Autor Wątek: Filtry opinie ekspertów ;D  (Przeczytany 5988 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gutek494

• Toyot Leżący
  • *
Filtry opinie ekspertów ;D
« dnia: 15 Kwietnia 2014, 17:24:12 »
Witam. Nadchodzi wymiana. Toyota dostala lekko po tylku bo zapomnialo mi sie , ze kilka tysi temu miala byc wymiana oleju. W sklepie mowiono mi wgl. o filtrach tez firmy Filter Master czy cos takiego ponoc japonskie. Ktos sie z tym spotkal ? Czy warte swieczki ? A jak nie to jakie mam wrzucac po kolei kabina powietrze paliwa olej?

Olej motul/mobil? zawsze byl lany 10w40, tak ma pozostac? Swiece oryginal Denso czy moze cos innego?
Klocki Toko czy tez inne?

Dzieki i pozdrawiam serdecznie ;]

Offline paba

• Toyot Spamer
Odp: Filtry opinie ekspertów ;D
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Kwietnia 2014, 19:01:42 »
W sklepie mowiono mi wgl. o filtrach tez firmy Filter Master czy cos takiego ponoc japonskie.
koreański wynalazek
http://www.filtermaster.co.kr/

Czy warte swieczki
nie

A jak nie to jakie mam wrzucac po kolei kabina powietrze paliwa olej?
ciekawe skąd mamy wiedzieć jak nie podałeś marki/modelu

zasadniczo trzeba wymienić te filtry, które w aucie występują i są zużyte

Olej motul/mobil? zawsze byl lany 10w40, tak ma pozostac?
zależy jakie to auto, jeśli vvti to 5W30

Swiece oryginal Denso czy moze cos innego?
Denso Twin Tip

Klocki Toko czy tez inne?
inne, Toko to syf
z przyzwoitych firm pakujących części to w sumie tylko Blue Print należący do grupy Bilstein, a tak to standard czyli ATE, Textar, Jurid, TRW/Remsa/Ferodo, itd.

TIIDA '09

Offline gutek494

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Kwietnia 2014, 22:39:22 »
Dziekuje za odpowiedz. Jest przejrzysta i konkretna :D A chodzi mi ogolnie o Yarisa Verso 1.4 D4D 75 hp. Mobil/motul 10w40 lac ? od zawsze taki byl lany, przebieg 216k km. Pozdrawiam ;]

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Kwietnia 2014, 23:35:54 »
jeśli nie bierze oleju między wymianami to sugeruję wylać 10W40 i nalać 5W30
rozumiem, że DPF nie masz?

przykładowo, bo wątki olejowe są na forum - ELF Evolution SXR 5W/30, Orlen Maxexpert F 5W/30, Motul Econergy 8100 5W/30, Valvoline Synpower FE 5W/30

świece w takim razie żarowe, bo nie wiedziałem, że to diesel - kupić takie jak w książce serwisowej

filtry mogą być zmienniki, ale sugerowałbym paliwa koniecznie kupić w ASO oryginalny i oleju lepiej też w przypadku diesla

TIIDA '09

Offline gutek494

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Kwietnia 2014, 23:51:00 »
Nie wiem czy DPF tam jest czy nie. Jutro bede mial juz po szkole czas to zajrze do ksiazki serwisowej dokladniej, zobacze co tam niemieckie ASO nawyrabialo. Powiadasz ze olac ten 10w40 i wlac mineralke? Oleju nie bierze prawie nic,bagnet prawie nie drga, jest dobrze. Swiece bym wymienil bo prawdopodobnie przez nie na zimnym silniku wali obrotami jak szatan albo to jakis czujnik ale nie zaszkodzi wymienic. Filtry zawsze bralem w okolicznym sklepie, co do oleju zawsze dawałem Filtrona, paliwa jakiś inny był (jutro wszystko ładnie opiszę).

Klocki raczej mam do wymiany bo chyba zacisk ma luzy - zauwazylem to jak pojechalem wywazac kola u kolegi - na recznym wszystkie kola sztywne ani drgnely oprocz prawego tylu - trzyma niby kolo ale sie rusza, przy hamowaniu buda lekko drga,czuje jakby tylne krzywo cos lapalo albo latalo.
Kabinowy tez wymieniam bo nawet jak nie wioze zadnego pijaka w aucie to wszystko paruje >.>
Wymienie tez plyn chlodniczy, ale to akurat mam z innego auta wiec lajcik.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl