Autor Wątek: PZU Auto-Szyba czyli - A Ty, jaką masz szybę: akustyczną czy zwykłą?  (Przeczytany 17342 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Tytuł trochę przekorny, ale trochę nerwów mnie to kosztowało, jednak jestem teraz o wiele bogatszy w zasób wiedzy nt. przednich szyb do Verso (i nie tylko), którym niniejszym się dzielę.:) W pewien sposób zakres wiedzy przewyższa zakres wiedzy... ASO - co delikatnie rzecz ujmując jest cokolwiek dziwne. <taniec>
Ale po kolei - kamyk poleciał, no cóż zdarza się, odprysk z zaczątkami pajączków, a jako że tenże akurat i dokładnie w miejscu, przez które patrzę i dokładnie na wysokości oka, to naprawa w NordGlass za 140 zł mnie nie interesowała. Nigdy tak nie jest, że "śladu nie ma", zawsze coś zostaje.
Za 80 zł/rocznie mam ubezpieczoną Auto-Szybę w PZU na kwotę 2000 zł. Szyba bez czujników.
Na marginesie, to jak będziecie wznawiać swoje ubezpieczenie, to TMP wynegocjowała w PZU specjalne warunki na Auto-Szybę i na dniach wejdzie opcja "90 zł za 4000 zł", która jest nader korzystna w sumie dla wszystkich: dla Toyoty, bo mają robotę oraz klienta, bo ma szybę oryginalną (choć moja oryginalna jakoś dziwnie bardzo i szybko się rysowała" :shock:)
Nie wiem czy pamiętacie, ale od zawsze jak tylko dowiedziałem się, że w wielu Toyotach montowane są dwa rodzaje szyb: z warstwą wytłumiającą akustycznie i bez tej warstwy, chciałem mieć tę lepszą. Mając taką szybę jest po prostu ciszej, a przy nawet prędkościach zbliżonych do 2 paczek od szyby po prostu - może nie, że jest cisza - nie wieje, nie szumi itd. Silnik też jest "cichszy". Tzw. "wieść gminna" w ASO niesie, że "akustyczna do diesli, a benzyny mają zwykłą".
Ale ASO - uwaga! - NIE WIE JAKĄ SZYBĘ ma dana Toyota. A na pytanie "jaką mi w takim razie zamontujecie nową" odpowiada radośnie, że "taką samą". :laugh: Ale jaka to szyba: akustyczna czy zwykła? Nie wiedzą! :cry:
Własnym sumptem doszedłem do całkiem nieoficjalnego i na większej ilości aut nie potwierdzonego wniosku, że przy oznaczeniu szyb typu "Toyota" (nota bene ja miałem szybę firmy Duracam) na końcu oznaczenia (dolny róg od strony kierowcy) jest T1 albo T2 (w Avensisie R1 lub R2). Nie wiem jakie oznaczenie ma szyba z czujnikami, nie sprawdzałem. Ja miałem T1 i była to szyba AKUSTYCZNA.
Skąd to wiem... ło matko... to była droga przez mękę. <zalamka> :thumbdown:
Ale impuls dała firma NordGlass, której to centrala - oddziały nie mają takiej możliwości - po tzw. eurokodzie na podstawie VIN-u auta, stwierdziła, że szyba była akustyczna. W ramach wątpliwej "nagrody" za tę rzetelną informację zlecenie na wymianę szyby 2 dni wcześniej wysłane przez PZU zostało im przez PZU... zabrane. :shock:
Powód prosty - NordGlass nie robi takich szyb. Pilkington robi.
Zostałem skierowany do Pilkingtona, gdzie zamontowano szybę... Saint-Gobain. :cheesy: :laugh: :cool:
Nota bene taka wymiana wraz z szybą ok. 800 zł, a w ASO 1630 zł sama szyba.
Ale - jak rozpoznać czy w aucie jest szyba akustyczna czy zwykła?
Najprościej rozpoznać albo po eurokodzie - ale tutaj trzeba uderzyć do kogoś, kto ma taką wiedzę i narzędzia - albo szybę nieoryginalną: Saint-Gobain ma przekreślone ucho przy kodzie szyby, a inni np. napis "acoustic" czy podobny.
A jeśli nie wiemy a z ASO jedyne, co się dowiadujemy, to to że nie jesteśmy wielbłądem?
Bierzemy ścierkę - wilgotną czysto-brudną, w sensie że przecieramy nią szybę od wewnątrz w ten sposób, żeby została jakaś wyraźna duża smuga widoczna z zewnątrz auta. Następnie patrzymy na tę smugę z zewnątrz w ten sposób, żeby od smugi odbijało się słońce. Jeśli widzimy niebieską poświatę, to jest to szyba akustyczna.
Dziękuję za uwagę.  :-)
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2013, 18:22:22 wysłana przez sanchopan »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: PZU Auto-Szyba czyli - A Ty, jaką masz szybę: akustyczną czy zwykłą?
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Grudnia 2013, 19:03:36 »
Za 80 zł/rocznie mam ubezpieczoną Auto-Szybę w PZU na kwotę 2000 zł. Szyba bez czujników.
Na marginesie, to jak będziecie wznawiać swoje ubezpieczenie, to TMP wynegocjowała w PZU specjalne warunki na Auto-Szybę i na dniach wejdzie opcja "90 zł za 4000 zł",
Sancho , ładny wykład  :good: .
Tylko pytanie zasadnicze:
- czy twoje auto jest jeszcze na gwarancji ?
- czy jest w leasingu ?
Bo moje doświadczenia (też musiałem wymienić szybę w Aurisie) są inne.
Ponieważ auto było na gwarancji i w leasingu zmuszony byłem wziąć (w sumie i tak był najkorzystniejszy) pakiet OC + AC z salonu w PZU, bez możliwości dodatkowego doubezpieczenia samej szyby.
Więc jak mi szybkę wymienili (oryginał , z datą rok młodszą   :)  niż auto, zamówiony przez ASO, wymieniona przez warsztat "na mieście" który specjalizuje się w szybach  :cheesy: ) to przy ubezpieczeniu w następnym roku zniżkę w składce OC+AC mi w PZU zaj..li.

PS
Tak dla potomności (gdyby kogoś to interesowało) znalazłem w telefonie zdjęcia "starej" szyby, z dziurką od kamienia:

Stara szyba:

TOYOT(kropka nad T)A
AGC AUTOMOTIVE
E6(w kółku) 4JR-000134
DOT-24 M203 ASI
LAMISAFE 20R
..... (pięć kropek) 0

Nowa szyba:

TOYOT(kropka nad T)A
AGC AUTOMOTIVE
E6(w kółku) 4JR-000134
DOT-24 M203 ASI
LAMISAFE 20R
.... (cztery kropki) 1

« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2013, 19:25:47 wysłana przez tomery »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Grudnia 2013, 19:23:37 »
Moje auto jest (jeszcze) na gwarancji plus kredyt z cesją.
Sam fakt ubezpieczania się na przykład w PZU ZA POŚREDNICTWEM ASO jest zwykle faktem nader korzystnym: albo wyjdzie taniej (rzadziej) niż u agenta albo - najczęściej - wyjdzie podobnie cenowo ale z dodatkowymi bonusami, za które u agenta trzeba byłoby zapłacić (i bynajmniej nie chodzi o możliwość płacenia kartą): np. jak ostatnio brałem to był wyższy "stopień" assistance za cenę niższego (u agenta) plus bezpłatna (czytaj: w cenie, bo nie ma nic darmo) opcja stałej wartości pojazdu przez cały rok. :cool:
Do tego dojdzie (lub w zamian za coś, nie wiem, bo to się ciągle zmienia) wspomniana przeze mnie opcja Auto-Szyby za 90 zł na 4000 zł. :good:
Ja mam szybę (tę nową) wyprodukowaną w 50 tygodniu 2013 roku, więc chyba ją od razu z fabryki wieźli.  :good: :-)
A Ty szybę rozumiem robiłeś nie z Auto-Szyby tylko z AC, tak? Bo tylko wtedy mogli zajumać zniżkę...? :cheesy:
W PZU jest jeszcze taka opcja, że płacisz ok. 45 zł za taką opcję, że przy 1 szkodzie z AC lub OC (30 zł płaciłem chyba za jedno i 15 zł za drugie na rok) nie przepadają Ci składki - I CO WAŻNE jak masz np. na 1 właściciela 5 samochodów, to płacisz taki dodatek DO JEDNEGO POJAZDU, a obowiązuje we wszystkich: nieważne w którym szkoda, na żadne nie likwidują się zniżki. W PZU tylko, bo jak przeniesiesz na kolejny okres do innego ubezpieczyciela, to jednak masz szkodę. Ten kij ma dwa końce - i warto o tym wiedzieć. :cool:

Oznaczenia starej szyby miałem inne:
TOYOTA
L
LAMEKS
E17 (w kółeczku) 43 R - 00421
...1
...
T1

P.S. Teraz wszyscy napiszą co mają i ile kropek.  :cheesy:

« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2013, 19:29:16 wysłana przez sanchopan »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Grudnia 2013, 19:35:27 »

A Ty szybę rozumiem robiłeś nie z Auto-Szyby tylko z AC, tak? Bo tylko wtedy mogli zajumać zniżkę...? :cheesy:
W PZU jest jeszcze taka opcja, że płacisz ok. 45 zł za taką opcję, że przy 1 szkodzie z AC lub OC (30 zł płaciłem chyba za jedno i 15 zł za drugie na rok) nie przepadają Ci składki - I CO WAŻNE jak masz np. na 1 właściciela 5 samochodów, to płacisz taki dodatek DO JEDNEGO POJAZDU, a obowiązuje we wszystkich: nieważne w którym szkoda, na żadne nie likwidują się zniżki. W PZU tylko, bo jak przeniesiesz na kolejny okres do innego ubezpieczyciela, to jednak masz szkodę. Ten kij ma dwa końce - i warto o tym wiedzieć. :cool:
Dokładnie tak - szyba wymieniona z AC.
"Mój" salon gdzie brałem i ubezpieczam auto, w moim przypadku (leasing) nie dał mi możliwości "ubezpieczenia" się od utraty zniżek.
Pani powiedziała, że nie mam takiej możliwości i już.
Może na wiosnę jak się skończy leasing, czyli defacto ja będę właścicielem auta (czyli ja będę decydował gdzie i na jakich warunkach ubezpieczam) taka możliwość się pojawi.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Grudnia 2013, 20:03:51 »
To ciekawe - może w leasingu nie ma takiej możliwości; z jednej strony.
Z drugiej strony wiesz... - przez długi czas nie było możliwości ubezpieczenia W OGÓLE Auto-Szyby w salonie. Czemu? Bo to Toyocie nie było na rękę: taki klient nie przyjedzie (są wyjątki ale rzadkie) wymienić szyby do ASO, więc oni nie zarobią. Ale tak długo drążyłem temat, że się udało, choć do ubezpieczenia robiliśmy aneks a potem aneks do aneksu. :cheesy:
Wszystko to kwestia z jednej strony mojej determinacji, a z drugiej - wiedzy osoby od ubezpieczeń w danym ASO (czytaj: czy się jej chce czy nie).
Swoją drogą - jakbym się uparł, to bym teraz wymienił z Auto-Szyby szybę... w ASO Toyoty. :cheesy: Czemu? Bo wg OWU AS mieli wymienić do 7 dni od momentu zgłoszenia szkody, a nie zdążyli - a jak nie zdążą, to można sobie u Franka wymienić albo w ASO, dowolnie, a PZU zwraca kasę. Z tym że po perturbacjach pt. "jaką mam szybę" najzwyczajniej mi się już nie chciało i byłem zmęczony walką. A tutaj trzeba byłoby zapłacić wpierw z własnej kieszenie, a potem jeszcze jedną walkę stoczyć z PZU. Bo się gnojki zaczęli zabezpieczać na tę okoliczność bzdurami typu "a tutaj pani wpisała, że nie było z panem kontaktu" - to nic, że SAM CODZIENNIE dzwoniłem: "ale tak tutaj pani napisała, więc co ja panu mogę zrobić"... :cry: :czerwona:
Plus jest taki, że w zasadzie nie wiem czy doubezpieczać z powrotem szybę (a można, rzecz jasna), bo suma nawet w połowie się nie wyczerpała, więc jakby coś... :cheesy: :shock:

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Grudnia 2013, 09:31:21 »
Mam w Verso szybę z przekreślonym uchem. Wymieniałem w lato. Koszt 900zł. Szyba pod czujnik. Pan w warsztacie gdzie ją wymieniałem dopiero mnie uświadomił że są takie szyby (akustuczne). Pokazywał że można ją rozróżnić po tym że jak się w nią puka palcem to jest bardziej głuchy odgłos niż przy zwykłej szybie.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Grudnia 2013, 09:46:00 »
A jakiej firmy szyba i w jakiej firmie wymieniałeś? Nie chodzi o adres a o firmę?
Z tym pukaniem to nie pisałem, bo 1 na 10 fachowców mi to pokazywał, a pozostałych 9 na 10 jak mówiłem to pukali... się w czoło. :cheesy: Mówili, że tak się odróżnić na bank nie da - no chyba, że ktoś widzi ucho przekreślone na szybie i potem... puka. :cheesy:
Saint-Gobain masz?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Grudnia 2013, 13:25:59 »
Szyba Saint-Gobain wymieniana w Szybeksie w Katowicach.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Grudnia 2013, 14:18:10 »
Na razie więc wychodzi na to, że na rynek aftermarketowy szyby akustyczne do Verso (z czujnikami lub bez) produkuje tylko Saint-Gobain.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Grudnia 2013, 20:59:57 »
A jakie wersje wyposażeniowe macie z szybą akustyczną? Moja to Premium, rocznik 2011.

Offline gmarcin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Marca 2017, 19:26:04 »
Dzięki za ten wątek. 21 tys. km mi właśnie stuknęło podobnie jak i kamol spod tira w moją szybę powodując sporą pajęczyne. Ech. Szkoda poprzez Aso już zgloszona. Jakby ktoś pytał to wymiana 5-6h
Toyota Verso 1.8 Premium & Nissan Note 1.4 I-Way

Offline michas0312

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Października 2017, 12:58:53 »
Tu chyba mogę pisać na ten temat :) Na mojej szybie jest napisane:
TOYOTA
AGC AUTOMOTIVE
II E6 ( w kołeczku)43R-000134
DOT-24 M203 AS1
LAMISAFE 20C
A1

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Października 2017, 14:25:22 »
Zadzwoń do Jaan Auto-Szyby (czy jakoś tak) albo Pilkingtona (punktu wymian) i po VINie podadzą Ci, czy masz akustyczną czy nie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Października 2017, 15:26:52 »
Wszystkie verso mają akustyczne - chyba nawet wszystkie toyki od ok 2008r (może poza aygo)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Października 2017, 15:46:24 »
Możliwe :)
Chociaż jak pamiętam - pytając o Avensisa 2010 1,8 benzynę w ASO powiedzieli, że "tylko diesle mają akustyczną". Ale nie upieram się, że mieli rację, bo wiemy, że różnie z tym jest. :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl