Autor Wątek: NOWE AUTO doradźcie co wybrać  (Przeczytany 35762 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
Odp: NOWE AUTO doradźcie co wybrać
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Lipca 2014, 20:03:36 »
Jak szkoda że ja teraz aurisa nie kupuję, bo na pewno była by to właśnie hybryda. Kit z tym że na trasie pali tyle co benzyna, ale przyspieszenie lepsze od 2.0 D4D.

Miałem okazję jechać hybrydą i nie zauważyłem by miała lepsze przyspieszenie od 2.0 choć z drugiej strony jest to auto w którym zdecydowanie nie miąłem ochoty sprawdzać osiągów. Od momentu gdy wsiadasz cieszysz się wskaźnikiem ekonomicznej jazdy. Co prawda znając siebie nie trwało by to zbyt długo ;)

« Ostatnia zmiana: 15 Lipca 2014, 20:13:35 wysłana przez KoralK »

Offline Telesfor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Lipca 2014, 13:45:34 »
Po naciśnięciu "power" na pewno ma przyśpieszenie lepsze od 2.0, a na 100% szybciej niż producent mówi rozpędza się do setki.

Co do jazdy w trasie, tego się trochę obawiałem kupując hybrydę że będzie słabo... ale zaskoczyłem się pozytywnie na razie miałem dwa pełne baki w trasie i raz wyszło 850km na 38l a drugi raz 815km na 38l paliwa (w jeździe mieszanej bak starczał na ok 750km) czyli oba sporo poniżej 5l/100km.
Myślę że tu "zasługą" jest ten benzyniak pracujący w cyklu Atkinsona a nie jak większość benzyniaków na rynku w cyklu Otto. Celowy zabieg zmniejszenia spalania kosztem osiągów; z tym że nie jest to odczuwalne bo gdy trzeba odjechać to te dodatkowe 37koni z elektryka dają dobrze radę.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Lipca 2014, 19:34:25 »
KoralK. Gdzieś widziałem test na którymś biegu od 80-120 km/h jeśli dobrze pamiętam i HSD miał wyraźnie lepszy czas od 2.0 D4D i też zrobiłem na to wielkie oczy.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Lipca 2014, 19:39:45 »
Ja miałem okazję jedynie pokonać kilkanaście może kilkadziesiąt kilometrów więc trudno mi dokładnie porównać ale myślę o odczuciach a nie liczbach nie miałem poczucia, by Hybryda była szybsza od 2.0 ale może to także kwestia skrzyni.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Lipca 2014, 22:54:23 »
Tak jak ktoś wyżej napisał. Pytanie brzmi czy jeździłeś w trybie sport ?

Offline Slawson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Lipca 2014, 00:19:25 »
Pomyłka, proszę o usunięcie.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2014, 00:50:34 wysłana przez Slawson »
Z pozdrowieniami
Sławek

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Lipca 2014, 08:54:02 »
Tak jak ktoś wyżej napisał. Pytanie brzmi czy jeździłeś w trybie sport ?

Tak, jak napisałem wcześniej nie ukrywam, że jechałem zbyt krótko w dodatku bardziej cieszyło mnie obserwowanie czy jadę oszczędnie niż próbowanie możliwości jednostki a w zasadzie jednostek napędowych. W dodatku mówię o odczuciach subiektywnych ponieważ nie miałem jak zmierzyć czy bezpośrednio porównać. Przycisku Power używałem (nie byłbym sobą gdybym nie skorzystał z takiej możliwości – przyciski z napisem Power czy Race to moje ulubione gadżety ;) Choć w tym aucie chyba istotniejszy jest ECO Mode.

Natomiast między Ujściem a Piłą rozpędziłem aurisa hsd do 170km/h i miałem wrażenie, że niewiele szybciej byłby w stanie pojechać ale jak już ustaliliśmy to auto którego głównym atutem jest ekonomiczna jazda w mieście i jestem przekonany, że z tego zadania jest się w stanie wywiązać bardzo dobrze.
Bardzo mi się też podoba brak tej wnęki na drobne pierdoły z przyklejonym wyżej obskurnym plastikowym pudełkiem i przyciskami jak w żuku do sterowania ogrzewaniem foteli czy  słynna klapą jak od pojemnika naśmieci zamykającą gniazdo zapalniczki mała rzecz a znacznie poprawia wygląd tego auta w środku.

Offline PiotR84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Lipca 2014, 09:04:38 »

Co do jazdy w trasie, tego się trochę obawiałem kupując hybrydę że będzie słabo... ale zaskoczyłem się pozytywnie
no właśnie tej jazdy w trasie również się obawiam najbardziej. Powiedz mi jak wygląda spalanie przy prędkościach 130-160km/h przy tym silniku benzynowym 1,8 no i 1350kg
znalazłem taki artykuł na necie w którym było opisane spalanie hybrydy w taki sposób
W czasie trwania testu zużycie paliwa wahało się od 4,2 l/100 km poza miastem przez 5,3 l/100 km w gęstym ruchu ulicznym po 7,3 l/100 km na autostradzie, przy prędkościach rzędu 140-150 km/h. Jak do tego się odniesiesz

Dziś po raz pierwszy od 5 lat wyzerowałem spalanie jak jechałem do pracy moją 1,33 i wyszedł mi rezultat 6,3L z czego ok 7 km w korkach a pozostałe 12km jazda płynna z prędkością między 80-120
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2014, 09:21:10 wysłana przez PiotR84 »

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Lipca 2014, 09:06:29 »
brak tej wnęki na drobne pierdoły z przyklejonym wyżej obskurnym plastikowym pudełkiem i przyciskami jak w żuku do sterowania ogrzewaniem foteli czy  słynna klapą jak od pojemnika naśmieci zamykającą gniazdo zapalniczki

?? jaka klapa na śmieci i przyciski od żuka?
Żyj i daj żyć innym.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 17 Lipca 2014, 09:16:22 »
Koralowi chyba chodzi o to co na zdjęciu poniżej, ale nie wiem co to ma wspólnego z żukiem, ale może dlatego, że nigdy nim nie jeździłam :cheesy:

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Lipca 2014, 09:22:22 »
Tak dokładnie to takie przyciski były w Żuku i w polonezie od sterowania dmuchawą tak więc powiedziałbym że to lata 80-90 :-) A to coś co zamyka gniazdo zapalniczki to klapa od śmietnika :-)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Lipca 2014, 09:24:21 »
Musiałam mocno się zastanowić, serio w życiu bym nie wpadła na takie porównania  :good:

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 17 Lipca 2014, 09:35:43 »
Musiałam mocno się zastanowić, serio w życiu bym nie wpadła na takie porównania  :good:

To pewnie kwestia mojego negatywnego nastawienia więc doszukuję się różności ale oczywiście mam nadzieję, że zdajcie sobie sprawę, że przerysowuję odrobinę :cheesy: poza tym dziś mam wyjątkowo dobry humor i żart trzyma się mnie jak rzep.......
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2014, 09:42:11 wysłana przez KoralK »

Offline Nika

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 17 Lipca 2014, 09:44:27 »
Haha, a mnie się ta klapa od śmietnika podoba  :cheesy: lepsze to, niż dziura. Z tej małej wnęki tez jestem zadowolona, jest w sam raz na smartfona, którego można ładować na krótkim kabelku, drobne na autostradę albo fajki i zapalniczkę. W poprzednim aurisie nie miałam tych rzeczy gdzie położyć. Była owszem wnęka za środkowym panelem, ale bardzo nieporęczna.

A wracając do tematu to 1,6 w TS-ie według mnie chyba za słaby jest. W moim krótkim nie obraziłabym się na 1,8 albo i dwulitrowy :cheesy: ale to tez zależy od tras, jakie kto pokonuje. Po mieście mocy 1,6 spokojnie mi wystarcza, żeby żwawo ruszyć czy się gdzieś wcisnąć (ale dużo pali), na autostradzie przy wyższych prędkościach i obrotach też ssie sporo. Wyprzedzać się krótkim spokojnie da, ale z rozsądnym zapasem miejsca, nie wiem, jak w TS. Wydaje mi się że większe auto z tym samym silnikiem będzie mniej żwawe.

Patrząc na spalanie HSD w każdych warunkach zużycie wychodzi mniejsze niż benzyniaka. Też brałabym hybrydę, tym bardziej, jeśli w razie potrzeby ma tych kilka koni w zapasie.

Edit: Koralku, a co Cie dziś tak uszczęśliwiło?  :cheesy: Twoje aurisowe niechęci wszyscy już znamy i czytamy je z dobrodusznym uśmiechem na twarzy, nie biorąc sobie niczego do siebie. Przynajmniej ja :D
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2014, 09:46:28 wysłana przez Nika »
Żyj i daj żyć innym.

Offline KoralK

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 17 Lipca 2014, 10:00:15 »
Haha, a mnie się ta klapa od śmietnika podoba  :cheesy: lepsze to, niż dziura. Z tej małej wnęki tez jestem zadowolona, jest w sam raz na smartfona, którego można ładować na krótkim kabelku, drobne na autostradę albo fajki i zapalniczkę.

Mnie także bardzo ta wnęka odpowiada tylko jakiś debil zrobił to jak resztę tego auta z plastiku w tym miejscu karbowanego ale śliskiego i twardego więc jak włożysz tam telefon, kasę czy coś innego to wszystko lata od prawej do lewej, brzęczy i rysuję się np. telefon.

Co do mojego szczęścia dziś ruszam na tor do Czech polatać motocyklem więc jestem uradowany jak dzieciak.

Edit: Koralku, a co Cie dziś tak uszczęśliwiło?  :cheesy: Twoje aurisowe niechęci wszyscy już znamy i czytamy je z dobrodusznym uśmiechem na twarzy, nie biorąc sobie niczego do siebie. Przynajmniej ja :D
Natomiast co do bezkrytycznego podejścia do Aurisa przynajmniej części z forumowiczów także się przyzwyczaiłem i podchodzę do tego z uśmiechem na twarzy szczególnie od momentu gdy poczytałem na różnych portalach opinie innych użytkowników Aurisa II które potwierdzają w wielu przypadkach moje własne odczucia. A co za tym idzie nabrałem przekonania, że z moją głową nie jest tak źle.  :cheesy:
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2014, 10:44:55 wysłana przez KoralK »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl