Autor Wątek: Gazowanie hybrydy  (Przeczytany 360216 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Gazowanie hybrydy
« Odpowiedź #465 dnia: 26 Lutego 2020, 21:18:15 »
Wicio koledzy się rozpędzili a ty zostałeś sam,

kichnal gazem ze w kabinie czuc

Jakbym sam sobie zakładał instalację to bym się zastanawiał co to może być. Montował specjalista...... Smrodek gazu powinieneś czuć tylko jak odpinasz się od dystrybutora a nie w kabinie. Wal do tego speca, niech szuka <zolta>

AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Wicio

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #466 dnia: 26 Lutego 2020, 23:16:21 »
Fazibazi dokładnie przepychanki kolegów czy podnięty to lata mam za sobą. Potrzebuje pomocy, pisze o błędach i nikt nic nie pomoże? Temat benzyny zwłaszcza z gazem 15 lat temu przerabialem. Zrobiłem już ponad milion km dieslem ostatnie to Galaxy 1.9 i 2.0 z mapa i dwumasy, turbiny itp to dla mnie standard. Brc ledwo pykanie słychać jak się wsłuchasz bo mam 2 maty wygluszajace. A co do komputera nie zamierzam się bawić tylko filterki serwis i ma jeździć jak każdy min pol miliona i zmiana. Dzis trasa bez problemow ani błędów. Pomożecie? Wyżej błędy wpisałem?

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #467 dnia: 27 Lutego 2020, 04:48:18 »
Pomożecie?

Tak na początek to wybrałeś najgorsza możliwą opcje instalacji lpg. Dlaczego ? Ano dlatego ze: sterownik jest zablokowany i dostęp do jego parametrów I TO NIE WSZYSTKICH ma tylko serwis BRC; największy dostęp do sterownika ma dystrybutor w Tanowie ;). Po 2, montaże instalacji BRC są bardzo przeciętne a o porządnym strojeniu można tylko pomarzyć. Tak na początek to powinieneś wrzucić tu zdjęcia spod maski, żeby było można zobaczyć jak instalacja jest w ogole zamontowana oraz powinieneś napisać jakie podzespoły i komponenty zostały użyte. BRC to jest zbyt ogólne określenie. Po przeczytaniu jeszcze raz twojego wpisu, nie zauważyłem, żebyś cos napisał o kłopotach czy błędach przed montażem lpg i dlatego na instalacji bym się skupił. Jeśli chodzi o zapach gazu w kabinie, to musisz jak najszybciej podjechać do gazownika, który ja zakładał. Mógłbym cię skierować do gazownika, który by ci poprawił ta instalacje ale jak juz pisałem wyżej, z uwagi na zablokowany sterownik gazu jesteś, niestety, zdany na serwis BRC. Także w mojej skromnej ocenie powinieneś cisnąć gazownika, który to zakładał, żeby do końca ogarnął instalacje tj. montaz i strojenie. Ja osobiście na twoim miejscu, dałbym sobie spokój z wymiana czegokolwiek.  Teraz pewnie będzie zrzucanie winy na świece, filtry i wszystko po stronie samochodu ;) ale prawda jest taka, ze problem tkwi w kiepskim montazu i braku odpowiedniego strojenia o którym serwisy BRC nie maja pojęcia, dlatego wypuszczają auta po i na autokalibracji. Teraz jak tak mysle, to przychodzi mi jeden serwis BRC na Śląsku, który może mógłby pomoc ale nie będę cię wysyłał na drugi koniec kraju. Normalnie odesłałby cię na forum lpg ale jak tam usłyszą, ze problem jest z BRC to odeślą cię do montażysty tej cudownej instalacji. Trochę się dziwie, ze ludzie dają się wkręcić w ten markjetingowy bubel takich firm jak egp czy BRC ....

« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2020, 04:51:19 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #468 dnia: 27 Lutego 2020, 12:19:24 »
Z nikim się nie kłócę, obalam tylko mity. Instalacja jest spier? co napisałem w pierwszej reakcji na problem, więc nie wiem czego jeszcze kolega oczekuje, nie szukałbym problemu w samochodzie. Jak czuć gaz to instalacja jest nieszczelna i/lub jest dużo za bogato, potocznie mówiąc przelewa. Wrócić do instalatora i niech naprawia. Żaden check engine nie pojawia się przy właściwe ustawionej instalacji. Problemem BRC jest to, że oni wgrywają mapy, które ktoś kiedyś stworzył dla tej jednostki i nieważne czy auto ma 10 tys. przebiegu czy 200 tys. przebiegu zawsze jest ta sama. Podobno są instalatorzy BRC którzy robią coś więcej niż tylko wgranie mapy, ale ceny ich montaży zaczynają się od 3000 tys. w górę, jeden mi powiedział najwięcej 3500, robi mało, zakład wyglądał nieciekawie, ale był pewny swego.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #469 dnia: 27 Lutego 2020, 12:35:03 »
@atrthi, nie ma wgrywania żadnych map, włącza autokalibracje i ?ma działać?. Cos chyba złe słyszałeś.....
Toyota Corolla SD 2018

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #470 dnia: 28 Lutego 2020, 01:30:06 »
@atrthi, nie ma wgrywania żadnych map, włącza autokalibracje i ?ma działać?. Cos chyba złe słyszałeś.....
Może coś pokręciłem BRC to była jedna z moich pierwszych opcji które rozpatrywałem i wydwało mi się, ze ktoś mi to tak tłumaczył, gotowa mapa + autokorekty po  OBD, ale być może jestem w błędzie, magistra z tego robiłem. pół roku temu.
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2020, 01:32:50 wysłana przez arthi »

Offline Wicio

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #471 dnia: 15 Marca 2020, 16:19:24 »
Okazało się że Romeo ma podobny problem tylko raz na 5000 km ale teraz przy wymianie filtrów minimalnie mu coś poprawili nie wiem co ale ma dać znać czy dalej to jest czy znikło całkowicie.
Ja na razie nic z tym nie robiłem próbowałem zaobserwować kiedy w jakim momencie to się u mnie dzieje i okazało się że zawsze przy początkowej fazie jak silnik jest między zimnym a ciepłym i błędy te znikają po krótkiej przejazdzce czy dwukrotnym odpaleniu. Poza tym wszystko pikobelo. Wygląda to tak jakby może nie osiągną jeszcze odpowiedniej temperatury i gaz się przełączał i przy dławił bo podczas jazdy czy na zupełnie gorącym silniku nigdy tego nie miałem. Co to może być?

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #472 dnia: 17 Marca 2020, 10:38:11 »
Witam. Od ok. pół roku mam LPG w P3.
W moim Priusie moment przełączenia z benzyny na LPG odbywa się zawsze kilka sekund po tym jak silnik gaśnie i włącza się EV. Nigdy nie zauważyłem żeby było odwrotnie. Oczywiście opisałem sytuację gdy zaraz po odpaleniu auta dojeżdżam np. do świateł czy innej przeszkody. Jeszcze nigdy nie zauważyłem żeby wcześniej silnik przyłączył na LPG a później na EV.

Czasami myślę że, spalę więcej benzyny, ale za to silnik mniej zużyję (tzn. Silnik jest na tyle rozgrzany że LPG tak nie szkodzi)

Napiszcie jak jest u Was

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #473 dnia: 18 Marca 2020, 09:07:47 »
hmm dziwne, u mnie jak jadę na EV przełącza się praktycznie momentalnie jak dodam więcej gazu, może nie masz oznaczonej opcji ciepły start w sterowniku?
Prius 2

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #474 dnia: 18 Marca 2020, 12:13:44 »
@dalu żle mnie zrozumiałeś.
Zadam Ci pytanie. Jak odpalisz rano auto to wcześniej przechodzi z benzyny na LPG, czy z benzyny na EV?

Oczywiście tą czynność musi być wykonana gdy auto stoi lub jedzie powoli (na tyle wolno by mogło jechać na EV)

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #475 dnia: 18 Marca 2020, 13:18:57 »
Zadam Ci pytanie. Jak odpalisz rano auto to wcześniej przechodzi z benzyny na LPG, czy z benzyny na EV?
To zależy od tego jak masz ustawioną instalację - przy jakiej temperaturze przechodzi z Bp na LPG. Zależy to też od tego czy i na ile masz ustawione ogrzewanie. Generalnie przechodzenie na LPG i EV nie ma ze sobą nic wspólnego.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #476 dnia: 18 Marca 2020, 18:10:19 »

obrazowo;
rano start zimny

jedzie na pb - ev -pb

osiaga temperature 40c

jedzie na pb - lpg i dojezdzamy do swiatel - ev

stoi na ev ruszamy i pyk na lpg i na cieplym tak w kolko  lpg-ev-lpg-ev.

stag. :song:
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #477 dnia: 18 Marca 2020, 19:10:37 »
To zależy od tego jak masz ustawioną instalację - przy jakiej temperaturze przechodzi z Bp na LPG

Właśnie o to pytam.
Jak macie ustawioną instalację na zimnym starcie , tzn.

1) Czy pierwsza wchodzi EV (właśnie ja tak mam)
2) Czy pierwszy LPG

Oczywiście można to sprawdzić gdy auto stoi lub jedzie powoli, bez ogrzewania i klimatyzacji.

jedzie na pb - ev -pb
np. U Ciebie odpowiedz nr. 1
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2020, 19:30:47 wysłana przez mbauris »

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #478 dnia: 18 Marca 2020, 20:24:36 »
Zgodzę się z kolegą Jasio, wszystko zależy jak masz setup LPG zrobiony, jaka jest pora roku, wg mnie nie da się tego miarodajnie porównać. Jak były mrozy to zanim odskrobałem auto to już chodził na lpg, a często jest tak że wyjeżdżając z osiedla trafiam w korek i z PB przełączy się na EV.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2020, 20:11:10 wysłana przez fazibazi »
Prius 2

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #479 dnia: 18 Marca 2020, 21:57:21 »
Czyli u Was jest podobnie. Dzięki za info.  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl