Autor Wątek: Latająca tylna półka  (Przeczytany 11917 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Latająca tylna półka
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Kwietnia 2014, 19:57:44 »

na spokojnie dokończę piweczko, a może nawet drugie i zmienię temat rozmyślań na jakiś fajniejszy - np. co zrobię ze zwrotem podatku, który dzisiaj pojawił się na koncie - pewnie kupię trzecie piwo :)

Eeeeeeeeeee , to słaby ten zwrot podatku jak wystarczy tylko na  1 browara  :cheesy:   :good:   :)

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Kwietnia 2014, 19:59:55 »
Eeeeeeeeeee , to słaby ten zwrot podatku jak wystarczy tylko na  1 browara         

sorki za offtop.. ale musze, bo się obe.ram jak nie odpowiem :)
trzecie piwko potrzebne na rozmyślania - bo temat może się przedłużyć :) zwrot jak u normalnego człowieka z 1 dzieckiem...
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Kwietnia 2014, 20:17:46 »
Pokażcie fote półki z podwójnym mocowaniem pls

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Kwietnia 2014, 20:21:15 »
zwrot jak u normalnego człowieka z 1 dzieckiem...

Jak offtop to offtop  :)
1112,04 pln , nasze peło daje pożyć  :laugh:
Bikej kupuj trzeciego browca , a resztę zainwestuj na pogodną emeryturę   <taniec> .
Ja tak mam zamiar zrobić jak dostanę swój zwrot (albo odłożę do skarbonki i w przyszłości kupię nowego Aurisa)

Offline Sacrum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Kwietnia 2014, 21:48:49 »
Z podkladkami filcowymi temat nie głupi.

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Offline polkop555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Kwietnia 2014, 21:21:11 »
Przy okazji latającej tylnej półki spotkał się ktoś z wibrującym lusterkiem wstecznym? U mnie takie coś występuje i zastanawiam się czy tylko u mnie

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Kwietnia 2014, 21:23:58 »
u mnie ani półka nie lata ani lusterko nie wibruje  <taniec>

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 14 Kwietnia 2014, 21:39:52 »
u mnie ani półka nie lata ani lusterko nie wibruje  <taniec>

U mnie tak samo  :grin:

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Kwietnia 2014, 21:57:05 »
Przy okazji latającej tylnej półki spotkał się ktoś z wibrującym lusterkiem wstecznym? U mnie takie coś występuje i zastanawiam się czy tylko u mnie
Miałam 1.4 z 2007, nic nie latało i nie wibrowało. Może ta półka nie siedzi dobrze w zaczepach? Plastikowe wypustki w półce powinny być dokładnie osadzone w tych zaczepach, wepchnięte do końca i gumki podtrzymujące półkę powinny być zahaczone u góry na kółeczkach. Może któraś gumka nie jest oryginalna, za długa lub za krótka? Albo któryś zaczep jest uszkodzony i nie trzyma dobrze.
Lusterko wsteczne tez mi nie wibrowało. Ramię jest mocno przyklejone do szyby, więc w tym miejscu małe szanse na luzy. Chyba, że ktoś przywalił głową lub szarpał na siłę? Nie wiem jak dokładnie wygląda mechanizm obrotowego lusterka, ale pewnie jakiś mechanizm kulkowy.  Może wyłamany jest jakiś ząbek w uchwycie, który trzyma tę kulkę. Albo lusterko zostało włożone z innego auta? Czy te objawy wystąpiły od początku użytkowania auta przez Ciebie, czy od niedawna, pod jakimś okresie użytkowania? Pytam, bo może jeździł nim wcześniej jakiś nerwowy osiłek, który powyłamywał elementy zaczepów/uchwytów? Co jak co, ale lusterko wsteczne czy półka nie psują się same z siebie, tylko siłą ludzkich mięśni raczej. Złap za lusterko, potarmoś nim lekko i zobacz, gdzie da się wyczuć jakiś luz. Tak samo z półką. Może sam znajdziesz przyczynę.

Edit:
przyjrzałam się dobrze tym elementom na zdjęciach. te zaczepy - bolce w ściankach... może to one się wyrobiły i te gniazda w półce (czy jak to nazwać...)nie trzymają się dobrze w tych bolcach? Skoro lata, to gdzieś musi być luz, cos się wyrobiło  :o Z tym, że ta półeczka nie należy do nadmiernie eksploatowanych elementów, z reguły zdejmuje się ją raz na ruski rok, jak chce się wozić coś większego.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2014, 22:10:48 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline przemek79f

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Kwietnia 2014, 13:04:26 »
Ale wystarczy włożyć wózek od dziecka i nie zwrócić uwagi czy nie jest czasem za wysoki i nie zawadzi półka o niego, potem zamknąć bagażnik i nawet nie poczujesz jak zaczepy z boczków bezszelestnie pękną. U mnie tak właśnie było jak żona pierwszy raz wózek pakowała i teraz mam śruby wkręcone  :-P .

Offline polkop555

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Kwietnia 2014, 16:18:44 »
Jak już wcześniej wspominałem w innym wątku kupiłem auto od kobiety.  Wiec osiłek raczej nie szarpał lusterka chyba ze jakaś silna i nerwowa kobieta. Z półką nie mam problemów, ale lusterko jest jakieś dziwnie luźne, za luźne jak dla mnie i stąd to wibrowanie. Szyba oryginalna lusterko tez wygląda na fabrycznie wklejone. Zaczynam się powolij przyzwyczajać do tych wszystkich niedoróbek i dziwnych patentów, ale niesmak pozostaje

Offline Sacrum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Kwietnia 2014, 18:40:13 »
lusterko można wymienić, jaki problem  :grin:

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Kwietnia 2014, 21:30:26 »

u mnie lusterko wibruje, trzeba napchać czegoś przy mocowaniu, pólka tez lubi stuknąć  :cheesy:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Kwietnia 2014, 22:28:55 »
Ja sprawdzę czy moja półka jakoś ni ewyhaczyła się z zaczepów bo na tarce lubi "pośpiewać" trochę. Tak mi przyszła myśl aby kupic kawałek uszczelki do okien i podkleić w miejscach wzdłużnych gdzie opiera się to to.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl