Autor Wątek: corolla 1.4 vvti - cp z tym silnikiem:(  (Przeczytany 3372 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kaczi

• Gość
corolla 1.4 vvti - cp z tym silnikiem:(
« dnia: 21 Marca 2005, 17:58:05 »
WItam wszystkich serdecznie.Pisze na forum poniewaz mam powazny problem z moim samochodem.jestem posiadaczem toyoty corolli liftback 14 vvti z 2000r. samochod ma przejechane dopiero 38000 wiec nie zostal jeszcze zbytnio narazony na cokolwiek.jednakostatnio pojawil sie pewien problem.kiedy wprowadzam samochod na obroty okolo 5300 samochod nagle sie dlawi i przerywa..nie mam pojecia co to moze byc.nie jest to tez takie typowe jak podcza przerywania zaplonu przy ok 6300 obrotow jkto jest w corollkach o tym silniku.nie wykluczam jednak ze cos sie moglo przestawic z tymodcieciem.przrywanie nastepuje na kazdym biegu w podobnym zakresie obrotow.mam wielka prosbe powiedzcie mi co to moze byc.dzieki wielkie z gory

Carewicz

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marca 2005, 18:52:26 »
Może coś z dawkowaniem paliwa? Albo sonda lambda?
Ale czy Twój samóchód nie jest jeszcze na gwarancji? Nie łatwiej i bezpieczniej byłoby zgłosić siędo ASO?
Zdrowia Rollce. :D

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marca 2005, 09:25:30 »
Corolla jest z 2000 r. więc nie wiem na jakiej gwarancji jeszcze mogłaby być.

Przebieg auta faktycznie sugeruje, że pojazd "nie zostal jeszcze zbytnio narazony na cokolwiek", ale te kręcenie do tak wysokich obrotów mnie martwi. Przy normalnej jeździe, raczej nie ma powodów, żeby tak wysoko kręcić silniczek.

Kaczi, czy Ty nie kupiłeś niedawno tego autka? Być może poprzedni właściciel nie katował silnika tak jak Ty (co sugeruje niewielki przebieg w ciągu 5 lat), a teraz Toyka trafiła na kogoś z cieżką nogą, więc silnik nie jest ułożony do takiego traktowania.

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Marca 2005, 10:18:28 »
Ciężka, nie ciężka noga  - nie ma znaczenia kto jeżdzi, auto ma iść i nie przerywać.
Rozumiem, że check sie nie świeci - więc układy OBDII, sondy i czujniki są ok.
Na początek sparwdziłbym rzeczy podstawowe, a więc filtr paliwa, powietrza, świece - to co możesz sprawdzić, ewentualnie wymienić we własnym zakresie. Jeśli w/w nie były dawno wymieniane - to wymień od razu. Przyczyn może być wiele, ale na początek zacząłbym od rzeczy najprostszych.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Marca 2005, 11:58:12 »
Cytat: Carewicz
Może coś z dawkowaniem paliwa? Albo sonda lambda?

Do sondy bbym sie nie przyczepil napewno.
Sprawdz swiece zaplonowe i idstepy elektrod czy sa własciwe.
Poza tym uzupelnij profil(ska jestes itp.. )

pozdr.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

kermolo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Maja 2005, 17:26:49 »
Moim zdaniem najlepiej podjechac do ASO i podpiac rolke pod decka.
przyczyn moze byc wiele ale jak dzieje sie to w jakims okreslonym przedziale obrotowym to  moze byc: ECU, uklad zaplonowy, uklad zmiennych faz rozrzadu,moze jakis czujnik polozenia walka rozrzadu, coby nie bylo powinno wyjsc na diagnostyce komputerowej.
Jesli chodzi o swiece przewody czy filtr paliwa to watpie (choc nie wykluczam) gdyz przerywanie byloby chociazby odczuwalne w roznych zakresach obrotowych wlacznie z biegiem jalowym

MichaÂł_P

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Maja 2005, 19:01:02 »
Masz zmieniane ECU? - w pierwszych VVTi była kicha i trzeba było wymieniać. Objawiało sięto własnie dławieniem silnika przy wyższych obrotach.

adi

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Maja 2005, 07:13:43 »
spal na maksa to co masz w zbiorniku zaankuj na dobrej stacji 98 i moze to pomoze :roll:  :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl