Autor Wątek: Gazowanie hybrydy  (Przeczytany 359782 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Gazowanie hybrydy
« Odpowiedź #495 dnia: 04 Maja 2020, 09:12:44 »
Dzięki Panowie. Rzuciłem jeszcze temat na grupie hybryd fb i tam potwierdzono informacje, jak kolega napisał, ze chodzi o korekty. Mieszanka jest zbyt uboga i dlatego komputer podlewa więcej i stad większe zużycie na kompie. Będę jechał na przegląd po 1000km to zwrócę na to uwagę. Monter jest bardzo solidny, firma Alma z Wrocławia ma bardzo dobrą reputację, myśle, ze na drugiej wizycie wszystko zostanie dopracowane.
P3 2009 205/55 16

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #496 dnia: 04 Maja 2020, 12:45:15 »
Dzięki Panowie. Rzuciłem jeszcze temat na grupie hybryd fb i tam potwierdzono informacje, jak kolega napisał, ze chodzi o korekty. Mieszanka jest zbyt uboga i dlatego komputer podlewa więcej i stad większe zużycie na kompie. Będę jechał na przegląd po 1000km to zwrócę na to uwagę. Monter jest bardzo solidny, firma Alma z Wrocławia ma bardzo dobrą reputację, myśle, ze na drugiej wizycie wszystko zostanie dopracowane.
Dobrze wiedzieć, że we Wrocławiu dobrze gazują hybrydy. Mam dalej w planach zagazowanie swojej Corolli 1.8.
Czy w twojej instalacji gazownik zrobił coś by elektrozawór nie otwierał się i nie zamykam co chwilę gdy odpalany jest silnik spalinowy?
Czy masz dostępne gniazdo OBD, czy jednocześnie można korzystać z danych OBD i instalacji LPG?

Wysłane z OnePlus 6T przy użyciu Tapatalk

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #497 dnia: 04 Maja 2020, 13:07:12 »
Proponuje wam odwiedzić naprawdę porządnego gazownika, bo to co piszecie zalatuje brakiem podstawowej wiedzy o instalacjach lpg. Czy wam się podoba czy nie, we Wrocławiu gazownicy są przeciętni. Jeśli zaś chcecie uzyskać konkretna informacje odnośnie cykania wielozaworu i innych  pierdół, to zadzwońcie sobie m.in. do Silesia Cars Katowice.
« Ostatnia zmiana: 04 Maja 2020, 13:09:26 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #498 dnia: 04 Maja 2020, 17:10:28 »
Proponuje wam odwiedzić naprawdę porządnego gazownika, bo to co piszecie zalatuje brakiem podstawowej wiedzy o instalacjach lpg. Czy wam się podoba czy nie, we Wrocławiu gazownicy są przeciętni. Jeśli zaś chcecie uzyskać konkretna informacje odnośnie cykania wielozaworu i innych  pierdół, to zadzwońcie sobie m.in. do Silesia Cars Katowice.
A czy są jacyś dobrzy gazownicy na zachodniej ścianie Polski? Najlepiej okolice Zielonej Góry, ale tych z ZG znam i też są przeciętni...

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #499 dnia: 05 Maja 2020, 10:37:55 »
A czy są jacyś dobrzy gazownicy na zachodniej ścianie Polski? Najlepiej okolice Zielonej Góry, ale tych z ZG znam i też są przeciętni...

W ZG nie widze polecanych zakladow.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline ROMEO

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #500 dnia: 08 Maja 2020, 15:49:55 »
Witam Wszystkich
Przejechane 20 tys km Toyota Prius Plus 2013 przebieg 295tys - zawsze mieszczę się do 6,5LPG/100 Pb 0,36/100 - jazda z reguły po mieście nie blokująca samochodu za mną - jestem pod wrażeniem odejścia tego auta jak się wciśnie do podłogi juz zresztą pisałem o tym

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #501 dnia: 14 Maja 2020, 08:16:58 »

Dobrze wiedzieć, że we Wrocławiu dobrze gazują hybrydy. Mam dalej w planach zagazowanie swojej Corolli 1.8.
Czy w twojej instalacji gazownik zrobił coś by elektrozawór nie otwierał się i nie zamykam co chwilę gdy odpalany jest silnik spalinowy?
Czy masz dostępne gniazdo OBD, czy jednocześnie można korzystać z danych OBD i instalacji LPG?

Wystarczy dać plus po zapłonie na elektrozawór w butli. Reszta instalacji podłączyć normalnie, elektrozawór przy parowniku dać z plusa z instalacji gazowej.

W ten sposób zawór przy butli otworzy się raz jak uruchomisz auto i wyłączy jak wyłączysz auto, a zawór przy parowniku będzie się otwierał i zamykał przy odpalaniu i gaszeniu silnika, tylko wtedy kiedy podajesz gaz.

Nie znam instalacji która to uniemożliwia korzystania z obd. Instalacja gazowa nie ma nic wspólnego z tym gniazdem i można sobie normalnie korzystać.

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020
Wersja Comfort, pakiet Tech + Style.
Kolor 4W9 Phantom Brown, jasne wnętrze.

Offline Mirekm71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #502 dnia: 14 Maja 2020, 09:25:01 »
Mam w skodzie jakiegoś starego ocotec?a. Jak silnik pracuje na lpg to się z OBD nie połączysz.
P3 2009 205/55 16

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #503 dnia: 16 Czerwca 2020, 11:19:40 »
Kolejny Prius III z gazem. Wlatuje trochę inny zestaw niż miałem w P2
sterownik optima nano zamiast nano expert
reduktor kma tur
filtr 360
wtryskiwacze barracuda
butla 49
Zobaczymy jak będzie ze spalaniem.

W ten sposób zawór przy butli otworzy się raz jak uruchomisz auto i wyłączy jak wyłączysz auto, a zawór przy parowniku będzie się otwierał i zamykał przy odpalaniu i gaszeniu silnika, tylko wtedy kiedy podajesz gaz.

Nie boisz się robić takiej partyzantki?
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2020, 11:21:57 wysłana przez arthi »

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #504 dnia: 16 Czerwca 2020, 13:10:34 »
a jak z cykaniem elektrozaworu? zrobiony jakiś "patent" czy jeździsz z tym?
Prius 2

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #505 dnia: 16 Czerwca 2020, 13:34:25 »
Będę jeździł z tym cykaniem co 60 sekund, nie chciałem robić po stacyjce, w p2 tez tak miałem I dało się żyć. Rozmawiałem na fb z chłopakiem który ma instalacje brc i jakiś Patent z odczytem prędkości z licznika, ale z kolei jak się zatrzyma choćby na chwilę, to następuje zamknięcie. Nie jest to raczej autoryzowane rozwiązanie brc tyko twórczość własna konkretnego instalatora. Jest jeszcze ta gumka pod sprężyna wielelozsroru, ale to tez sprawdza się na jakiś czas.
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2020, 13:36:10 wysłana przez arthi »

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #506 dnia: 16 Czerwca 2020, 19:43:10 »
dzięki za info, nie siedzę w temacie a LPG zakładałem już dawno temu, myślałem że instalatorzy albo producenci osprzętu poczynili jakieś postępy  :-)
Prius 2

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #507 dnia: 21 Czerwca 2020, 16:27:32 »
Drobne sprostowanie, nie wiem czemu pisałem 60 sekund, zwłoka może wynieść maksymalnie 5 sekund.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #508 dnia: 21 Czerwca 2020, 19:01:16 »
myślałem że instalatorzy albo producenci osprzętu poczynili jakieś postępy

Nie chodzi o brak postępów(bo te są i to duże), ale o warunki homologacji sterowników LPG

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #509 dnia: 28 Czerwca 2020, 16:50:37 »
myślałem że instalatorzy albo producenci osprzętu poczynili jakieś postępy

Nie chodzi o brak postępów(bo te są i to duże), ale o warunki homologacji sterowników LPG

Też nie o to chodzi ...... postępy na obecną chcwilę zrobił tylko sterownik KME. Reszta........ jeśli można tak to ująć, została daaaaaaaleko w tyle i nawet nie próbuje gonić najlepszych.
Toyota Corolla SD 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl