Autor Wątek: Naciąg paska od pompy wspomagania.  (Przeczytany 2017 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
Naciąg paska od pompy wspomagania.
« dnia: 04 Czerwca 2014, 11:28:02 »
Camry 1mz-fe, '97. Mam taki mały problem. Wczoraj w ramach sprawdzenia skąd leje się olej postanowiłem zdjąć górną plastikową osłonę paska rozrządu. Przy okazji chciałem sprawdzić czy to pompa wspomagania nie wydaje jakiegoś dziwnego dźwięku. Zdjąłem pasek od alternatora i klimy (kółko od klimy kręci się z lekkim hałasem i ma luz wzdłuż osi) a następnie pasek od wspomagania. Założyłem z powrotem ten od alternatora odpaliłem i dźwięk się nie zmienił. Ok, więc zakładam pasek od wspomagania i tu mała zagwostka. Jak go odpowiednio naciągnąć? Ja zrobiłem tak, że na maksa ręką a później na lekko dokręconych śrubach popukałem jeszcze w tę regulacyjną przez pręt młotkiem. Niestety dzisiaj rano przy skręcie kołami usłyszałem lekki pisk paska więc musi być za słabo naciągnięty. Jak się z tym uporać? Druga sprawa to zauważyłem lekkie jakby huczenie przy wrzuceniu na D trzymając hamulec i obrotach około 1000/min. Myślę, że może źle naciągnąłem pasek od alternatora tylko czy jest jakiś sposób aby to sprawdzić oprucz wyczucia w palcu  :cool:? Więcej rzeczy chyba nie dotykałem więc nie mogłem zepsuć :P

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Naciąg paska od pompy wspomagania.
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Czerwca 2014, 12:57:07 »
czy jest jakiś sposób aby to sprawdzić oprucz wyczucia w palcu  :cool:?

Oprócz wyczucia jest tensometr.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl