Autor Wątek: Srodki smarne  (Przeczytany 12447 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Topax

• Gość
Srodki smarne
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Marca 2005, 10:06:04 »
Takim smarem w kolorze miedzi (no bo na niej zresztą opartym) braciak prysnął mi sprężynki i takie tam mechanizmy po wymianie szczęk w AX'ie.Może właśnie z uwagi na temperaturę.
A właściwości smarno-konserwujące mają przecie także odmrażacze... A właśnie: duzo mieliście przypadków zamarznięcia zamków w zimie? I tak sięzastanawiam, bo mi trochęzostało odmrażacza, czy go nie zużyć do np. przesmarowania czegoś skrzypiącego.
Pozdrawiam
Jack

Wiadomość z ostatniej chwili: przesmarowałem WD-40 mechanizm podnoszący naszej ławy.Działa rewelacyjnie-nawet mama da radępokręcić korbką  :aclap

krystek

• Gość
Srodki smarne
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Marca 2005, 21:03:06 »
Cytat: Topax
A właśnie: duzo mieliście przypadków zamarznięcia zamków w zimie? I tak sięzastanawiam, bo mi trochęzostało odmrażacza, czy go nie zużyć do np. przesmarowania czegoś skrzypiącego.

nie jestem chemikiem i chemie skończyłem w podstawówce (pomijając własne doświadczenia w trawieniu płytek drukowanych - co mi do tej pory zostało), ale IMO w odmrażaczu jest też cosik z kwasiorów a to niezbyt sie chyba nadaje do smarowania

Topax

• Gość
Srodki smarne
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Marca 2005, 22:33:11 »
A ja właśnie jestem chemikiem,ale skończyłem na technikum  :wink:
Fakt, odmrażacze są pędzone na kwasikach ale te do zamków nie.One są na alkoholu więc chyba nie zaszkodzą metalowym częsciom.Przed chwilką rozpyliłem trochętego mojego odmrażacza do zamków - czuć izopropanol.I nawet ma napisane,że "odmraża, zapobiega zamarzaniu i smaruje zamki,zawiasy i inne mechanizmy narażone na czynniki atmosferyczne.Posiada właściwości antykorozyjne". Jak skończy sięWD-40 albo nie będzie nic innego to chyba odważęsięużyć tegoż specyfiku.
Odmrażacze do szyb są pędzone na kwasie... ale one są do szyb, a do zamków, jak logika nakazuje nie powinny być kwaśne.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl