie elektrozaworu jest bo przełącza się z prądu na lpg.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #241 dnia: 17 Października 2018, 12:13:20 »
czyli kilka dobrych sekund, gdzie przepala benzynę

Potwierdzam, nie masz uruchomionej opcji "ciepły start"
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #242 dnia: 18 Października 2018, 10:33:51 »
Jak wymusić ciągłą pracę ICE na postoju w hybrydach a dokładnie w Priusach 3 generacji po FL? Informacja ta jest potrzebna przy regulacji LPG.
« Ostatnia zmiana: 18 Października 2018, 10:57:45 wysłana przez mbauris »

Offline maro429

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #243 dnia: 18 Października 2018, 11:26:20 »
Spróbuj tego może zadziała

https://www.youtube.com/watch?v=Di60AGUiIvY

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #244 dnia: 18 Października 2018, 18:24:47 »

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #245 dnia: 19 Października 2018, 22:15:41 »
Dziś odebrałem z Alma we Wrocławiu mojego P3.
Ostatecznie zdecydowałem się na zestaw
Sterownik LPG Tech DUO
Reduktor Acr 01
Wtryski  Alex Barracuda
Jednak te cykanie jest wkurzające. Myślę że się do tego przyzwyczaje. Zatankowałem na maxa gazu i w drogę  :-).  Nie wiem jak zorganizować miejsce w bagażniku, bo butla jest w miejscu koła zapasowego (53l). Zestaw naprawczy i plastikowa wanienka w żaden sposób nie pasują. Jeżeli macie jakieś pomysły albo zdjęcia to proszę o podzielenie się waszą wiedzą.

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #246 dnia: 20 Października 2018, 09:05:43 »
Dziś odebrałem z Alma we Wrocławiu mojego P3.
Ostatecznie zdecydowałem się na zestaw
Sterownik LPG Tech DUO
Reduktor Acr 01
Wtryski  Alex Barracuda
Jednak te cykanie jest wkurzające. Myślę że się do tego przyzwyczaje. Zatankowałem na maxa gazu i w drogę  :-).  Nie wiem jak zorganizować miejsce w bagażniku, bo butla jest w miejscu koła zapasowego (53l). Zestaw naprawczy i plastikowa wanienka w żaden sposób nie pasują. Jeżeli macie jakieś pomysły albo zdjęcia to proszę o podzielenie się waszą wiedzą.

Odnośnie cykania przy przełączaniu na LPG to kiedyś jak nie interesowałem się  zakupem hybrydy to obiło mi się na forum LPG że stag wypuścił oprogramowanie które po przekręceniu stacyjki od razu podaje napięcie na elektrozawór w butli, drugi elektrozawór na reduktorze jest wtedy zamknięty (jest to trochę niebezpieczne z punktu przepisów bo powinny 2szt. zaworów przy wyłączonym silniku być wyłączone), ale rozwiązywało problem denerwującego cykania.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #247 dnia: 20 Października 2018, 18:41:21 »
Jednak te cykanie jest wkurzające. Myślę że się do tego przyzwyczaje.

Też tak myślę, puść sobie fajną muzyczkę  :cool: a na zbiornik daj chociaż kocyk i będzie git.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #248 dnia: 21 Października 2018, 12:42:47 »
OK, podpiąłem kompa pod sterownik LPG, rzeczywiście (dzięki za pomoc) ciepły start był odznaczony, zaznaczyłem, zrestartowałem wszystko, po ponownym sprawdzeniu "ptaszek" już został. Nie mam niestety dzisiaj czasu aby przejechać się samochodem, więc dam znać czy pomogło jutro. Zastanawiam się nad inną jeszcze rzeczą, w tym samym miejscu gdzie był ciepły start, jest też opcja czasu po jakim się ma przełączyć na LPG, mam tam ustawione 6 sekund - czy tutaj też Waszym zdaniem nie powinienem przestawić? Na screenach przesyłam jak to wygląda, może ewentualnie ktoś zerknąć na moje nastawy? z góry dziękuję.

p.s. hmm teraz też mnie zastanawia przy wyborze wtryskiwaczy LPG mam wpisane HANA 2000 GREEN, a miały być zamontowane baracudy 115 nl, czy to nie jest jakaś pomyłka? da się jakoś naocznie to zweryfikować?

https://i.postimg.cc/0Nt37ypx/IMG-3690-resize.jpg
https://i.postimg.cc/bvYWGtS3/IMG-3691-resize.jpg
https://i.postimg.cc/XJpPL685/IMG-3692-resize.jpg
https://i.postimg.cc/bJWBFVCB/IMG-3693-resize.jpg
https://i.postimg.cc/gjhT9y1k/IMG-3694-resize.jpg
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2018, 12:47:37 wysłana przez dalu »
Prius 2

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #249 dnia: 21 Października 2018, 13:14:08 »
Jeśli w programie nie ma wtrysków Barracuda, to ustawia się hana green, możesz sam sprawdzić lub dać fotkę co jest pod maską zamontowane.
Czasem przełączania możesz zjechać do 4s, ale obserwuj co się będzie działo.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #250 dnia: 21 Października 2018, 13:39:15 »
Ciekawe czemu tak niskie ciśnienie gazu ustawione, po mnożniku widać, że spokojnie można było dać większe.

A masz wybrane barracudy, bo w Stagu ich nie ma.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #251 dnia: 21 Października 2018, 16:51:42 »
HANA 2000 GREEN, a miały być zamontowane baracudy 115 nl,

Jest ok, ciśnienie niskie, mnożnik jakiś płaski, mapy wyglądają na pokryte.
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2018, 16:56:39 wysłana przez fazibazi »

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #252 dnia: 21 Października 2018, 18:09:29 »
Jeśli w programie nie ma wtrysków Barracuda, to ustawia się hana green, możesz sam sprawdzić lub dać fotkę co jest pod maską zamontowane.
Czasem przełączania możesz zjechać do 4s, ale obserwuj co się będzie działo.
Ciekawe czemu tak niskie ciśnienie gazu ustawione, po mnożniku widać, że spokojnie można było dać większe.

A masz wybrane barracudy, bo w Stagu ich nie ma.
HANA 2000 GREEN, a miały być zamontowane baracudy 115 nl,

Jest ok, ciśnienie niskie, mnożnik jakiś płaski, mapy wyglądają na pokryte.

dzięki Panowie za rady, uspokoiliście mnie z tymi wtryskiwaczami, bo akurat na tych baracudach mi zależało  :-) wszystko działa elegancko, nie szarpie, przyśpiesza identycznie jak na benie, sam nie mam na tyle wiedzy praktycznej aby coś więcej korygować, sprawdzę w najbliższych dniach co dało włączenie ciepłego startu a przy najbliższym serwisie gwarancyjnym podpytam o to niskie ciśnienie oraz mnożnik. Przy dobrze zrobionej mapie, tak ustawione ciśnienie i mnożnik może mieć jakieś negatywne skutki dla silnika?

p.s. po podpięciu komputera miałem opcję aktualizacji sterownika LPG (pominąłem), rozumiem że aby to zrobić należałoby najlepiej po wszystkim przeprowadzić na nowo strojenie? zapisanie ustawień i późniejsze ich wgranie na nowo nie załatwi sprawy?
Prius 2

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #253 dnia: 21 Października 2018, 18:19:05 »
LPG (pominąłem), rozumiem że aby to zrobić należałoby najlepiej po wszystkim przeprowadzić na nowo strojenie? zapisanie ustawień i późniejsze ich wgranie na nowo nie załatwi sprawy?

No tak strojenie odnowa ale u mnie po paru aktualizacjach wszystko przechodziło z poprzednich nastaw, tylko trzeba sprawdzic czy wszystko się dobrze "odchaczyło".
Teoretycznie za samodzielne grzebanie w ustawieniach instalator może ci marudzić. Powiedz mu dokładnie o tym co zmieniłeś żeby wiedział bo i tak zobaczy że się podpinałeś (logi). Nie aktualizuj samodzielnie póki na gwarancji i tak nie ma tam jakichś super opcji żeby się nad tym pocić.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #254 dnia: 22 Października 2018, 09:22:05 »
LPG (pominąłem), rozumiem że aby to zrobić należałoby najlepiej po wszystkim przeprowadzić na nowo strojenie? zapisanie ustawień i późniejsze ich wgranie na nowo nie załatwi sprawy?

No tak strojenie odnowa ale u mnie po paru aktualizacjach wszystko przechodziło z poprzednich nastaw, tylko trzeba sprawdzic czy wszystko się dobrze "odchaczyło".
Teoretycznie za samodzielne grzebanie w ustawieniach instalator może ci marudzić. Powiedz mu dokładnie o tym co zmieniłeś żeby wiedział bo i tak zobaczy że się podpinałeś (logi). Nie aktualizuj samodzielnie póki na gwarancji i tak nie ma tam jakichś super opcji żeby się nad tym pocić.

jasne, tak jak pisałem nie mam żadnego w tym doświadczenia, mogłem zaptaszkować jedną opcję i tyle ;-) dzisiaj zrobiłem krótką trasę, no jest zupełnie inaczej z przełączaniem na lpg, dużo lepiej, następuje to momentalnie :good:, w piątek mam do przejechania ponad 300km, zobaczymy w trasie.
a co sądzicie o tym niskim ciśnieniu i mnożniku, trzeba to pilnie korygować? na co może mieć wpływ?
Prius 2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl