Autor Wątek: Klimatyzacja do Yarisa 1 Jak to zrobić?  (Przeczytany 56885 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
Odp: Klimatyzacja do Yarisa 1 Jak to zrobić?
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Marca 2014, 16:14:51 »
Po to jest tam sprzeglo. Sprezarka bez wlaczonej klimy sie nie kreci, tylko kolo pasowe na niej.
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline westik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Marca 2014, 12:59:44 »
No niestety zuoo ta sprężarka kręci cały czas... jest wyposażona  w tzw. sprzęgło zrywalne - bezpieczeństwa, wał sprężarki chodzi cały czas a komora sprężania regulowana jest elektrozaworem wewnątrz kompresora. Nieistotne :-)  jej symbol 5se09c..
Sprawę załatwiłem -pojechałem na krótkim pasku a długi podwiązałem do łapy silnika.  żeby nie trzeba było potem odkręcać łapy.
u klimatyzatora zrzuciłem krótki pasek a założyłem długi
Sprężarkę przed napełnieniem układu zalał mi 100 ml Pag 46. a potem 440g czynnika.... i ZADZIAŁAŁO <taniec>
Tak wiec przeszczep zakończony powodzeniem, instalacja napełniona, szczelna...
Dziękuję szczególnie Darkowi  za OGROMNĄ pomoc - szacunek za wiedzę i cierpliwość!

Offline zahirka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 30 Kwietnia 2014, 10:08:03 »
Witam,
Przejrzałam wszystkie wątki dot. Klimatyzacji i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania. Mam taki problem. Klimatyzacja w trasie przestała działać, chyba sie nawet nie od razu zorientowałam. Podjechalam do warsztatu napełnili,powiedzieli że była pusta, wymieniłam filtr kabinowy i  zleciłem odgrzybianie  zapłaciłam 309 zł.ok Na drugi dzień klima niedziała. Podjechalam do tego warsztatu pytam jak to możliwe, bo na kwitkiu mam ile czynnika wlali, ile oleju i jest,że szczelność była sprawdzana . Kazali auto zostawić, potem telefon,ze sprawdzili szczelność wlewajac kontrast, ale nie ma informacji o nieszczelnosciach,muszą rozebrać i sprawdzić ,ale żeby sie dostać do klimatyzacji trzeba rozebrać prawie cały przód -to koszt kolejnych 300 zł, potem stwierdzą gdzie jest nieszczelność i ile będzie naprawa kosztowała- nawet do 6 tysięcy . Na razie zrezygnowalam.
Moje pytania:
-czy faktycznie przy napelnianiu, sprawdzając szczelność  nie pojawi sie info o wycieku,
-czy przez jedna noc moze uciec cały napelnony "gaz",
-czy aby dostać sie do układu klimatyzacji trzeba pół auta rozebrać,
-czy naprawa klimatyzacji to mogą być takie koszty?
Dziękuje za wyrozumiałość , ale to dla mnie zbyt trudne sprawy.
Pozdrawiam
Yaris 1,4  disel 2005

Offline Handzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 30 Kwietnia 2014, 12:56:53 »
Cytuj (zaznaczone)
Moje pytania:
-czy faktycznie przy napelnianiu, sprawdzając szczelność  nie pojawi sie info o wycieku,
-czy przez jedna noc moze uciec cały napelnony "gaz",
-czy aby dostać sie do układu klimatyzacji trzeba pół auta rozebrać,
-czy naprawa klimatyzacji to mogą być takie koszty?
Dziękuje za wyrozumiałość , ale to dla mnie zbyt trudne sprawy.

1. Teoretycznie robi się próżnie i jakby był jakiś mega duży wyciek to maszyna do klimy nie będzie w stanie utrzymać podciśnienia co powinno być znakiem dla serwisanta, że coś jest nie tak. Przy małych wyciekach nie da rady tak sprawdzić szczelności.

2. Tak, przy poważnym wycieku (co niejako się nie zgadza z pkt. 1)

3. Większość układów klimatyzacji (skraplacz, osuszacz, przewody, sprężarka) są łatwo dostępne. Żeby dostać się do parownika faktycznie trzeba rozebrać pół auta - praktycznie całą deskę rozdzielczą.

4. 6 tys kosztuje kompletna nowa klimatyzacja oryginalna. Polecam serwis aukcyjny i kupić części z demontażu - przykład: dobra sprężarka z demontażu koszt do 400 zł, nowa ponad 2000zł.

Polecam zmienić serwis od klimatyzacji bo chyba trafiłaś na jakiegoś naciągacza  :thumbdown:

Offline westik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Kwietnia 2014, 14:55:40 »
1 i 2 - tak jak napisał przedmówca, z tym że gaz nie musiał uciec cały, wystarczy że ciśnienie spadło poniżej wartości której czujnik nie pozwoli włączyć się sprężarce i już klima nie działa...

3 jest przy tym trochę pracy, ale w yarisie 1 akurat chyba nie jest tak źle :) ja zakładałem klimatyzacje sam i dałem radę w kilka godzin, więc sądzę że 300 zł za "dobranie się" do parownika jest ceną w porządku - jeśli oczywiście on jest nieszczelny. Z tego co mi wiadomo nieszczelność  w nim  to rzadkość...

4 tu natomiast jest już ogromna przesada, 4 -6 tys za klimatyzację bierze aso Toyoty  z wszystkimi NOWYMI częściami. Ja używany sprawny komplet kupiłem na all... za 1000 zł....

Jak napisał Handzol Zmień warsztat bo ten cię ewidentnie chce naciągnąć... a cwaniakom mówimy NIE ;)

Offline zahirka

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 30 Kwietnia 2014, 18:40:09 »
Wielkie dzięki!!!
Zmienię warsztat, robiłam w Bosch serwis w Wałbrzychu. Poszukam innego warsztatu. Dzięki raz jeszcze.
Pozdrawiam Elżbieta

Offline dn501

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Sierpnia 2014, 00:00:30 »
Witam
Nie chcę, zakładać nowego tematu więc spytam tutaj

Ja też jestem po dołożeniu klimy Yaris 2002r. 1.4 d-4d japończyk
Klima działa, chłodzi.
Z tym, że założyłem do niej sterownik od benzyniaka, a z tego co wiem, to diesle mają na kompresorze dodatkowy czujnik termiczny i odpowiedni sterownik obejmuje również ten układ. Pytanie czy muszę szukać odpowiedniego sterownika od diesla?
Pytanie nr. 2 jaki powinien być numer sterownika do mojego auta?

Numer sterownika jaki mam w tej chwili założony to 88650-52100

Z góry dzięki za odpowiedzi  :-)

Offline Gof

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Czerwca 2015, 17:14:37 »
Hej!

Odświeżę trochę ten wątek. Szacun westik, planuję powtórzyć Twój wyczyn, stąd ten post :)

Mam Yarisa I FL z 2004 r. (francuz), silnik 2SZ-FE (1.3) i parę pytań.

1. Czy parownik jest zintegrowany z nagrzewnicą, a skraplacz z chłodnicą wody, czy to dwa oddzielne elementy, montowane obok siebie?
2. Czy obecny w samochodzie "air duct" (tak jest to nazywane w serwisówkach, chodzi o ten blok z filtrem kabinowym i wentylatorem nawiewu) jest przystosowany do montażu parownika, czy trzeba kupić inny?
3. Co z tymi przekaźnikami? Czy w wersji francuskiej jest potrzebny:
3a. Drugi przekaźnik wentylatora (dla wolnego biegu)?
3b. Przekaźnik do zaworu w kompresorze (czy może ten zawór jest sterowany bezpośrednio ze sterownika klimy)?
3c. To w kompresorze to jest w ogóle zawór, sprzęgło magnetyczne (obok sprzęgła zrywalnego), czy co?
4. Czy mówiąc "sterownik klimy" mówimy o module oznaczonym w serwisówkach jako "A/C Amplifier"?
5. Co to jest "two way flow heater"?
6. Co to jest "PTC heater"? Elektryczna nagrzewnica, stosowana tylko w Dieslach?
7. Czy jest potrzebne dodatkowe koło pasowe? Było wspomniane w tym wątku wyżej...
8. Czy jest możliwość samodzielnego napełnienia układu, czy pozostaje wizyta u fachowca? Jeżeli to drugie, to na jaki koszt trzeba się przygotować?
9. Rozumiem że olej to PAG 46 a czynnik to R134a, tak?

Pozdr.

Offline westik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Lipca 2015, 10:02:08 »
Czołem

1. -to dwa elementy
2. -jest przystosowany - w miejscu na parownik jest ograniczająca przepływ kratka - trzeba ją wyciągnąć.
3a,b -nie trzeba żadnych przekaźników, potrzeba tylko rezystor dmuchawy chłodnicy dla wolnego biegu.
3c -to jest kompresor z zaworem wewnątrz a na kole jest sprzęgło zrywalne w razie jego zatarcia.
4 - nie mam wglądu w serwisówkę.
5 - jak wyżej
6 - nie wiem
7 - tak, jest potrzebne
8 - Polecam podjechać do fachowca - około 180 zł
9 - zostaw to powyższemu :)

Ja całą mechanikę robiłem z kolegą około  2 dni po pracy. Trzeciego dnia napełniłem układ. W zasadzie wszystko pasowało plug&play ;) Tylko dorabiałem z kawałków gumy podstawki dla skraplacza. Nic nie urwałem, nie zepsułem i nie porysowałem :) Myślę że temat do ogarnięcia dla średnio zaawansowanych :)

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 21 Lipca 2015, 10:08:08 wysłana przez westik »

Offline Paweł88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Lipca 2015, 19:05:30 »
Westik zamówiłem klamoty,zobaczymy czy sobie poradzę. Czy potrzebne są 2 dodatkowe koła pasowe, dobrze zrozumiałem? Zdejmowałeś całą górę deski rozdzielczej?

Offline Paweł88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Lipca 2015, 14:54:52 »
Westik jest nieobecny to może Darek Toyota mi pomoże.. Darku potrzebuje rolkę pośrednią  i jeszcze jedną? w miejscu przeznaczonym na pompę wspomagania jeżeli mój Yaris jej nie ma?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Lipca 2015, 18:06:38 »
Potrzebne 2 rolki. 884410D010 - pod łapą silnika, 884400D010 z przodu u góry.
Dostępne w Intercarsie, prod. SKF, cena poniżej 300zł. za dwie

Offline Paweł88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Lipca 2015, 13:39:09 »
Dzięki

Offline Paweł88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 31 Lipca 2015, 17:24:06 »
Darku zdemontowałem górną część deski rozdzielczej, odkręciłem ta cześć nadmuchu którą che podmienić , ale nijak nie mogę wyciągnąc , schowek obok radia blokuje.Muszę zdemontować również dół deski?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #44 dnia: 31 Lipca 2015, 19:44:58 »
Nie trzeba demontować dołu, ten schowek obok radia jest na dwóch wkrętach. Dobrze jest odkręcić śrubkę mocującą dół deski, która jest w dolnej części prawego słupka za plastikową nakładką.Można wtedy dół deski odciągnąć i zrobi się wtedy trochę więcej miejsca na wyjęcie tego schowka i zespołu dmuchawy. Można też dodatkowo odsunąć na bok dywanik pod nogami pasażera i wyjąć izolację spod niego. Da to trochę dodatkowego luzu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl