Autor Wątek: [3VZ] Cewka zaplonowa - problem  (Przeczytany 3577 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adi3100

• Toyot Leżący
  • *
[3VZ] Cewka zaplonowa - problem
« dnia: 29 Grudnia 2013, 20:34:00 »
Na wstepie witam wszystkich uzytkownikow forum gdyz jestem tu nowy. jestem posiadaczem toyoty camry o silniku 3.0 z 1992roku. kupilem auto z mysla o komfortowej jezdzie zarzucilem gaz zwykly i spalanie mnie zadziwilo jak na taki silnik wymienilem caly rozrzad olej tarcze klocki itp. myslalem ze tylko juz bede smigal ale mam juz problem mianowicie z cewka zaplonowa zaczelo sie od tego ze auto stanelo podczas jazdy scholowalem je do domu okazalo sie ze kostka od cewki jest luzna tzn przewody w niej wiec zdjalem ja calkowicie i zrobilem na wsuwki pojezdzilem przez 100km i znowu to samo , nastepnie znalazlem kostke na allegro i polaczylem ja z plusem i minusem zalutowalem zaizolowalem wszystko i ok bylo przez 10km potem znowu to samo , dodam ze mam pod te przewody podpieta isntalacje lpg tzn to gdzie jest bezpiecznik od instalacji i czasem dzieje sie tak ze wogole nie zalacza mi cewki od gazu a gdy poruszam tam kablami to odpaLI i jest luks. dzisiaj przed chwila patrzylem w nocy i zdarzylo sie tak ze poszly iskry z tej kostki od cewki i widzialem iskre tak jakby w srodku cewki. i czesto wlasnie jakby cos nie laczylo w tym bezpiecznku od gazu i nawet przelacznik sie wtedy od gazu nie swieci a jak poruszam to juz wszystko ok. nie wiem cewka pada?? jezeli mozecie to pomozcie bo szkoda zeby autko stalo w garazu bezuzytecznie.
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2014, 12:28:06 wysłana przez marcinm »

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Camry 3.0 1992r cewka zaplonowa problem
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Grudnia 2013, 21:13:27 »
Rany Julek,zacznij normalnie pisać bo oczopląsu idzie dostać. Jak masz problem z cewką zapłonową to ją po prostu wymień. Z twojego ,że tak się wyrażę "kociokwiku"wynika,że szwankuje również elektrozawór gazowy.Sprawdż masę.

Offline adi3100

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Grudnia 2013, 21:19:01 »
przepraszam myslalem ze w miare dobrze to opisalem. mowisz wymien cewke tylko nie wiem czy ona bedzie przyczyna. Nikt z was nie mial podobnego problemu? jutro wymienie ten plastik od bezpiecznika , i rozejrze sie za cewka. wymiana jej sprawia jakies problemy ?

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Grudnia 2013, 21:30:45 »
wymiana jej sprawia jakies problemy ?
Nie.Ma być po prostu taka sama.Czyli zgadzać się musi symbol.Sprawdż masę przy elektrozaworze gazowym.Miałem kiedyś podobne szopki z gazem,przyczyna tkwiła w obluzowanej masie.
Dobrze opisałeś,gdybyś tylko pamiętał o pisaniu rozpoczętych zdań,z tego co należy,nawet fajnie by się czytało.(Piekielnie długie zdania konstruujesz  <diabel> ) Ale tym się nie zrażaj,dobrze jest. Pozdrowionka.

Offline adi3100

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Grudnia 2013, 21:34:30 »
Okej jutro z rana zobacze to mase i zajme sie cewka napisze co i jak. auto sluzy mi do tras rzedu 180km dziennie wiec musi byc dyspozycyjne . pozdrawiam rowniez.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Grudnia 2013, 19:20:09 »
Ciężko zrozumieć co i jak więc moja porada to taki strzał w ciemno. Spróbuj zamienić cewkę miejscami z inną i będziesz wiedział czy jest sprawna.

Offline adi3100

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Grudnia 2013, 20:56:41 »
Dzisiaj wymienilem cewke zaplonowa, kupilem nowy plastik pod bezpiecznik od gazu wszystko polutowalem , masy posprawdzalem wyczyscilem, i przy okazji wymienilem sobie filterek gazu. Zrobilem dzisiaj Camra 200km i jak narazie jest okej . miejmy nadzieje ze na dlugi czas.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Grudnia 2013, 21:45:16 »
No i po problemie,miejmy nadzieję. :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl